Nem csak egyetlen fajta mellrák létezik

Nem csak egyetlen fajta mellrák létezik

A mellráknak tizenegy genetikailag különböző altípusa van és ezek mindegyikének más a lefolyása, valamint a kezelés utáni kiújulásának az esélye - írja a HVG.hu a Nature című tudományos folyóirat tanulmánya alapján.

"A mellrák kezelése jelentősen fejlődött az elmúlt években, ám sajnálatos módon a nők egy részénél az emlőrák visszatér, és tovább terjed, gyógyíthatatlanná válva" – mondta Carlos Caldas, a brit rákkutató közhasznú szervezet, a Cancer Research UK cambridge-i intézetének professzora.

"Néhány nőnél ez évekkel később következhet be, ám eddig lehetetlen volt előre pontosan megmondani, hogy kinél áll fenn a kiújulás kockázata, és ki az, aki megnyugodhat."

- tette hozzá a professzor.

A brit szakemberek a kaliforniai Stanford Egyetemen dolgozó kollégáikkal együttműködve tanulmányozták a genetikai eltéréseket csaknem kétezer nő melldaganatában. Az alanyokat húsz éven át nyomon követték, hogy megnézzék, kiújult-e náluk a rák, vagy sem. 

Mammográfiai felvétel a Semmelweis Egyetem Radiológiai Klinikáján  Fotó: Kovács Attila - Semmelweis Egyetem

A kapott adatok alapján kidolgoztak egy új módot, mellyel a jövőben sokkal pontosabban meg lehet majd mondani, hogy mely pácienseknél magas a kockázata a rák későbbi kiújulásának. A Nature tudományos folyóiratban ismertetett eredmények a rákkezelés új, sokkal személyre szabottabb módjait segítenek felfedezni. Emlődaganatokból vett minták DNS-elemzésével a kutatócsoport már korábban megállapította, hogy a mellráknak valójában 11 különböző altípusa van.

"Még nagyon messze vagyunk attól, hogy minden nő számára hozzáférhetővé tegyük ezt a részletes molekuláris vizsgálatot, és további kutatásokat kell végeznünk, hogy megértsük, miként tudjuk hozzáigazítani a kezelést a páciens daganatához"

- mondta Karen Vousden, a Cancer Research UK vezető kutatója. 


Magyarországon évente 6-7 ezer új emlődaganatos megbetegedést diagnosztizálnak, a mellrákos esetek száma növekvő tendenciát mutat, ráadásul egyre fiatalabbakat érint. A mellrák minden hetedik nőt érintő betegség. A jól működő szűrőprogramhoz az is hozzátartozik, hogy olyanoknál is felismerjük a betegséget, ahol annak még nincs kézzelfogható jele, és nem okoz panaszokat. Ide kattintva megtekintheti a megelőzést segítő vizsgálatainkat.

Forrás: hvg.hu; nature.com; semmelweis.hu
Borítókép: Kovács Attila - Semmelweis Egyetem

Első hazai bariátriai kongresszus

Az első hazai, bariátriai rendezvénnyel a szervezők egy olyan folyamatot kívánnak elindítani, mely a bariátriai sebészet bemutatkozásától a nemzeti protokollok megfogalmazásáig átívelően segíti ennek a külön szakterületnek a szélesebb elfogadtatását.

A bariátriai ellátás lehetőségei a Több mint TestŐr című műsorban

Tekintse meg az ügyvezetőnkkel készült riportot a TV2 Több mint TestŐr című műsorában, ahol a bariátriai műtéti eljárásokról, és a kórházi tartózkodásról beszél a Semmelweis klinikán.

Top
Ez a weboldal sütiket használ.
Az európai uniós jogszabályok értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy módosítsa adatvédelmi beállításait!
OKTovább olvasom