Mammográfiai fejlesztés a Radiológiai Klinikán

Mammográfiai fejlesztés a Radiológiai Klinikán

Kevesebb sugárterhelés mellett 20-30 százalékkal növeli az emlőrákos elváltozás felismerésének esélyét az a két új szoftver, amellyel a már meglévő, korszerű digitális mammográfiás berendezését egészítette ki a Radiológiai Klinika. A fejlesztést lehetővé tévő adományt Dr. Bérczi Viktor klinikaigazgató vette át az AVON cégtől - írja a semmelweis.hu.


A Radiológiai Klinika két új szoftverrel bővítette meglévő digitális mammográfiás berendezését, amivel lehetővé vált rétegfelvételek készítése is. Az ún. tomoszintézissel pontosabb, átfogóbb kép kapható a mellről, a rákos elváltozás felismerésének esélye 20-30 százalékkal nő – magyarázta Dr. Unger Zsuzsa adjunktus, a mammográfiás részleg vezetője.

Emellett a mostani szoftveres fejlesztésnek köszönhetően a rétegfelvételekből a teljes, hagyományos mammográfiás kép is kinyerhető, újabb felvétel készítése nélkül. Mindez azt jelenti, hogy változatlan sugárterhelés mellett több információt kapunk

- mutatott rá Dr. Unger Zsuzsa.

Fotó: Kaszás Tamás

Dr. Bérczi Viktor emlékeztetett arra, hogy a klinika jelenlegi, korszerű, digitális mammográfiás gépének egy évvel ezelőtti beszerzését is az AVON támogatta 60 millió forinttal. Erről a közelmúltban emléktáblát helyeztek ki a részlegen. Az újabb adománynak köszönhetően most tovább tudták fejleszteni a klinikán a komplex emlődiagnosztikát. A klinika célja, hogy a rendelkezésre álló infrastruktúrával az országos szűrőprogramba is bekapcsolódjon – tette hozzá.

Fotó: Kaszás Tamás

Az AVON számára fontos, hogy olyan helyre kerüljenek az adományok, ahol elkötelezett munka folyik – mondta Fellner Krisztián. Az Avon 1955-ben hozta létre alapítványát, melynek célja a nők életének jobbá tétele, az egyik kiemelt feladatuknak pedig az emlővizsgálatok minél szélesebb körben való elterjesztését tartják.

A teljes cikkért és a képgalériáért kattintson: semmelweis.hu


Szerző: Dobozi Pálma - Semmelweis Egyetem
Borítókép: Kaszás Tamás

Felnőttkorban is komoly problémákat okozhat az ADHD

A kezeletlen gyermekkori figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD) felnőttkorban kihatással lehet a karrierre és az érzelmi életre egyaránt.

Semmelweis Kft. a 17. FINA Világbajnokságon – videók

A 17. FINA Világbajnokság orvosi biztosítását a Semmelweis Egészségügyi Kft. látta el. Tekintse meg az interjúkat az orvosi ellátást biztosító szakemberekkel!

Top
Ez a weboldal sütiket használ.
Az európai uniós jogszabályok értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy módosítsa adatvédelmi beállításait!
OKTovább olvasom