A szervezet egészére kihat egy szájüregi gócfertőzés

A szervezet egészére kihat egy szájüregi gócfertőzés

A fogászati gócokból a baktériumok toxinjai szétszóródhatnak a szervezetben, növelve ezzel a műtétek utáni szövődmények, utólagos gyulladások előfordulási gyakoriságát. Mindenfajta műtéti beavatkozás esetén problémás, ha a páciens szájüregében elhalt fog, rossz gyökértömés vagy fogágybetegség miatt gyulladásos állapot áll fenn, bizonyos operációkat viszont el sem végeznek, ha a beteg szervezetében gócok vannak - írja a semmelweis.hu.


Gócnak tulajdonképpen azt a kis területre koncentrálódó gyulladást nevezzük, mely helyileg akár teljesen fájdalom- és tünetmentes is lehet, viszont a szervezet távolabbi helyein tünetekkel járó megbetegedéseket okoz. Fogászati góc lehet például egy rossz gyökértömés, egy elhalt fog, a félig kinőtt bölcsességfogak, valamint a fogágybetegség, illetve annak előszobája, az ínygyulladás - magyarázta Dr. Drajkó Zsombor, a Parodontológiai Klinika szakorvosa. Elmondása szerint a fogászati problémák mellett a mandula, epehólyag, prosztata vagy akár az arcüreg gyulladása is gócként szerepelhet és számos betegség hátterében állhat.

Egy gócfertőzés során a baktériumok, vagy azok toxinjai szétszóródnak a szervezetben, mivel a gyulladás következtében bejutnak a vérkeringésbe. Így egészen távoli pontokon is képesek lappangó, elhúzódó problémát, esetenként fájadlmas elváltozásokat okozni. Ezekre példa a hajhullás, a pikkelysömör, ízületi panaszok, szemproblémák, belgyógyászati, de akár ideggyógyászati betegségek is. 

Dr. Drajkó Zsombor elmondta, a legkisebb, legegyszerűbb műtétek esetében is kockázatos, ha a páciens például fogágybetegségben szenved. Bizonyos operációknak viszont szigorú előfeltétele, hogy a páciens szervezete gócmentes legyen. Azoknál a műtéteknél jelent nagy kockázatot a gócfertőzés, ahol idegen anyagot, szövetet helyeznek a szervezetbe: protézisműtétek, műbillentyű beültetés, szervtranszplantáció. Az idegen anyagok felületein könnyebben megtapadnak a baktériumok, ezért az ilyen műtétek előtt a pácienseknek kötelező góckutatást írnak elő, egyebek mellett az összes szájüregi gyulladást meg kell szüntetni – fogalmazott a parodontológus.

Fotó: Kovács Attila - Semmelweis Egyetem

Mindez nem feltétlenül jelentene gondot, ám a hazai lakosság szájhigiénéje európai viszonylatban nagyon rossz – a magyar emberek szájából átlagosan tíz fog hiányzik, ami nemzetközi összehasonlításban rendkívül sok, és amíg az ajánlott fogkrémfogyasztás tizenkét tubus/fő/év lenne, Magyarországon átlagosan 2,4 tubust fogyasztunk el ugyanennyi idő alatt – ezért a gyulladások nem minden esetben számolhatók fel egy egyszerű foghúzással vagy töméssel.

A hazánkban népbetegségnek számító fogágybetegség okozza a gócok jelentős százalékát - a felnőtt lakosság több mint fele érintett valamilyen mértékben. A szakorvos elmondása szerint előrehaladottabb állapotban több hónapot is igénybe vehet a fogágybetegség terápiája, itt ugyanis egy többlépcsős, íny feletti és íny alatti fogkőleszedés után akár a műtéti kezelés is indokolt lehet, minderre azonban az idő rövidsége miatt a beavatkozások előtt sokszor már nincsen lehetőség. Mindez azt vonja maga után – mutatott rá Dr. Drajkó Zsombor – hogy halaszthatatlan, életmentő műtétek esetén olyan fogakat is el kell távolítani a szájüregből, amik egyébként megmenthetőek lettek volna,  ha a páciens időben felkeresi a fogorvost. Az ilyen helyzetek, és egyéb betegségek elkerülése érdekében a megfelelő prevenció a 3-6 havi kontrollvizsgálat lenne.

A teljes cikkért kattintson: semmelweis.hu.


Szerző: Haszon-Nagy Zsófia
Borítókép: Kovács Attila - Semmelweis Egyetem

Első hazai bariátriai kongresszus

Az első hazai, bariátriai rendezvénnyel a szervezők egy olyan folyamatot kívánnak elindítani, mely a bariátriai sebészet bemutatkozásától a nemzeti protokollok megfogalmazásáig átívelően segíti ennek a külön szakterületnek a szélesebb elfogadtatását.

A bariátriai ellátás lehetőségei a Több mint TestŐr című műsorban

Tekintse meg az ügyvezetőnkkel készült riportot a TV2 Több mint TestŐr című műsorában, ahol a bariátriai műtéti eljárásokról, és a kórházi tartózkodásról beszél a Semmelweis klinikán.

Top
Ez a weboldal sütiket használ.
Az európai uniós jogszabályok értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy módosítsa adatvédelmi beállításait!
OKTovább olvasom