Az európai transzplantációk terén is elsők között a Semmelweis Egyetem

Az európai transzplantációk terén is elsők között a Semmelweis Egyetem

Nőtt 2018-ban a szervátültetések száma Magyarországon. A tavalyi 505 transzplantációból 327-et a Semmelweis Egyetemen végeztek, amely minden eddiginél magasabb szám. Az egyetem európai szinten, az Eurotransplant tagállamai között is az elsők között van: a szívátültetések tekintetében a második, a vese- és májtranszplantációk számát tekintve pedig a negyedik, illetve az ötödik helyen áll - olvasható a semmelweis.hu-n.


Több mint 10 százalékkal nőtt a tavalyi évben a szervátültetések száma Magyarországon – jelentette be sajtótájékoztatón Dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár. A 2018-ban végrehajtott 505 szervátültetés 22,6 százaléka külföldről érkező szervek segítségével történt, tehát a 2013-as Eurotransplant csatlakozással megvalósult nemzetközi együttműködés valóban aktívan működik és életeket jelent – tette hozzá. A 335 veseátültetés közül 290 elhunyt donorból és 45 élődonorból származó szerv segítségével történt, mindkét esetben több mint 10 százalékos a növekedés a 2017-es évhez képest. A legtöbb, 164 veseátültetést (köztük 30 esetben élő donorból) tavaly is a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikája végezte. Országos szinten 80 májátültetés történt, ami több mint nyolc százalékos emelkedés.

Fotó: Kovács Attila - Semmelweis Egyetem

A két hazai szívtranszplantációs központban 62 szívátültetést végeztek összesen, ebből 57 az egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján történt. A magyarországi szívtranszplantációs program indulása óta a tavalyi esetszám rekordnak számít. Az államtitkár elmondta azt is, hogy 23 tüdőátültetés valósult meg az Országos Onkológiai Intézet bázisán működő Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Klinikáján, ami szintén a legmagasabb szám a 2015 végén indult hazai programban. Az államtitkár szerint kiemelten fontos társadalmi szinten erősíteni a szervátültetésekkel kapcsolatos támogató kultúrát, ami jelzi az emberek számára, hogy a szervfelajánlás pozitív dolog és életet menthet.

A tavalyi 505 szervátültetésből 327-et a Semmelweis Egyetemen végeztek

- mondta el a sajtótájékoztatón Dr. Merkely Béla rektor, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója, hozzátéve, hogy kiemelkedő ezen belül is a vese-, máj- és szívtranszplantációk száma. A szervátültetés a legmagasabb progresszivitási szintű ellátás, a betegek kiválasztásával, majd felkészítésével kezdődik, a rendkívül komplex beavatkozást követően pedig az utógondozás, illetve utánkövetés kezdődik. A Semmelweis Egyetem klinikáin 3500-nál is több transzplantálttal tartják a kapcsolatot az egyetem munkatársai – emelte ki a rektor. Az utánkövetés élethosszig tart, és rendszeres havi orvos-beteg találkozókat foglal magában, amely megnöveli a betegek egészségesen eltöltött éveinek számát, az élethosszt és segít az esetlegesen kialakuló társbetegségek, vagy szövődmények gyors felismerésében.

Fotó: Kovács Attila - Semmelweis Egyetem

Dr. Merkely Béla elmondta, hogy a nyolc országot és 79 aktív transzplantációs centrumot tömörítő Eurotransplanton belül a Semmelweis Egyetem a második helyen áll a szívátültetések számában, míg a vese- és a májátültetések tekintetében a 4., illetve az 5. A Semmelweis Egyetem alapításának 250 éves jubileumi évében azt tűzte ki célul a betegek érdekében, hogy a következő öt évben minden szervtranszplantáció vonatkozásában a dobogón végezzen, és lehetőség szerint szívtranszplantációban Európa élén. (A Semmelweis Egyetem témában kiadott sajtóközleménye ide kattintva olvasható)

A sajtótájékoztatónak az EUDONORGAN pályázat magyarországi rendezvénye adott helyet. Dr. Melania Istrate, a projekt koordinátora elmondta: az Európai Unió által finanszírozott pályázat célja, hogy képzést biztosítson a szervdonációval kapcsolatban, és növelje a társadalmi tudatosságot. A magyarországi konferencia egy a hat közül, amit különböző európai országokban rendeznek.

Fotó: Kovács Attila - Semmelweis Egyetem

A teljes cikkért kérjük kattintson ide.


Szerző: Dobozi Pálma - Semmelweis Egyetem 
Borítókép: Kovács Attila - Semmelweis Egyetem

Felnőttkorban is komoly problémákat okozhat az ADHD

A kezeletlen gyermekkori figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD) felnőttkorban kihatással lehet a karrierre és az érzelmi életre egyaránt.

Semmelweis Kft. a 17. FINA Világbajnokságon – videók

A 17. FINA Világbajnokság orvosi biztosítását a Semmelweis Egészségügyi Kft. látta el. Tekintse meg az interjúkat az orvosi ellátást biztosító szakemberekkel!

Top
Ez a weboldal sütiket használ.
Az európai uniós jogszabályok értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy módosítsa adatvédelmi beállításait!
OKTovább olvasom