Ez a 6 tényező növeli az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát

Ez a 6 tényező növeli az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát

Az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka az Alzheimer-kór, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt. Ez olyan mértékű is lehet, ami lehetetlenné teszi a normális napi életvitelt, önellátást. A kór kialakulásának kockázatát növelő faktorok nem mindegyike kontrollálható, de így is akadnak olyanok, amiken javítani lehet.

Bár a Magyarországon is egyre több embert érintő neurodegeneratív betegség pontos kiváltó okai továbbra sem ismertek, jó pár olyan tényezőről tudunk, amely hozzájárulhat a kórkép kialakulásához. Ezek közül a rizikófaktorok közül szedett össze néhányat a Science Alert. 


alzheimer


1. Életkor

Az Alzheimer-kór előfordulásának gyakorisága az életkor előrehaladtával növekszik, 65 éves kor felett pedig nagyjából öt évente megduplázódik az esély arra, hogy valakinél kialakuljon. 


2. Genetika

Emellett persze az öröklődés is jelentős szerepet játszhat a betegség kialakulásában. A korai, már 30-40 éves korban jelentkező tünetek esetén például az egyik szülőtől örökölt három gén valamelyikének mutációja vezethet a betegség megjelenéséhez. Az idősebb korban diagnosztizált változat esetében ugyanakkor nem ilyen egyértelmű a helyzet, ebben az esetben eddig csak a kockázatot növelő és csökkentő mutációkat fedeztek fel a kutatók.


3. Környezet

A gének mellett a környezeti tényezők is hatással lehetnek az Alzheimer-kór kialakulására, ezzel kapcsolatban ugyanakkor egyelőre elég kevés konkrét információ áll rendelkezésre.


4. Szívbetegségek

A szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatos rizikófaktorok ugyanakkor már olyan tényezők, amelyeken segíthet az életmódváltás. A koleszterinszint és a magas vérnyomás csökkentése egyaránt javíthat a helyzeten, az egészséges táplálkozás és a megfelelő mennyiségű testmozgás ebből a szempontból is hasznos tehát.


5. Fejsérülések

Egy második világháborús veteránok részvételével készült kutatás szerint a katonai szolgálat során elszenvedett traumás agyi sérülések is növelik a betegség kialakulásának kockázatát. A katonákon megfigyelt tünetek okai között más tényezők is szerepelhetnek ugyan az Alzheimer's Association szerint, az amúgy is hasznos bukósisak és a biztonsági öv viselés mindenesetre olyasmi, amivel nem lehet túl nagyot hibázni.


6. Dohányzás

A demenciával és az Alzheimer-kórral kapcsolatos rizikófaktorok között a dohányzást is megemlíti az Egészségügyi Világszervezet. A tüdőrák és az időskori elbutulás kockázatát egyaránt csökkenteni képes leszokás mellett többek között az egészséges étrend, a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás és az aktív szociális élet is csökkentheti a kór kialakulásának esélyét, léteznek tehát olyan faktorok is, amelyek kedvezően befolyásolhatják az esélyeinket. Forrás: divany.hu

Elhagyhatta a kórházat a Budapest Maratonon újraélesztett futó

Elhagyhatta a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáját az a 64 éves futó, aki október elején a Budapest Maraton versenyén kapott infarktust. Herendi Péter a maraton 11. kilométerénél, a pesti rakparton esett össze, keringése és légzése leállt.

Semmelweis Kft. a 17. FINA Világbajnokságon – videók

A 17. FINA Világbajnokság orvosi biztosítását a Semmelweis Egészségügyi Kft. látta el. Tekintse meg az interjúkat az orvosi ellátást biztosító szakemberekkel!

Top
Ez a weboldal sütiket használ.
Az európai uniós jogszabályok értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy módosítsa adatvédelmi beállításait!
OKTovább olvasom