Sikerrel alkalmazzák a magyar gyártású remdesivirt

Sikerrel alkalmazzák a magyar gyártású remdesivirt

Sikeresen alkalmazzák a kórházakban a koronavírus kezelésére nálunk is gyártott COVID-19 elleni készítményt. Az első remdesivirrel kezelt beteg már el is hagyhatta a kórházat - írja a semmelweis.hu.


A remdesivir az első olyan gyógyszer, amit a hatóságok jóváhagytak a COVID-19 kezelésére. Az első beteg, aki megkapta a szert egy 75 éves nő, aki már el is hagyhatta a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikáján kialakított járványkórházat.

A cukorbetegséggel küzdő páciens október 14-én súlyos állapotban, romló köhögése, nehézlégzése és tüdőgyulladása miatt került az egyetem klinikájára, ahol még aznap megkapta a Richter Gedeon Nyrt. által gyártott, remdesivir hatóanyagot tartalmazó koronavírus elleni szert. A betegnél úgynevezett kombinált terápiát alkalmaztak, vagyis a remdesivir mellett szteroidot, trombózis megelőzést és vitaminokat kapott, valamint nagy áramlású oxigénterápiában részesült. A kezelés hatására állapota jelentősen javult, így október 25-én kiengedték az osztályról, otthonában lábadozik.

Eddig 19 koronavírusos beteg kapta meg a magyar gyártású remdesivirt a Semmelweis Egyetemen, melynek három részlege, a Pulmonológiai, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás, valamint a Belgyógyászati és Hematológiai Klinika is részt vesz a Richter Gedeon Nyrt. által gyártott koronavírus-gyógyszerrel kapcsolatos klinikai vizsgálatban.

A vírusszaporodást gátló, infúzióban adható remdesivir hatóanyagot kórházban fekvő, oxigénkezelést igénylő, súlyos állapotú betegek kaphatják, súlyos májkárosodás vagy jelentősen beszűkült vesefunkció esetében ugyanakkor nem adható.

Fotó: Kovács Attila - Semmelweis Egyetem

A Semmelweis Egyetem klinikáin a COVID-19 betegek magas színvonalú kezelésének szerves része a vérplazmaterápia is, a gyógyult koronavírus-fertőzöttek véréből előállított szérumot eddig 66 beteg kapta meg.

Mindezek mellett 2020 áprilisától a lélegeztetett betegek komplex terápiás protokolljának kötelező eleme a dexametazon adagolása. Több tanulmány szerint is bizonyos kortikoszteroidok, így a dexametazon az immunválasz csökkentésével hozzájárulhatnak a terápia sikeréhez. Az új evidenciák ismeretében az oxigént igénylő esetekben is kiegészítő terápiaként alkalmazzák a kortikoszteroidokat az egyetemen a COVID-betegek esetében.

A remdesivir sikeres alkalmazásáról és a beteg felépüléséről Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az M1 Híradónak adott nyilatkozatában elmondta, hogy ez hatalmas előrelépést jelent a kezelésben:

"Már 26 betegünk kapta meg a szert. Mindegyik betegünk él. Nyilvánvaló, hogy ennek örülünk, és remélhetőleg a jövőben is nagyon jók lesznek az eredmények, és egy alkalommal sem észleltünk semmiféle súlyos szövődményt. Úgyhogy az idősebb hölgy beteg, aki számos megbetegedéssel rendelkezett, törékenysége ellenére boldogan és egészségesen ment haza."

- nyilatkozta a Rektor.

Az összeállítást ide kattintva, a mediaklikk.hu oldalán (02:11 perctől) megtekintheti.


Szerző: Bódi Bernadett; Kovács Eszter - Semmelweis Egyetem
Borítókép: Kovács Attila - Semmelweis Egyetem

Első hazai bariátriai kongresszus

Az első hazai, bariátriai rendezvénnyel a szervezők egy olyan folyamatot kívánnak elindítani, mely a bariátriai sebészet bemutatkozásától a nemzeti protokollok megfogalmazásáig átívelően segíti ennek a külön szakterületnek a szélesebb elfogadtatását.

A bariátriai ellátás lehetőségei a Több mint TestŐr című műsorban

Tekintse meg az ügyvezetőnkkel készült riportot a TV2 Több mint TestŐr című műsorában, ahol a bariátriai műtéti eljárásokról, és a kórházi tartózkodásról beszél a Semmelweis klinikán.

Top
Ez a weboldal sütiket használ.
Az európai uniós jogszabályok értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy módosítsa adatvédelmi beállításait!
OKTovább olvasom