Mesterséges intelligenciával felszerelt MR készüléket adtak át

Mesterséges intelligenciával felszerelt MR készüléket adtak át

Csúcskategóriájú, mesterséges intelligenciával felszerelt MR készülékkel vizsgálják mostantól a betegeket a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán - írja a semmelweis.hu. A készülék lehetővé teszi a gyorsabb adatgyűjtést, ezáltal a rövidebb vizsgálati időt.


"Az ország és Közép-Európa legnagyobb, magas progresszivitású kardiológiai központjában mindenfajta szív- és érgyógyászati műtétet el tudunk végezni"

– mondta Dr. Merkely Béla rektor, hozzátéve: ehhez a megfelelő diagnosztika is elengedhetetlen, a klinikán évente kétezer szív MR vizsgálatot végeznek. Az új készüléknél (Siemens Magnetom Area) mesterséges intelligencia segíti a vizsgálatok tervezését, a legmodernebb technika felgyorsítja az adatgyűjtést, emiatt a mérések és az egész vizsgálati idő rövidül, ráadásul a gép a használat során egyre jobb lesz az adatok begyűjtésének köszönhetően – ismertette a berendezés tulajdonságait a rektor. Elmondta, hogy az eszközzel lehetővé válik olyan ritmuszavaros betegek vizsgálata is, akiknél erre eddig nem volt lehetőség. A klinikán rendelkezésre álló speciális lélegeztetőgép- és monitorrendszernek köszönhetően az altatásban lévő vagy újraélesztésen átesett betegek, továbbá csecsemők, illetve fogyatékkal élők vizsgálatát is el lehet végezni a készülékkel. Egy kiegészítő audiovizuális rendszernek köszönhetően pedig a gyerekek rajzfilmet nézhetnek, vagy zenét hallgathatnak vizsgálat közben – tette hozzá.

Fotó: Kovács Attila - Semmelweis Egyetem

Az új MR berendezésnek az oktatásban, az orvostanhallgatók és asszisztensek képzésében is fontos szerep jut, emellett például a Nemzeti Szívprogram keretében futó kutatásokhoz is használni fogják. Dr. Merkely Béla hozzátette, hogy a Siemensszel közösen olyan eszközöket kívánnak fejleszteni a továbbiakban, amelyek például katéteres műtétek elvégzéséhez is alkalmasak. A Semmelweis Egyetem saját forrásból – a 2018-as központi Fejlesztési Alap, valamint a Nemzeti Szívprogram pénzügyi forrásai terhére – biztosította a csúcskategóriájú Siemens MR berendezést.

A MAGNETOM Aera 1,5T fejlesztése során a Siemens szakemberei kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy a beteg a lehető legkomfortosabban érezze magát vizsgálat közben. Éppen ezért a gép nagyobb, 70 cm átmérőjű, rövid vizsgálóalagúttal rendelkezik, mely csökkenti a vizsgált személy bezártságérzetét – ismertette Oroszné Vincze Rita, a Siemens Healthcare Kft. ügyvezető igazgatója.

Fotó: Kovács Attila - Semmelweis Egyetem

A szakorvosok munkájának elősegítése érdekében a Siemens mérnökei további innovatív funkciókkal bővítették a gépet, mint például a vizsgálóhelyiségből kitolható és állítható magasságú betegvizsgáló asztal, vagy a betegmonitorozó kamera. Az orvosi képalkotási technológia piacvezető szereplőjeként a Siemens Healthineers számára fontos az innováció, ezért Magyarországon meghatározó bázissal rendelkezik a cég CT-MR diagnosztika terén, melyet képzett mérnöki gárda szolgál ki – mondta az ügyvezető igazgató.

Fotó: Kovács Attila - Semmelweis Egyetem

Az eseményen a felek egy hosszú távú tudományos együttműködésről szóló szándéknyilatkozatot is aláírtak. Az együttműködésről szólva Oroszné Vincze Rita elmondta, hogy a közös munka lehetőséget teremt arra, hogy új kardiovaszkuláris beavatkozásokat tudjanak a gyakorlatba átültetni, és olyan új eljárásokat fejlesszenek, amelyeket nemzetközi viszonylatban is használhatnak majd az egészségügyben.

A teljes cikkért és a képgalériáért kattintson: semmelweis.hu


Szerző: Keresztes Eszter - Semmelweis Egyetem
Borítókép: Kovács Attila - Semmelweis Egyetem

Első hazai bariátriai kongresszus

Az első hazai, bariátriai rendezvénnyel a szervezők egy olyan folyamatot kívánnak elindítani, mely a bariátriai sebészet bemutatkozásától a nemzeti protokollok megfogalmazásáig átívelően segíti ennek a külön szakterületnek a szélesebb elfogadtatását.

A bariátriai ellátás lehetőségei a Több mint TestŐr című műsorban

Tekintse meg az ügyvezetőnkkel készült riportot a TV2 Több mint TestŐr című műsorában, ahol a bariátriai műtéti eljárásokról, és a kórházi tartózkodásról beszél a Semmelweis klinikán.

Top
Ez a weboldal sütiket használ.
Az európai uniós jogszabályok értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy módosítsa adatvédelmi beállításait!
OKTovább olvasom