Gyermeksürgősségi Betegellátó Osztállyal bővült az I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika

Gyermeksürgősségi Betegellátó Osztállyal bővült az I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika

Gyermeksürgősségi Betegellátó Osztályt adtak át az I. sz. Gyermekgyógyászati Klinikán. A komplikált esetek befogadására is alkalmas osztályra naponta mintegy 40-70, akut ellátást igénylő beteg érkezik. Az ő korszerű ellátásukat hivatottak elősegíteni a legmodernebb eszközök, valamint a beteg- és családbarát környezet. Az osztály ünnepélyes átadóján részt vett Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Dr. Merkely Béla rektor, és Dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettes, klinikaigazgató - számolt be a semmelweis.hu.

„250 évvel ezelőtt arra készülődött az ország, hogy az orvosképzés elindításával, egyetemünk alapításával új korszakot indítson a hazai felsőoktatásban. Mára elmondhatjuk, hogy generációk sora segítette megvalósítani az alapítók álmát: egy versenyképes, tudás- és értékalapú, beteg- és hallgatócentrikus egyetem jött létre” – mondta Dr. Merkely Béla rektor.

A 2030-ig kitűzött célok egyike, hogy az egyetemről kibocsátott szakembereknek köszönhetően a magyar emberek részesüljenek a legjobb orvosi, egészségügyi, gyógyszerészeti ellátásban. További célok között szerepel, hogy a gyakorlati orvosképzés előtérbe helyezésével megújuljon a magyar orvosképzés, illetve, hogy az egyetem bekerüljön a világ 100 legjobb egyeteme közé, amihez az egyetem infrastrukturális körülményeinek javítása elengedhetetlen - mondta a rektor.

Gyermeksürgősségi Betegellátó Osztály ünnepélyes átadása - Fotó: Kovács Attila - Semmelweis Egyetem

"Az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán átadott SBO a családokat szolgálja, és segíti a klinikai gyakorlati képzés megújítását is. Az új osztály – ahol naponta 40-70 gyermek fordul meg – a graduális és posztgraduális képzésben is rész vesz, és az ellátásban kutatási innovációk is megvalósulnak"

- zárta beszédét Dr. Merkely Béla.

Magyarország első és Európa negyedik gyermekekre specializálódott kórházában, a 180 éves I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán mindig vezető szerepet játszott a hazai és nemzetközi szinten is legújabb diagnosztikai és terápiás eljárások megvalósítása, vagyis az innováció – mondta Dr. Szabó Attila, a klinika igazgatója.

Prof. Dr. Szabó Attila, az I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója - Fotó: Kovács Attila - Semmelweis Egyetem

A klinikai rektorhelyettes példaként említette, hogy ifj. Bókay János meghonosította a diftéria elleni szérumgyógykezelést, az elmúlt időszakból pedig kiemelte az Országos Onkológiai Intézettel közösen elvégzett első hazai gyermektüdő átültetést és az első rekeszizompacemaker-beültetést. A most átadott SBO-n évente több tízezer beteget látnak el, akiknek többsége 24 órán belül hazatérhet, a nagyobb betegségben szenvedőket pedig a klinika osztályain helyezik el – ismertette Dr. Szabó Attila.

Fotó: Kovács Attila - Semmelweis Egyetem

A beteg gyerekek ellátása csak közösen, az osztályok precíz, összehangolt működésével valósítható meg.

Az új osztály kialakításánál fontos szempont volt a család-, gyermek- és munkatársbarát környezet kiépítése, így külön szobát biztosítottak a szoptatós anyukáknak, gyerekre méretezett mosdókat és érintés nélküli csaptelepeket szereltek fel. A betegágyak mellett diagnosztikai készülékeket is elhelyeztek az osztályon, a legsúlyosabb esetek ellátására pedig egy intenzív osztálynak megfelelő felszereltségű helyiséget alakítottak ki - mondta Dr. Szabó Attila klinikaigazgató.

Hozzátette, hogy a gyakorló, „szkill” laboratóriumban az életmentő beavatkozásokat és azonnali cselekvést igénylő helyzeteket a hallgatók élethű körülmények között, speciális segédeszközökön gyakorolhatják. Végül köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett az SBO megtervezésében, kialakításában.

A cikk további részleteiért, és a megnyitón készült képekért kattintson: semmelweis.hu


Szerző: Keresztes Eszter - Semmelweis Egyetem
Borítókép: Kovács Attila - Semmelweis Egyetem

Első hazai bariátriai kongresszus

Az első hazai, bariátriai rendezvénnyel a szervezők egy olyan folyamatot kívánnak elindítani, mely a bariátriai sebészet bemutatkozásától a nemzeti protokollok megfogalmazásáig átívelően segíti ennek a külön szakterületnek a szélesebb elfogadtatását.

A bariátriai ellátás lehetőségei a Több mint TestŐr című műsorban

Tekintse meg az ügyvezetőnkkel készült riportot a TV2 Több mint TestŐr című műsorában, ahol a bariátriai műtéti eljárásokról, és a kórházi tartózkodásról beszél a Semmelweis klinikán.

Top
Ez a weboldal sütiket használ.
Az európai uniós jogszabályok értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy módosítsa adatvédelmi beállításait!
OKTovább olvasom