Alvás előtti gyakorlat a horkolás ellen

Alvás előtti gyakorlat a horkolás ellen

Az ötperces esti gyakorlat segíthet a horkolás megszüntetésében - írja a femina.hu.

A horkolás nőket és férfiakat egyaránt érintő probléma, mely a felső légúti szövetek vibrációjához kapcsolódik. Horkoló hang akkor keletkezik, amikor a levegő a szájból vagy az orrból a tüdő felé áramolva a járatok valamiféle dugulása vagy elkeskenyedése miatt vibrál. Minél inkább blokkolt a levegő útja, annál jobban kell a testnek dolgoznia, mely megterheli a szívet.

A horkolás elleni gyakorlatsort Dr. Mike Dilkes, a londoni Hospital of St. John and St. Elizabeth klinikai sebésze állította össze, ami problémamentes alvást ígér egész éjszakára. Állítása szerint a legtöbb horkolás némi edzéssel megszüntethető, méghozzá a nyelv és a torok háromlépcsős gyakorlatával.


Horkolás elleni gyakorlat

A gyakorlatsor a nyelv edzésével kezdődik. A nyelvkörzés során először vissza kell húzni a nyelvet a szájpadlásig, majd előretolni, megérintve a metszőfogak belső oldalát.

Dilkes útmutatója szerint második lépésként nagyra kell nyitni a szájat, melynek következtében megnyúlik a szájpadlás. Ezt a pozíciót legalább 20 másodpercig kell kitartani.

A harmadik lépés az úgynevezett sikítás, ami a torokszorost és a szájgaratot dolgoztatja meg: ehhez először egy mély levegővétel szükséges, majd 30 másodpercen keresztül magas hangot kell kiadni úgy, hogy a hangképzés módja valamelyest a gargalizáláshoz hasonlítson.


Pár hét után már érezhető a hatása

A teljes edzés körülbelül 5 percet vesz igénybe, mely esténként, elalvás előtt végezve hamar javulást eredményez. Dr. Mike Dilkes elmondása szerint egy-két hét alatt hallhatóan segít a decibelek (horkolás hangereje) csökkentésében, majd a horkolás megszüntetésében is. Sokaknál a problémát az izomtónus elvesztése okozza, ami miatt alvás közben a garatfeszítő izmok ellazulnak - tette hozzá Dilkes.

A horkolás kétszer nagyobb valószínűséggel fordul elő a férfiaknál, mint a nőknél (forrás: hazipatika.com)


Komoly betegség tünete is lehet

A háziorvosok általában nem kérdeznek rá a beteg alvásminőségére, ám a betegek sem számolnak be róla, azonban mikor többször felébrednek éjszakánként a horkolás miatt, vagy már a légzésüket is zavarja, az komoly problémára utal.

Legtöbbször a tartós horkolás az egyik jele az alvási apnoenak, amely során a beteg légzése többször is leáll alvás közben, és akár százszor is felébredhet emiatt egy éjszaka alatt, anélkül, hogy emlékezne rá. Többek között ezért is van, hogy a sokat horkolók reggel kialvatlannak érzik magukat. 

Ám tévedés lenne azt hinni, hogy minden rendszeresen horkolónak alvási apnoéja van, ugyanis ez a betegség csak a horkolók 50-60 százalékánál fordul elő. Fontos azonban a betegség mielőbbi felismerése, mely egy alvásvizsgálat során egyszerűen kiderül és utána könnyen kezelhető. A Semmelweis Kft.-nél végzett alvásvizsgálatról itt tájékozódhat bővebben, időpontot pedig a +36 1 550 7007 előjegyzéses telefonszámon foglalhat.


Forrás: femina.hu; webbeteg.hu

Borítókép: hazipatika.com

Első hazai bariátriai kongresszus

Az első hazai, bariátriai rendezvénnyel a szervezők egy olyan folyamatot kívánnak elindítani, mely a bariátriai sebészet bemutatkozásától a nemzeti protokollok megfogalmazásáig átívelően segíti ennek a külön szakterületnek a szélesebb elfogadtatását.

A bariátriai ellátás lehetőségei a Több mint TestŐr című műsorban

Tekintse meg az ügyvezetőnkkel készült riportot a TV2 Több mint TestŐr című műsorában, ahol a bariátriai műtéti eljárásokról, és a kórházi tartózkodásról beszél a Semmelweis klinikán.

Top
Ez a weboldal sütiket használ.
Az európai uniós jogszabályok értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy módosítsa adatvédelmi beállításait!
OKTovább olvasom