Az immunterápia jelentheti a jövőt a rákgyógyításban

Az immunterápia jelentheti a jövőt a rákgyógyításban

Nemcsak az idei Nobel-díj kapcsán beszélnek manapság az egyre inkább előtérbe kerülő immunterápiáról - írja a femina.hu.

Az immunterápia fejlődésével olyan paradigmaváltás indult meg az onkológiai ellátásban, melynek eredményeként az immunrendszert aktiváló terápiák jutnak vezető szerephez - mondta Dr. Dank Magdolna, a Semmelweis Egyetem Onkológiai Központjának igazgatója.

Dr. Dank Magdolna annak kapcsán beszélt a rákgyógyítás áttöréséről, hogy idén a rák elleni modern immunterápia kifejlesztéséért ítélték oda két kutatónak az orvosi Nobel-díjat.

Az immunterápia szerepe a rákgyógyításban

A 2018-as orvosi-élettani Nobel-díjat James P. Allison amerikai és Hondzso Taszuku japán tudós kapja, méghozzá a negatív immunreguláció gátlására alapuló tumorterápia kifejlesztéséért. Ahogy azt az Onkológiai Központ igazgatója kiemelte, immunrendszerünkben benne van az a képesség, hogy felismerje a daganatot, és, ha felismerte, el is pusztítsa a tumorsejteket. Ezt az újfajta megközelítést képviseli az immunonkológia. A korábban alkalmazott eljárások a tumorsejtek elpusztítására fókuszáltak, az immunonkológia viszont teljesen más koncepción alapul, a szervezetet, az immunrendszert aktiválja. 

Rákos sejtek elektronmikroszkópos képe - FORRÁS: SCIENCE PHOTO LIBRARY/STEVE GSCHMEISSNER/SCIENCE PHOTO LIBRARY/STEVE GSCHMEISSNER


Akkor aktiválódik a betegség, amikor a daganatsejtek képesek elrejtőzni az immunrendszer elől. Ebben az esetben a gátló receptorok beiktatásával gátolják a szervezet immunválaszát. Az immunonkológiai fejlesztések ezeket a gátló pontokat iktatják ki, a gyógyszer aktiválja az immunrendszer normál működését.

"A koncepciónak az a lényege, hogy kompletten más a mechanizmus, mint amit megtanultunk a korábbi eljárásoknál, mert ezekkel mindig a daganatot bombáztuk, most pedig az immunrendszert tesszük arra képessé, hogy betöltse azt a feladatát, hogy elpusztítsa mindazt, ami nem való a szervezetbe"

- magyarázta Dr. Dank Magdolna.


Immunogén daganatok

Vannak bizonyos betegségek, például a melanoma, a tüdőrák, a veserák, a fej- és nyakdaganatok, valamint a húgyhólyagrák, melyek nagyon jól reagálnak az immunonkológiai gyógyszerekre, ezeket nevezik immunogén daganatoknak. Ezeken túlmenően jelenleg is zajlanak a más daganatokat érintő kutatások - tette hozzá Dr. Dank Magdolna, aki szerint a cél az, hogy a jövőben rutinná váljon az immunonkológiai kezelés.

Az eddigi eredmények szerint az immunterápia más gyógymódokkal is kombinálható, így a hatás fokozható. Dr. Dank Magdolna reményei szerint egyre több immunterápiás kezelés lesz a jövőben, és a betegségek 75-80%-át lehet majd bevonni a kezelésekbe.Forrás: femina.hu

Borítókép: medicalnewstoday.com

Első hazai bariátriai kongresszus

Az első hazai, bariátriai rendezvénnyel a szervezők egy olyan folyamatot kívánnak elindítani, mely a bariátriai sebészet bemutatkozásától a nemzeti protokollok megfogalmazásáig átívelően segíti ennek a külön szakterületnek a szélesebb elfogadtatását.

A bariátriai ellátás lehetőségei a Több mint TestŐr című műsorban

Tekintse meg az ügyvezetőnkkel készült riportot a TV2 Több mint TestŐr című műsorában, ahol a bariátriai műtéti eljárásokról, és a kórházi tartózkodásról beszél a Semmelweis klinikán.

Top
Ez a weboldal sütiket használ.
Az európai uniós jogszabályok értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy módosítsa adatvédelmi beállításait!
OKTovább olvasom