Életmentő tetoválás a cukorbetegeknek

Életmentő tetoválás a cukorbetegeknek

A magyar tetoválók összefogása példaértékű. Zsoldos Péter tatabányai tetoválóművész ingyenes tetoválási lehetőséget biztosít a cukorbetegeknek, csatlakozva a Németországban élő Marton István ötletéhez.


A cukorbetegeknél akár életmentő is lehet az a tetoválás, amit a mostanra országos szintű kezdeményezés keretében ingyenesen készíttethetnek. Egy ilyen tetoválás rosszullét esetén hatalmas segítség az elsősegélynyújtók számára. A tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy sokan azért félnek segíteni az utcán a betegeknek, mert a hipoglikémiás rohamot az ittasság tüneteivel azonosítják.


Ki és hol kérheti?

Az összefogásnak hála akár Budapesten és a fővárosi agglomerációban, akár a megyeszékhelyeken, de még kisvárosokban és falvakban, sőt, néhány további országban is felkereshetik a tetoválókat a diabéteszesek: inzulinrezisztenciával, 1-es és 2-es típusú cukorbetegséggel is.

A cukorbetegség típusától függ a körön belüli jelzés

A LifeGuardTattoo.com oldalon megtalálható listán csak Magyarországon már 58 jelentkező szerepel: így mindenki kiválaszthatja a hozzá legközelebb eső szalont, csak egy időpontot kell foglalni az adott szolgáltatónál, akik térítésmentesen elkészítik a kék kör alakú tetoválást, benne a betegség típusának jelével és alatta a Diabetic felirattal. A mintát diabetológusokkal és mentősökkel is egyeztették. A kezdeményezés a Facebookon is megtalálható az Életmentő tetoválók és diabéteszesek című oldalon.


Már életet is mentett

A Facebook-oldalon szereplő véleményekben egyértelműen pozitív visszajelzéseket kapott a mozgalom. A cukorbeteg Melinda például elmesélte, hogy saját otthonában lett rosszul, és még éppen tudott mentőt hívni, de, mire kiértek, már elvesztette az eszméletét. A tetoválása valóban nagy segítséget jelentett a gyors ellátásban.

Bár az ötlet önmagában is fontos lépés az életmentésben, a kezdeményezők elmondása szerint még nem merült ki ennyiben: folytatásként szeretnének a jövőben több betegséggel élő számára lehetővé tenni az ingyen tetoválást egy-egy egységesen elismert jellel. A vélemények szerint egyértelműen lenne igény erre.


A roham tünetei

A cukorbetegség jelei sok esetben csakugyan összetéveszthetők más betegség vagy az illumináltság tüneteivel. Először erős éhségérzet lép fel a betegnél, aztán izzadni kezd, később remegés, szédülés lép fel, és az eszméletét is elveszítheti. A roham alatt a kommunikáció nehéz, ezért a tetoválás segíthet, hogy szakszerű segítséget kapjon, valamint mielőbb mentőt hívjanak hozzá.



forrás: femina.hu




Első hazai bariátriai kongresszus

Az első hazai, bariátriai rendezvénnyel a szervezők egy olyan folyamatot kívánnak elindítani, mely a bariátriai sebészet bemutatkozásától a nemzeti protokollok megfogalmazásáig átívelően segíti ennek a külön szakterületnek a szélesebb elfogadtatását.

A bariátriai ellátás lehetőségei a Több mint TestŐr című műsorban

Tekintse meg az ügyvezetőnkkel készült riportot a TV2 Több mint TestŐr című műsorában, ahol a bariátriai műtéti eljárásokról, és a kórházi tartózkodásról beszél a Semmelweis klinikán.

Top
Ez a weboldal sütiket használ.
Az európai uniós jogszabályok értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy módosítsa adatvédelmi beállításait!
OKTovább olvasom