Elhagyhatta a kórházat a Budapest Maratonon újraélesztett futó

Elhagyhatta a kórházat a Budapest Maratonon újraélesztett futó

Elhagyhatta a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáját az a 64 éves futó, aki október elején a Budapest Maraton versenyén kapott infarktust. Herendi Péter a maraton 11. kilométerénél, a pesti rakparton esett össze, keringése és légzése leállt.

Mint később kiderült, Herendi Péter keringésének összeomlását egy heveny szívizom infarktus okozta. Életét az azonnali újraélesztés mentette meg, amit Dr. Papp Letícia kardiológussal és Dr. Bokor András szülész-nőgyógyásszal együttműködésben Dr. Szarvas Gábor, a Semmelweis Egyetem gyermekgyógyász szakorvosjelöltje kezdett meg. A maratoni futót tíz nappal a sikeres újraélesztés után engedték haza.

Dr. Merkely Béla a Semmelweis Egyetem rektora, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója a szerdai sajtótájékoztatón elmondta, a férfit a sikeres újjáélesztést követően az Országos Mentőszolgálat kollégái a klinikára szállították, ahol szívkatéter segítségével sikerült megnyitni az infarktust okozó koszorúér elzáródást. Bár a futó keringése a szívinfarktus legsúlyosabb korai szövődménye, a kamrafibrilláció miatt állt le, a gyors orvosi beavatkozásnak köszönhetően nem szenvedett maradandó károsodást.

"Ilyen esetekben csak akkor van esélye a betegnek a túlélésre, ha a közelben tartózkodó laikusok közül valaki azonnal elkezdi az újraélesztést."

- ismertette Dr. Merkely Béla.

Fotó: Adrián Zoltán - Semmelweis Egyetem

A pácienst ellátó orvosok a kar verőerén keresztül felvezetett szívkatéter segítségével egy speciális fémhálóval tágították ki az érszűkületet, így biztosítva a vér szabad áramlását, és a szívizomzat vérellátását - összegezte a beavatkozás lényegét a klinikaigazgató.

Dr. Becker Dávid, a klinika igazgatóhelyettese a beteg állapotáról és az utókezelésről szólva elmondta: a beteg kiváló állapotban van, és komoly esély van arra, hogy megfelelő ellenőrző vizsgálatokat, és a rehabilitációt követően a páciens visszatérjen az aktív sporthoz.

Herendi Péter a sajtótájékoztatón köszönetet mondott az életét megmentő három orvosnak (Dr. Szarvas Gábor, a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika szakorvosjelöltje, Dr. Papp Letícia, a Honvédkórház kardiológus szakorvosa és Dr. Bokor András szülész-nőgyógyász), akik miután átadták a beteget az Országos Mentőszolgálat munkatársainak, lefutották a 42 kilométeres távot. Herend Péter 47 évesen, 17 évvel ezelőtt, lánya születésekor fogadta meg, hogy lefut egy maratont, amit azóta négy alkalommal teljesített. Elmondta, hogy az első perctől kezdve orvosi ellenőrzés mellett sportol, és egészséges életet él. Az esetet követően egyedül már nem vállal több maratont, ám váltóban, lányával közösen jövőre is szeretne indulni a Budapest Maratonon.

Herendi Péter nyilatkozik hazaengedése napján, október 18-án. Fotó: Adrián Zoltán - Semmelweis Egyetem

Dr. Merkely Béla az esemény végén elismerésként a Semmelweis Egyetem Pro Universitate Díj ezüst fokozatát adta át a mentésben résztvevő orvosoknak, majd elmondta, az egyetem szándéka, hogy segítse a laikusokat az újraélesztés helyes technikájának elsajátításában. Az egyetem jövőre ünnepli fennállásának 250. évfordulóját, ezért 250 civilnek biztosítanak lehetőséget arra, hogy megtanulják az újraélesztés technikáját.

Az eseményen készült fényképekért, és a cikk folytatásáért kattintson: semmelweis.hu


Szerző: Kovács Eszter, Haszon-Nagy Zsófia - Semmelweis Egyetem

Borítókép: Adrián Zoltán - Semmelweis Egyetem


Első hazai bariátriai kongresszus

Az első hazai, bariátriai rendezvénnyel a szervezők egy olyan folyamatot kívánnak elindítani, mely a bariátriai sebészet bemutatkozásától a nemzeti protokollok megfogalmazásáig átívelően segíti ennek a külön szakterületnek a szélesebb elfogadtatását.

A bariátriai ellátás lehetőségei a Több mint TestŐr című műsorban

Tekintse meg az ügyvezetőnkkel készült riportot a TV2 Több mint TestŐr című műsorában, ahol a bariátriai műtéti eljárásokról, és a kórházi tartózkodásról beszél a Semmelweis klinikán.

Top
Ez a weboldal sütiket használ.
Az európai uniós jogszabályok értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy módosítsa adatvédelmi beállításait!
OKTovább olvasom