Elvégezték az első hazai lézerablációs pajzsmirigygöb eltávolítást

Elvégezték az első hazai lézerablációs pajzsmirigygöb eltávolítást

A pajzsmirigygöbök műtéti eltávolításának legkorszerűbb alternatívája a lézerablációs kezelés, amely során fájdalommentesen, a lézerfény energiájával „elpárologtatják” a nem kívánatos szöveteket. Az eljárást hazai szinten a Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati és Onkológiai Klinikáján alkalmazták elsőként - írja a semmelweis.hu.


A pajzsmirigygöbök kezelése elsősorban sebészi beavatkozást jelent, azaz szükség esetén műtéti úton távolítják el a problémát okozó göböt. Azonban lehetnek olyan helyzetek, amikor fontos, hogy másfajta terápiás módszer is rendelkezésre álljon – hangsúlyozta Dr. Lakatos Péter, az I. sz. Belgyógyászati és Onkológiai Klinika egyetemi tanára. Ilyen eset lehet, ha a göbből kifejlődő rosszindulatú tumor többször visszatér, és ezért akár 2-3 műtétre is szükség van. Minél több a műtétek száma, annál nehezebb az operáció az összenövések miatt, és természetesen ez megnöveli a szövődmények számát is – mutatott rá. Fontos tényező a páciens életkora is, ugyanis idősebb korban a műtétnek nagyobb a kockázata. Hasonlóképp szükség lehet a műtéten kívüli megoldásra a pajzsmirigy túlműködést okozó „forró” göböknél, akkor, ha azok jódfelvétele nem éri el a kezeléshez szükséges mértéket.

Fotó: Kovács Attila - Semmelweis Egyetem

Korábban a műtét legelterjedtebb alternatívája az ún. alkoholos infiltrálás volt. Ennél ugyanakkor jóval célzottabb és biztonságosabb terápiát tesz lehetővé a radiofrekvenciás és az annál is újabb technológiának számító lézeres abláció. Ezzel, az I. sz. Belgyógyászati és Onkológiai Klinikán is elérhető technikával kezelték sikeresen hazai szinten az első 3 pajzsmirigybeteget - mondta Dr. Lakatos Péter.

A klinika igazgatója, Dr. Takács István hangsúlyozta: ezzel, az egyébként is komplett (molekuláris diagnosztikától a radiojódkezelésen át a tirozinkináz terápiáig minden eszközzel rendelkező) klinikai pajzsmirigycentrum nemzetközileg is egyedülállóan sokrétű megoldásokat tud kínálni a betegek számára.

A pajzsmirigy egyik leggyakoribb elváltozása az úgynevezett pajzsmirigy göb; átlagosan az emberek 6-8 százalékánál tapintható ki ilyen göb, ultrahangos vizsgálattal ugyanakkor ez az arány akár az ötven százalékot is elérheti. A göbök némelyike teljesen ártalmatlan, azonban az esetek 2-5 százalékában tumor alakulhat ki belőlük. Ez a patológiás folyamat ultrahang, citológia és molekuláris genetika segítségével diagnosztizálható.

A teljes cikkért látogasson el a semmelweis.hu-ra.


Szerző: Dobozi Pálma - Semmelweis Egyetem
Borítókép: Kovács Attila - Semmelweis Egyetem

Első hazai bariátriai kongresszus

Az első hazai, bariátriai rendezvénnyel a szervezők egy olyan folyamatot kívánnak elindítani, mely a bariátriai sebészet bemutatkozásától a nemzeti protokollok megfogalmazásáig átívelően segíti ennek a külön szakterületnek a szélesebb elfogadtatását.

A bariátriai ellátás lehetőségei a Több mint TestŐr című műsorban

Tekintse meg az ügyvezetőnkkel készült riportot a TV2 Több mint TestŐr című műsorában, ahol a bariátriai műtéti eljárásokról, és a kórházi tartózkodásról beszél a Semmelweis klinikán.

Top
Ez a weboldal sütiket használ.
Az európai uniós jogszabályok értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy módosítsa adatvédelmi beállításait!
OKTovább olvasom