Interaktív, lakossági egészségügyi rendezvénysorozat indult a jubileumi évben

Interaktív, lakossági egészségügyi rendezvénysorozat indult a jubileumi évben

Ingyenes, népegészségügyi tematikájú egészségmegőrzési programokkal ünnepli alapításának 250. évfordulóját a Semmelweis Egyetem - írja a semmelweis.hu.


A nagyközönség 2019 szeptembere és 2020 júniusa között összesen tíz alkalommal vehet részt interaktív, szűréseket, prevenciós előadásokat tartalmazó programokon a Semmelweis Egészség Napok keretében. A Semmelweis Egyetem alapításának 250. jubileumi évében több kiemelkedő program is várható - mondta Dr. Merkely Béla az Anatómiai Múzeumban tartott sajtótájékoztatón. Hangsúlyozta, hogy az egyetem szeretné megszólítani a lakosságot is, ezért jött létre a Semmelweis Egészség Napok programsorozat. A kezdeményezés másik célja felhívni a figyelmet a prevenció fontosságára, mivel a várható, egészségben eltöltött időtartam attól is függ, hogy mennyit tudunk a betegségek megelőzéséről – mondta el a rektor.

A szeptemberi Mentálhigiénés nap programját a házigazda, Dr. Réthelyi János, a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának igazgatója ismertette. Az első Semmelweis Egészség Nap fő témája a lelki jóllét, vagyis, hogy mit tehetünk mentális egészségünk megőrzése érdekében, és szükség esetén hová lehet segítségért fordulni. Hozzátette, hogy mentális betegséggel küzdők hozzátartozóit is várják a rendezvényen, ahol minden korosztály számára készültek programokkal. 

Fotó: Kovács Attila - Semmelweis Egyetem

Az egyetemen több szervezeti egység is foglalkozik mentális egészséggel, amelyek összefogásának köszönhetően több mint 70 programon, köztük előadásokon, workshopokon, művészet- és állatasszisztált terápiás foglalkozáson vehetnek részt az érdeklődők, de kipróbálhatják például az önismereti csoportban való részvételt is – ismertette Dr. Réthelyi János. Olyan témák is felmerülnek majd, mint a függőség, a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, a szexuális nevelés vagy épp az egészséges párkapcsolatok. Az esemény egyik kiemelt programeleme a közismert katolikus pap és mentálhigiénés szakember, Pál Ferenc előadása lesz, aki a magánéleti és munkahelyi kiégésről beszél.


Minden, ami lelki egészség

A család minden tagjának izgalmas bemutatókat, előadásokat és szűréseket kínáló Semmelweis Egészség Napok első állomása a Mentálhigiénés Nap. Az egész napos interaktív rendezvényen reggel tíz órától este fél kilencig számos önismeretet fejlesztő és lelki egészséget támogató technikát ki lehet próbálni, be lehet kapcsolódni személyiségfejlesztő vagy hozzátartozói csoportokba, többféle művészetterápiával és stresszkezelő módszerrel meg lehet ismerkedni. A programok egy része regisztrációhoz kötött. Ezt mindenki a semmelweis.hu oldalon teheti meg, ám a programok felére már betelt a hely.

Napjainkban egyre nagyobb figyelem övezi a mentális egészség témakörét, hiszen lelkiállapotunk nagymértékben meghatározza mindennapi életminőségünket. A Pszichiátria a 21. században Magyarországon és a nagyvilágban címet viselő előadáson Dr. Réthelyi János mutatja be a mentális betegségek világát, és választ ad arra a kérdésre, hogy miként tud a modern pszichiátriai ellátás megfelelni a XXI. század kihívásainak.

Fotó: Kovács Attila - Semmelweis Egyetem

A szeptember 14-i rendezvényen többféle témát boncolgató, kisgyermekekkel és kamaszokkal kapcsolatos rövid, ám annál érdekesebb előadás is várja az érdeklődőket. Szó lesz az okoseszközök korai használatának hatásáról, a többi között arról is, hogy mi történik, ha a mesemondás idejét kiszorítja az internet, terítékre kerül a tinédzserek egyik legkedveltebb elfoglaltsága, a sok vitát generáló videójátékozás, de a 12-18 éves korosztály kamasz önismereti beszélgetésen is részt vehet.

Az egésznapos családi rendezvényen zenei programok és folyamatos aktivitások is várják az érdeklődőket. 10.00 és 16.00 óra között szűrés, egészségi állapot felmérés, valamint személyre szabott életmód tanácsadáson lehet részt venni, a Memória pultnál a demenciák formáiról, rizikótényezőiről és tüneteiről adnak tájékoztatást a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika munkatársai, 10.00 és 14.00 óra között pedig az érdeklődők olyan kézműves technikákat próbálhatnak ki, melyeket a klinika pszichiátriai osztályán a gyógyulási folyamat során alkalmaznak.

A sajtótájékoztatón készült képekért és a részletes programokért látogasson el a semmelweis.hu oldalra


Szerző: Keresztes Eszter - Semmelweis Egyetem
Borítókép: Kovács Attila - Semmelweis Egyetem

Első hazai bariátriai kongresszus

Az első hazai, bariátriai rendezvénnyel a szervezők egy olyan folyamatot kívánnak elindítani, mely a bariátriai sebészet bemutatkozásától a nemzeti protokollok megfogalmazásáig átívelően segíti ennek a külön szakterületnek a szélesebb elfogadtatását.

A bariátriai ellátás lehetőségei a Több mint TestŐr című műsorban

Tekintse meg az ügyvezetőnkkel készült riportot a TV2 Több mint TestŐr című műsorában, ahol a bariátriai műtéti eljárásokról, és a kórházi tartózkodásról beszél a Semmelweis klinikán.

Top
Ez a weboldal sütiket használ.
Az európai uniós jogszabályok értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy módosítsa adatvédelmi beállításait!
OKTovább olvasom