A szódabikarbóna segíthet az autoimmun betegségek legyőzésében

A szódabikarbóna segíthet az autoimmun betegségek legyőzésében

A szódabikarbóna vizes oldatának napi fogyasztása csökkentheti az autoimmun betegségeket kísérő gyulladást egy új tanulmány szerint - írta meg az origo.hu


A Georgiai Egyetem augustai orvosi karának kutatói a Journal of Immunology című szaklap aktuális számában tették közzé eredményeiket arról, hogy az olcsó, recept nélkül kapható savlekötő arra késztetheti a lépet, hogy gyulladásgátló környezetet alakítson ki.

Azt mutatták ki, hogy amikor patkányok vagy egészséges emberek vízben oldott szódabikarbónát (nátrium-hidrogénkarbonát) ittak, a lépet borító, úgynevezett mezoteliális sejtek azt közvetítették az öklömnyi szervnek, hogy nincs szükség védekező immunválaszra.

"Nagyon valószínű, hogy ez egy hamburger, tehát nem bakteriális fertőzés - valami ilyesmi lehet az üzenet"

        - mondta Paul O'Connor, a kutatás egyik résztvevője.

A mezoteliális sejtek alkotják a legtöbb belső szerv külső felszínét borító hártyát. Nagyjából egy évtizede felfedezték, hogy ezek a sejtek nemcsak attól védik a szerveket, hogy egymást dörzsöljék, hanem más védő tevékenységet is folytatnak. Kis "ujjaikkal" érzékelik a környezetüket és értesítik a szervet, hogy behatoló van a közelben, immunválaszra lesz szükség. A lépnek - amely az immunrendszer része, egyes fehérvérsejtek, az úgynevezett makrofágok itt tárolódnak - azt az üzenetet "küldi" a szódabikarbóna, hogy nincs értelme az immunválasznak.

"Az oldat ivása hat a lépre, úgy véljük, ez a mezoteliális sejtek útján történik"

        - tette hozzá O'Connor. 

A napi fogyasztása csökkentheti az autoimmun betegségeket kísérő gyulladást


Az acetilkolin nevű kémiai hírvivő útján folytatott "kommunikáció" gyulladásgátló környezetet eredményez a tudósok szerint. Kéthetes szódabikarbóna-kúra után a lépben, a vérben és a vesében az immunsejtek populációja megváltozott: a kúra elején több volt a gyulladást okozó M1, a kúra végén a gyulladásgátló M2 elnevezésű makrofág sejt.

A terápia biztonságosnak tűnik, mivel "nem kapcsol se be, se ki semmit, csak a szerveket a gyulladást elősegítő működéstől a gyulladásgátlás felé irányítja" a tanulmány szerint.


forrás: origo.hu

Az európai transzplantációk terén is elsők között a Semmelweis Egyetem

Nőtt 2018-ban a szervátültetések száma Magyarországon, a tavalyi 505 transzplantációból 327-et a Semmelweis Egyetemen végeztek

Semmelweis Kft. a 17. FINA Világbajnokságon – videók

A 17. FINA Világbajnokság orvosi biztosítását a Semmelweis Egészségügyi Kft. látta el. Tekintse meg az interjúkat az orvosi ellátást biztosító szakemberekkel!

Top
Ez a weboldal sütiket használ.
Az európai uniós jogszabályok értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy módosítsa adatvédelmi beállításait!
OKTovább olvasom