Korszerű gyógyszeres terápiával akár 2-3 hónap alatt gyógyítható a Hepatitis C

Korszerű gyógyszeres terápiával akár 2-3 hónap alatt gyógyítható a Hepatitis C

Az influenzához hasonló, általános tünetekkel járó betegség kezelés nélkül krónikus májbetegséget, májzsugort, vagy akár májrákot is okozhat - írta meg a semmelweis.hu.


Mintegy 70 ezren szenvednek idehaza Hepatitis C-ben, ám az érintettek csaknem fele nem is tudja, hogy fertőzött, miközben másoknak is tovább tudja adni a kórt – ismertette Dr. Werling Klára, a Semmelweis Egyetem II. Sz. Belgyógyászati Klinikájának egyetemi docense. A Hepatitis C vér útján fertőz, tévhit tehát, hogy tüsszentéssel vagy csókkal el lehet kapni. Védőoltás jelenleg még nem áll rendelkezésre, így a viszonylag általános, influenzához hasonló tüneteket érdemes komolyan venni: gyengeség, fáradékonyság, étvágytalanság esetén javasolt mielőbb orvoshoz fordulni. Sokszor azonban tünetmentes a betegség, ráadásul itt, a Hepatitis B-vel ellentétben a besárgulás sem jellemző.

Dr. Werling Klára elmondta, hogy védőoltás hiányában a korai felismerés kulcsfontosságú. A terápia sokat fejlődött, ugyanis a korszerű gyógyszeres kezelésnek köszönhetően akár 2-3 hónap alatt meggyógyulhat a páciens.

A diagnózisalkotás gyors, újbegyből vagy nyálból vett minta alapján 15-20 perc alatt megvan az eredmény, ami ha pozitív, mindenképpen további vizsgálatok szükségesek. A fertőzöttséget akkor lehet minden kétséget kizáróan kijelenteni, ha az ún. PCR-reakció vizsgálat pozitív lesz. Az általános laborvizsgálat során kimutatott magasabb májenzim szint is segíti a kórkép felismerését. Ilyenkor érdemes 3-4 hónap múltán megismételni a vizsgálatot, és ha akkor is magasabb az érték, javasolt ellenanyagszűrést végezni – mondta Dr. Werling Klára kiemelve, hogy a vírus a fertőzést követően 2-25 hetes lappangási idő után betegít meg és okoz tüneteket, az ellenanyagot pedig 6-8 hét után tudják kimutatni.

15-20 perc alatt megvan a levett minta eredménye

(Fénykép: hazipatika.com)


Folytatás: http://semmelweis.hu/hirek/2018/04/09/hepatitis-c-korszeru-gyogyszeres-terapiaval-akar-2-3-honap-alatt-meggyogyulhat-a-beteg/


Szerző: Kiss-Bódi Bernadett

Borítókép: hazipatika.com


Az európai transzplantációk terén is elsők között a Semmelweis Egyetem

Nőtt 2018-ban a szervátültetések száma Magyarországon, a tavalyi 505 transzplantációból 327-et a Semmelweis Egyetemen végeztek

Semmelweis Kft. a 17. FINA Világbajnokságon – videók

A 17. FINA Világbajnokság orvosi biztosítását a Semmelweis Egészségügyi Kft. látta el. Tekintse meg az interjúkat az orvosi ellátást biztosító szakemberekkel!

Top
Ez a weboldal sütiket használ.
Az európai uniós jogszabályok értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy módosítsa adatvédelmi beállításait!
OKTovább olvasom