A D-vitamin-hiány következményei

A D-vitamin-hiány következményei

A D-vitamin pótlása rendkívül fontos, mert annak hiányában nemcsak a krónikus betegségek kockázata, hanem a halálozási kockázat is megnő - írta meg az origo.hu.

Más vitaminokkal ellentétben a D-vitamin előállítására képes a szervezeted. Ehhez azonban napfényre, valamint a provitaminját tartalmazó táplálékokra - tojássárgájára, halakra, tejtermékekre - van szükség. Ezt a táplálékokból felvett elővitamint a szervezet a bőrben tárolja, majd UV-B sugarak segítségével alakítja aktív formává.

Dr. Takács István, a Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinikájának docense elmondta, hogy ez a tény most kezdett el beszivárogni a köztudatba. Ezt jól mutatja, hogy idén Magyarországon a felnőtt lakosság harminc százaléka szed D-vitamint, háromszor annyian, mint nyolc éve.

A D-vitamin az egyik legősibb hormonnak az előanyaga, ezért hiány esetén ez a hormon hiányzik. Kiürülésével az immunrendszer egyensúlya borul fel, ezért nagyobb a kockázata például a csonttörésnek, a csontbetegségeknek és a tumoros megbetegedéseknek - ismertette Dr. Takács István.

Veszélyes lehet a D-vitamin-hiány

Ez nem dietetikai probléma, étellel nem lehet elegendő mennyiséget juttatni a szervezetbe, ezért mindenképpen patikai készítményekkel kell pótolni - tette hozzá.

Dr. Takács István elmondta, hogy a magyarországi egységes orvosi ajánlás alapján a felnőtteknek a tél végétől április végéig napi kétezer egységet javasolt szedni. A kisgyermekeknél egyéves kor után is folytatni kell a D-vitamin pótlását.

Ám a gyógyszer formájában bevitt D-vitamin kedvező hatásai elmaradnak a napfény segítségével termelt D-vitamin által nyújtottaktól. Ez utóbbi D-vitamin tovább marad meg a szervezetben, ezért kedvező hatásait is tartósabban fejti ki.



Forrás: origo.hu

           femina.hu

Első hazai bariátriai kongresszus

Az első hazai, bariátriai rendezvénnyel a szervezők egy olyan folyamatot kívánnak elindítani, mely a bariátriai sebészet bemutatkozásától a nemzeti protokollok megfogalmazásáig átívelően segíti ennek a külön szakterületnek a szélesebb elfogadtatását.

A bariátriai ellátás lehetőségei a Több mint TestŐr című műsorban

Tekintse meg az ügyvezetőnkkel készült riportot a TV2 Több mint TestŐr című műsorában, ahol a bariátriai műtéti eljárásokról, és a kórházi tartózkodásról beszél a Semmelweis klinikán.

Top
Ez a weboldal sütiket használ.
Az európai uniós jogszabályok értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy módosítsa adatvédelmi beállításait!
OKTovább olvasom