A betegség, amiről még mindig sok tévhit él

A betegség, amiről még mindig sok tévhit él

A pikkelysömör a bőr fokozott elszarusodásával járó betegség, amely leggyakrabban 20-30 éves kor körül jelentkezik. A betegséggel kapcsolatban még mindig nagyon sok tévhit él a köztudatban. Máig nem veszik elég komolyan, pedig sok az érintett, és súlyos következményei is lehetnek a betegségnek a kellemetlen bőrfelszíni tüneteken túl.

A pikkelysömör - más néven psoriasis - minden életkorban, férfiaknál és nőknél egyaránt előfordul, ám leggyakrabban a 20-30 éves személyeknél jelentkezik először. Ma Magyarországon kb. 200 000 psoriasisos beteg él, akik számára jelenleg még nem létezik végleges gyógymód, ám a rendelkezésre álló terápiás módszerek sokat javítanak a betegek állapotán.

A betegség leggyakoribb formájában csak bizonyos helyeken jelentkeznek a jellegzetes tünetek, legtöbbször a test azon tájain, melyek a legtöbb irritáló hatásnak vannak kitéve: a végtagok külső felszíne, a könyök- és térdtájék, a hajas fejbőr, a mellek és a has alatti redők és összefekvő bőrfelszínek, a combhajlat, a külső nemi szervek. Az esetek többségében a tünetek annyira jellegzetesek, hogy egyéb vizsgálatok nélkül felállítható a diagnózis. Csak ritka esetben van szükség szövettani vizsgálatra (biopsziára).

A betegség esetén alkalmazott terápiákat csak a kijelölt bőrgyógyászati centrumokban dolgozó szakorvosok írhatják fel. Ezekbe sajnos sok beteg nem jut el az ismeretek hiánya miatt, hangsúlyozta Dr. Holló Péter, a Semmelweis Egyetem Bőr- Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika egyetemi docense.

Dr. Holló Péter


Tévhitek:

A pikkelysömör csupán kozmetikai probléma.

A pikkelysömör az egész szervezetet érintő krónikus gyulladásos megbetegedés, amely kialakulásának az örökletes genetikai hajlam mellett több oka lehet. Ilyen egy bármilyen gyulladásos góc, egy rossz fog vagy gyulladt mandula, arcüreggyulladás vagy egyéb megbetegedés. A pikkelysömört ma már több, más szervrendszert érintő megbetegedéssel - például gyulladásos bélbetegségekkel - rokon betegségnek tartják.

Ez a bőrbetegség fertőző

A psoriasist nem vírus vagy baktérium okozza, ezért sem elkapni, sem megfertőzni nem lehet vele másokat. Az egész szervezetet érintő krónikus gyulladásos megbetegedés gyakran jár ízületi gyulladással is. A bőr és az ízületi elváltozások közvetlen hátterében olyan kóros immunfolyamatok állnak, melyek folyamatosan fenntartják a gyulladást.

Van általános kezelés

A psoriasis egyénileg eltérő tüneteket és másfajta társbetegséget hordozhat magával, így a bőrgyógyászok az adott betegnek megfelelő, személyre szabott terápiát állítanak össze. Enyhe esetekben a helyi kezelés lehet hatásos, míg a súlyosabb és társbetegségekkel együtt járó esetekben a szisztémásan, belsőleg alkalmazott kezelés járhat eredménnyel. Emellett a jó életminőség elérésében komoly szerepe van a rendszeres testmozgásnak és a diétának is.

Nem támadja meg az ízületeket

Az ízületi tünetek megjelenése nem időskori sajátosság. A psoriasisban szenvedők mintegy 10-40%-ánál a bőr mellett az ízületeket is érinti a megbetegedés. Ezt krónikus psoriasisos artritisznek nevezik, ami a psoriasishoz hasonlóan az immunrendszer működésének zavara miatt alakul ki, és érintheti a végtagok kis és nagy ízületeit vagy a gerincoszlopot is. A gyulladásos tünetek enyhe esetben fájdalommal, az ízületek duzzanatával járhatnak, súlyos, előrehaladott esetekben azonban az ízületek deformálódnak, és mozgásuk korlátozottá válhat.

Önálló, elszigetelt betegség:

A pikkelysömörrel élők akár 69%-ánál előfordulhat a körmök elváltozása. Fontos odafigyelni erre a tünetre, mivel ez is a psoriasisos artritisz előjele lehet. Azon psoriasisos betegek esetében, akiknél körömérintettség is fennáll, háromszor nagyobb eséllyel fordul elő ízületi érintettség is. Egyéb társult betegségek is előfordulhatnak, úgy mint a Crohn-betegség vagy a metabolikus szindróma, mely utóbbi betegségcsoportba tartozik a cukorbetegség, valamint a szív- és érrendszeri betegségek is.

Együtt kell élni a kellemetlen tünetekkel

A pikkelysömör kellemetlen tüneteibe több sikertelen kezelés után sem szabad belenyugodni, hiszen a betegség tünetmentessé tehető. Ha a tünetek csak kisebb bőrterületet érintenek, helyi kenőcsös kezelések a legcélszerűbbek. Súlyos, kiterjedt esetekben az egész test fénykezelése vagy gyógyszeres kezelés javasolt. Gyógyszeres kezelésre a hagyományos szisztémás szerek, ezek hatástalansága vagy ellenjavallata esetén a biológiai szerek jöhetnek szóba.


Forrás: femina.hu

            webbeteg.hu


Első hazai bariátriai kongresszus

Az első hazai, bariátriai rendezvénnyel a szervezők egy olyan folyamatot kívánnak elindítani, mely a bariátriai sebészet bemutatkozásától a nemzeti protokollok megfogalmazásáig átívelően segíti ennek a külön szakterületnek a szélesebb elfogadtatását.

A bariátriai ellátás lehetőségei a Több mint TestŐr című műsorban

Tekintse meg az ügyvezetőnkkel készült riportot a TV2 Több mint TestŐr című műsorában, ahol a bariátriai műtéti eljárásokról, és a kórházi tartózkodásról beszél a Semmelweis klinikán.

Top
Ez a weboldal sütiket használ.
Az európai uniós jogszabályok értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy módosítsa adatvédelmi beállításait!
OKTovább olvasom