Egyedülálló beavatkozás az Ortopédiai Klinikán

Egyedülálló beavatkozás az Ortopédiai Klinikán

Először végeztek csonton belüli eszközzel, a PRECICE mágneses végtaghosszabbító készülékkel műtétet a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikáján, amely hazai viszonylatban is az első ilyen beavatkozás volt - írta meg a semmelweis.hu.


Dr. Peter Calder, az angliai stanmore-i National Royal Orthopaedic Hospital ortopédsebésze kollégájával, Dr. Robert Hill-lel érkezett a klinikára. Hill, a Great Ormond Street Hospital londoni gyermekkórház főorvosa második alkalommal adományozott a klinikának speciális végtaghosszabbító és végtagrekonstrukciós készülékeket. Korábbi, 2013-as adományának köszönhetően 25 gyermeket és felnőttet operáltak meg az elmúlt években, az ő képeikből készült tablót ünnepélyes keretek között adták át a brit ortopédsebész professzornak.

Az országban csak az Ortopédiai Klinikán alklmazott Taylor végtaghosszabbító és végtagrekonstrukciós eszközrendszer különlegessége, hogy ahozzá tartozó szoftver segítségével modellezhetők a korrigálni kívánt végtagdeformitások, és pontosan megtervezhető a korrekció. A Taylor végtaghosszabbító készülékkel súlyos, komplex végtagdeformitások is eredményesebben és kevesebb szövődménnyel kezelhetők a korábban használt külső végtaghosszabbító készülékekhez képest.

Fotó: Kovács Attila - Semmelweis Egyetem

Dr. Peter Calder bemutató műtétet tartott a klinikán, mely Magyarországon egyedülállónak számít. A beavatkozás egy csonton belüli végtaghosszabbító eszköz beültetése volt egy olyan betegen, akinek négycentiméteres különbség volt a két alsó végtag hossza között. A bemutatót követően Dr. Domos Gyula, az Ortopédiai Klinika egyetemi tanársegédje elvégezte a második ilyen beavatkozást, mely esetben négy és fél centiméteres differencia volt a két alsó végtag között.

Magyarországon eddig csak külső hosszabbító készülékekkel, a készülék egyes részeit összekötő rudak manuális állításával történt a hosszabbítás. Ebben az esetben a készüléket – két vagy három darab nagy fémgyűrűt – a bőrön és a lágyrészeken áthatoló csavarok és drótok rögzítik a csonthoz, míg az új, csonton belüli készülék használatakor kívülről nem látszik semmi a betegen, nincs semmilyen külső eszköz – magyarázta Dr. Domos Gyula.

Fotó: Kovács Attila - Semmelweis Egyetem

Az új eljárás – amelynek az Ortopédiai Klinikára való bevezetése Dr. Szőke György igazgató támogatásával valósult meg – esetében a csont fokozatos hosszabbítása külső mágneses vezérléssel történik: a csont belsejébe beültetett speciális velőűrszeget egy mágneses teret létrehozó eszközzel lehet irányítani, amit csak naponta háromszor két percre kell a betegnek a bőr fölé helyezni.

"Ezzel a technikával naponta 1 milliméternyit hosszabbítható a végtag, miközben a lágyrészek, izmok sértetlenül maradnak"

- emelte ki Dr. Domos Gyula.

Hozzátette, hogy a folyamat a beteg mindennapi életét kevésbé befolyásolja, és lényegesen kisebb megterhelést jelent, mint az említett külső hosszabbító készülék. Utóbbi esetében egyébként – függően a beteg életkorától és a hosszkülönbség mértékétől – fél év és két év között terjed az az időszak, amíg viselni kell a kényelmetlenséget okozó külső eszközt.

A végtaghosszabbítás a fejlődési rendellenesség, baleset, tumor, vagy csontgyulladás során létrejött hosszkülönbség kiegyenlítésére alkalmas. A csonton belüli végtaghsszabbító eszköz a legalább 3,5-4 centiméteres különbség esetén ajánlott.

A teljes cikkért és galériáért kattintson: semmelweis.hu.


Szerző: Dobozi Pálma - Semmelweis Egyetem
Borítókép: Kovács Attila - Semmelweis Egyetem

Első hazai bariátriai kongresszus

Az első hazai, bariátriai rendezvénnyel a szervezők egy olyan folyamatot kívánnak elindítani, mely a bariátriai sebészet bemutatkozásától a nemzeti protokollok megfogalmazásáig átívelően segíti ennek a külön szakterületnek a szélesebb elfogadtatását.

A bariátriai ellátás lehetőségei a Több mint TestŐr című műsorban

Tekintse meg az ügyvezetőnkkel készült riportot a TV2 Több mint TestŐr című műsorában, ahol a bariátriai műtéti eljárásokról, és a kórházi tartózkodásról beszél a Semmelweis klinikán.

Top
Ez a weboldal sütiket használ.
Az európai uniós jogszabályok értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy módosítsa adatvédelmi beállításait!
OKTovább olvasom