A kóros elhízás gyors sebészeti megoldása

A kóros elhízás gyors sebészeti megoldása

Az elhízás olyan kórállapot, amelynek során a túlzott zsírraktározás oly mértékű, hogy az káros lehet az egészségre, és a várható élettartam csökkenéséhez, illetve számos egészségi problémához vezethet.


A kóros elhízást enyhítő testsúlycsökkentő beavatkozásokat - világszerte a görög kifejezést használva - bariátriai műtéteknek hívják. Ezek a beavatkozások nemcsak a súlyfelesleget szüntetik meg, hanem a kóros kövérséggel járó cukorbetegséget, magas vérnyomást és ízületi panaszokat is javítják vagy kiküszöbölik.

A kóros kövérség előfordulási aránya az iparilag fejlett országokban, különösképpen az Amerikai Egyesült Államokban mára elérte a 35,5%-os értéket. Az előrejelzések szerint a felnőttkori túlsúly előfordulása az elkövetkező 15 évben tovább nő, különböző tanulmányok 42% és 51% közé jósolják az értékét.

A felsorolt tények ismeretében nem meglepő az Egészségügyi Világszervezet (WHO) állásfoglalása, mely szerint a 21. század egyik legsúlyosabb járványa a kóros elhízás. Magyarország európai tekintetben a képzeletbeli dobogó egyik várományosa, a felnőtt lakosság mintegy 25%-át érintő kövérséggel Európa egyik leginkább elhízott társadalma vagyunk.

Mivel a kövérség kezelése megfelelő diéta és a rendszeres testmozgás kombinációjával az esetek 95%-ban csak időleges eredményt ad, s az érintett rendre visszahízza a leadott felesleget, világszerte egyre inkább előtérbe kerülnek a bariátriai (testsúlycsökkentő) műtétek különböző formái.

Korunk egyik legnagyobb egészségügyi problémája az elhízás

A beavatkozás lényege, hogy a műtét után a gyomor az eredeti térfogatának töredékére csökken, és a megmaradó gyomor alakja olyan lesz, mint egy cső. A gyomorban végzett különleges bypass-műtét során is csökken a gyomor térfogata, de a lényeg az áthidalás: az elfogyasztott étel egy része egyenesen a vékonybélbe jut, ezáltal  sokkal kevesebb kalória szívódik fel

A bariátriai műtétek a hasüreg megnyitása nélkül, ún. laparoszkópos beavatkozással („kulcslyuksebészet”) történnek. A műtéthez szükséges kamerát és eszközöket maximum 1 cm-es bőrmetszéseken keresztül vezetik be a műtéti területre. A kis behatolások a jobb esztétikai eredmények mellett azt is biztosítják, hogy az operált betegek műtét utáni fájdalma minimális, sebgyógyulása gyorsabb.

Ezt a műtétet immár a Semmelweis Egyetem I. sz. Sebészeti Klinikáján is végezzük előjegyzés után, térítéses formában, professzionális klinikai háttérrel.

Érdeklődését a +36 1 550 7007-os számon várjuk!


Első hazai bariátriai kongresszus

Az első hazai, bariátriai rendezvénnyel a szervezők egy olyan folyamatot kívánnak elindítani, mely a bariátriai sebészet bemutatkozásától a nemzeti protokollok megfogalmazásáig átívelően segíti ennek a külön szakterületnek a szélesebb elfogadtatását.

A bariátriai ellátás lehetőségei a Több mint TestŐr című műsorban

Tekintse meg az ügyvezetőnkkel készült riportot a TV2 Több mint TestŐr című műsorában, ahol a bariátriai műtéti eljárásokról, és a kórházi tartózkodásról beszél a Semmelweis klinikán.

Top
Ez a weboldal sütiket használ.
Az európai uniós jogszabályok értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy módosítsa adatvédelmi beállításait!
OKTovább olvasom