A nátha is járhat szövődményekkel

A nátha is járhat szövődményekkel

A nátha közönséges esetben néhány nap alatt kezelés nélkül is megszűnik, ám hajlamosító tényezők esetén súlyosabb szövődmények léphetnek fel. Ezért gyermekek, idősek és valamilyen alapbetegségben szenvedők esetében azonnal orvoshoz kell fordulni! Az egyébként egészséges felnőttek esetében pedig akkor kell orvoshoz fordulni, ha néhány napon belül nem szűnnek a tünetek - írja a webbeteg.hu.

A megfázást - más néven náthát - a felső légutak heveny vírusos fertőzése váltja ki. Megközelítőleg 200 körül van azon rhinovírusok száma, melyek képesek megtelepedni a nyálkahártyákban, s ennek köszönhetően alakulnak ki a jellegzetes helyi és általános tünetek.

Ezek a mindannyiunk által jól ismert tünetek a következők:

  • gyengeség
  • hőemelkedés, ritkább esetben láz
  • orrfolyás, orrdugulás
  • könnyezés
  • tüsszögés
  • torokfájás
  • köhögés
  • fejfájás

Az esetek többségében néhány nap, esetleg egy hét leforgása alatt mérséklődnek a betegség tünetei, majd kezelés nélkül meg is szűnnek. Ám abban a pár napban, amíg tart a betegség, jelentősen romlik a beteg életminősége, illetve hajlamosító tényezők esetén szövődmények is kialakulhatnak. Kisebb közösségekben járványok is kialakulhatnak, mivel a náthát okozó vírusok cseppfertőzéssel terjednek.


Van-e köze a hidegnek a megfázáshoz?

A hideg idő önmagában nem, csak közvetve járul hozzá a betegség kialakulásához. A szükséges réteges öltözködés, és a jó egészségügyi állapot kellő védelmet jelent, ám a nem megfelelő, illetve átnedvesedett ruházat közvetve magában hordozza a megfázásveszélyt. Ilyenkor a végtagok, vagy egyes szervek hajszálerei összehúzódnak, így romlik a keringés és a sejtek oxigénellátása. Ettől a szervezet ellenállóképessége gyengül, és máris védtelenebbé válik a kórokozók támadásával szemben. A hideg időt hozó őszi, téli hónapok kedvezőbbek a vírusok számára, továbbá ebben az időszakban fogékonyabbak az emberek a fertőzésekre is, köszönhetően a kevés napsütésből adódó D-vitamin-hiánynak, a sötét miatt kialakuló depressziónak, és az ezzel járó rossz közérzetnek.


Forrás: pembrokeshire-herald.com

Szövődményekhez vezethet

Jelentősebb a megfázás kockázata legyengült állapotú, idős, más alapbetegségben szenvedő egyéneknél, illetve kisgyermekek esetében. Ilyenkor a meghűlés gyakrabban fordul elő, és több szövődménnyel kell számolni.

A meghűlés következtében az arra hajlamos betegeknél nem ritkán arcüreggyulladás, középfülgyulladás, tüdőgyulladás alakulhat ki, továbbá fellángolhatnak az idült légzőszervi betegségek.

Ritkán szívburok- és szívizomgyulladás is előfordul a szövődmények között, így az elhúzódó meghűlést mindenképpen ki kell vizsgáltatni.


Forrás: webbeteg.hu; origo.hu

Borítókép: pembrokeshire-herald.com

Első hazai bariátriai kongresszus

Az első hazai, bariátriai rendezvénnyel a szervezők egy olyan folyamatot kívánnak elindítani, mely a bariátriai sebészet bemutatkozásától a nemzeti protokollok megfogalmazásáig átívelően segíti ennek a külön szakterületnek a szélesebb elfogadtatását.

A bariátriai ellátás lehetőségei a Több mint TestŐr című műsorban

Tekintse meg az ügyvezetőnkkel készült riportot a TV2 Több mint TestŐr című műsorában, ahol a bariátriai műtéti eljárásokról, és a kórházi tartózkodásról beszél a Semmelweis klinikán.

Top
Ez a weboldal sütiket használ.
Az európai uniós jogszabályok értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy módosítsa adatvédelmi beállításait!
OKTovább olvasom