Egyre több az allergiás

Egyre több az allergiás

Tavalyhoz képest 20-30 ezerrel nőtt a parlagfűre allergiások száma, ráadásul a gyomnövény virágzási időszakának még koránt sincs vége - írja a hazipatika.com.


A parlagfűre allergiások jelentős része a fiatal, még felnövő generációból kerül ki. Dr. Nékám Kristóf allergológus szerint országos allergiarizikó-térképre lenne szükség, hogy hatékonyabban lehessen megszervezni az ellátást és a pollencsökkentést. Az allergiás tünetegyüttes csökkentése érdekében érdemes az allergiát okozó növény virágzása előtt két héttel elkezdeni a szükséges gyógyszerek szedését.

"A parlagfű-allergia akár kötőhártya-gyulladást is okozhat, amely gyakran az orr- és hallójáratot is érinti"

- hívta fel a figyelmet Dr. Nagy Zoltán Zsolt, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója. A kötőhártya-gyulladás oka elsősorban bakteriális vagy vírusos fertőzés, de allergia esetén a túlérzékenységi reakció miatt alakul ki. Az allergia okozta gyulladást antiallergiás cseppekkel lehet mérsékelni, a tünetek az allergiát kiváltó ok megszűnése után pár nappal elmúlnak.

Fotó: allergia.cafeblog.hu

Idén már szigorúbb szabályozás van érvényben a parlagfű elleni védekezéssel kapcsolatban. Eszerint a tulajdonosoknak folyamatosan gondoskodniuk kell arról, hogy megakadályozzák a parlagfű virágbimbójának kialakulását, majd ezt az állapotot egész évben fent kell tartaniuk. Azokon a területeken, ahol nem tesznek eleget a kötelezettségnek, az illetékes hatóság közérdekű védekezést rendel el és növényvédelmi bírságot szab ki. Ennek mértéke 15 ezertől 5 millió forintig is terjedhet.

Magyarországon mintegy 2,5 millió ember szenved parlagfű-allergiától. Magas parlagfűpollen-koncentráció esetén és megfelelő gyógykezelés hiányában az allergiásoknál tüsszögés, vizes orrfolyás, orrviszketés, orrdugulás, garatviszketés, fülviszketés, könnyezés, szemviszketés, kötőhártya-gyulladás, szemfáradékonyság, fáradtság, levertség és fokozott alvásigény is jelentkezhet. A parlagfű szezonja általában egészen október végéig kitart.


Forrás: hazipatika.com
Borítókép: allergia.cafeblog.hu

Első hazai bariátriai kongresszus

Az első hazai, bariátriai rendezvénnyel a szervezők egy olyan folyamatot kívánnak elindítani, mely a bariátriai sebészet bemutatkozásától a nemzeti protokollok megfogalmazásáig átívelően segíti ennek a külön szakterületnek a szélesebb elfogadtatását.

Semmelweis Kft. a 17. FINA Világbajnokságon – videók

A 17. FINA Világbajnokság orvosi biztosítását a Semmelweis Egészségügyi Kft. látta el. Tekintse meg az interjúkat az orvosi ellátást biztosító szakemberekkel!

Top
Ez a weboldal sütiket használ.
Az európai uniós jogszabályok értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy módosítsa adatvédelmi beállításait!
OKTovább olvasom