Reggelik, melyek a cukorbetegek számára is megfelelők

Reggelik, melyek a cukorbetegek számára is megfelelők

A fehérjében és rostban gazdag reggelik cukorbetegeknek és fogyókúrázóknak is ideálisak - írja a femina.hu.

A rostban, fehérjében, egészséges zsírokban gazdag reggelik segítenek a vércukorszint stabilan tartásában, hosszútávon teltségérzetet biztosítanak, ezért a cukorbetegségben érintettek számára is fogyaszthatók. Amellett, hogy a gyorsan felszívódó szénhidrátok drasztikus inzulinválaszt váltanak ki a szervezetből - ezért ezeket javasolt minimalizálni - diabétesz esetén számos egyéb étkezési szabályt be kell tartani. A diétában a cukorbetegség típusa mellett egyéni adottságokat, akár a testsúlyt vagy a kort is fontos lehet figyelembe venni.

Mire kell figyelni diabétesz esetén?

Minden cukorbeteg étrend alapja, hogy a bevitt szénhidrát miként szívódik fel a szervezetben, gyors vagy lassú vércukorszint-emelkedést okoz-e. A lassú glikémiás indexű szénhidrátokat nem szabad kihagyni egyetlen étrendből sem, de abban már lehet különbség, hogy ki milyen ételt részesít előnyben. (A glikémiás index (GI) azt mutatja, hogy a szénhidráttartalmú ételek milyen mértékben bomlanak le glükózzá.) A cukorbetegség esetén fontos a többszöri étkezés, melynek a legegyszerűbb módja a főétkezések közötti kis étkezések beiktatása. Ezek mérséklik az étkezést követő vércukorszint-emelkedést, a gyakori étkezések elősegítik a hipoglikémiák elkerülését. A napi ötszöri étkezésnek azért is van lényeges szerepe, mert a fő étkezéseket követően 2-2,5 óra múlva jelentkezhet az éhségérzet, ezt pedig a köztes, kisebb mennyiségű étkezéssel lehet megszüntetni.

Reggelik a stabil vércukorszintért

A cukorbetegségben szenvedők számára sem lehetetlen a változatos reggeli, ám esetükben nagyon fontos a megfelelő tápanyagok összeválogatása, hogy a vércukorszintet stabilan tudják tartani. A 2-es típusú diabétesz esetén különösen fontos az ideális testsúly elérését is segítő diéta, de megelőzésként is hatásosak a következő fogások.

Fotó: marilyna / Getty Images Hungary

A gabonakorpában található béta-glükán az összetett szénhidrátok révén megakadályozza a vércukorszint ingadozását. A teljes kiőrlésű termékek ezért is biztosítanak hosszabban tartó teltségérzetet. Rosttartalmuk jelentős, ami az emésztési folyamatokat is segíti.


Fotó: samael334 / Getty Images Hungary

A szénhidrát és a fehérje együtt fogyasztva, például a zabkásában lassabb felszívódást biztosít, így nem emeli hirtelen a vércukorszintet. Cukorbetegeknek inkább vízzel ajánlott megfőzni, mivel számukra a tejtermékek már tízóraira ajánlottak. Alacsony glikémiás indexű bogyós gyümölcsökkel is fogyasztható.


Fotó: OlgaLepeshkina / Getty Images Hungary

A közel-keleti, bulguros-petrezselymes saláta, a tabulé tele van rosttal és lassan felszívódó szénhidráttal. A petrezselyem C-vitaminban és vízhajtó káliumban is rendkívül gazdag.


Fotó: mikafotostok / Getty Images Hungary

A tojás csaknem minden, a szervezet számára fontos tápanyagot tartalmaz. Fehérjében és zsírokban gazdag, ami szintén jótékonyan hat a vércukorszintre. Rostban gazdag zöldségekkel összesütve még egészségesebb.


Fotó: alicjane / Getty Images Hungary

A cukorbetegek és a fogyókúrázók diétájának is alapvető eleme a sok zöldség fogyasztása. A vegyes zöldségből készült, rostban gazdag salátát a sajt fehérjetartalma egészíti ki, esetleg olívaolajjal, vagy magvakkal megszórva.


Fotó: VeselovaElena / Getty Images Hungary

A zöldségeket, persze, nem csak salátákkal lehet bevinni a szervezetbe. Egészséges alternatívát jelentenek a zöldségfasírtok is, például a céklából és sárgarépából készült gombócok.


Fotó: tbralnina / Getty Images Hungary

A csicseriborsóból készült hummusz rostban, fehérjében, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag. Kutatások szerint fogyasztása alacsonyabb és stabilabb vércukorszintet biztosít.


Fotó: Anaiz777 / Getty Images Hungary

Az avokádó tápláló, ásványi anyagokban és rostban gazdag alapanyag. Egy tanulmány szerint a benne levő telítetlen zsírsavak jelentős javulást eredményeztek a vércukorszint stabilizálásában: nem ugrott meg tőle hirtelen, és később sem esett le túlzottan a szint.


Fotó: HandmadePictures / Getty Images Hungary

A tonhalsaláta szénhidrátszegény, fehérjében gazdag reggeli. A hal omega-3-tartalmáról kimutatták, hogy a vércukorszintre jótékony hatással van.


Fotó: Julia_Sudnitskaya / Getty Images Hungary

A chiapuding ásványi anyagokban gazdag, ideális fehérje- és rostforrás, ráadásul omega-3 zsírsavat is tartalmaz, segít csökkenteni a trigliceridszintet, megelőzni a szívbetegségeket. Jótékonyan hat a szénhidrát-anyagcserére, ám túl sokat sem szabad fogyasztani belőle.


Forrás: femina.hu; webbeteg.hu

Borítókép: samael334 / Getty Images Hungary

Első hazai bariátriai kongresszus

Az első hazai, bariátriai rendezvénnyel a szervezők egy olyan folyamatot kívánnak elindítani, mely a bariátriai sebészet bemutatkozásától a nemzeti protokollok megfogalmazásáig átívelően segíti ennek a külön szakterületnek a szélesebb elfogadtatását.

A bariátriai ellátás lehetőségei a Több mint TestŐr című műsorban

Tekintse meg az ügyvezetőnkkel készült riportot a TV2 Több mint TestŐr című műsorában, ahol a bariátriai műtéti eljárásokról, és a kórházi tartózkodásról beszél a Semmelweis klinikán.

Top
Ez a weboldal sütiket használ.
Az európai uniós jogszabályok értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy módosítsa adatvédelmi beállításait!
OKTovább olvasom