Súlyos betegséget jelezhet a vér koffeintartalma

Súlyos betegséget jelezhet a vér koffeintartalma

A Parkinson-kór diagnosztizálásában segíthet a vérben lévő koffein koncentrációjának mérése.


Akik a gyógyíthatatlan degeneratív idegrendszeri betegségben szenvednek, azoknak a vérében jelentősen alacsonyabb a koffein koncentrációja, mint azokéban, akiknél nem alakult ki a kór. Ez akkor is így van, ha a betegek ugyanannyi koffeint fogyasztanak - állapították meg a Neurology című szaklapban megjelent tanulmány szerzői.

"Korábbi kutatások már kimutatták a koffein és a Parkinson-kór kockázatának összefüggését, ám arról nem sokat tudtunk, hogyan dolgozza fel a betegségben szenvedők szervezete az anyagot"  - mondta Szaiki Sindzsi, a tokiói Dzsuntendo Orvosi Egyetem kutatója, a tanulmány szerzője.

A kutatásban 108 beteg vett részt, akiknél átlagosan hat éve állapították meg a Parkinson-kórt, valamint 31 azonos életkorú, de a betegségben nem szenvedő ember. Mindenkinél vérvizsgálatot végeztek, nemcsak a koffein, hanem 11 olyan anyag koncentrációját is mérték, amelyeket a szervezet a koffein-anyagcsere közben állít elő.

A két csoport hozzávetőleg ugyanannyi koffeint fogyasztott, nagyjából napi két csésze kávénak megfelelő mennyiséget. A Parkinson-kórosok vérében azonban a koffein és a 11-ből 9 anyagcseretermék jelentősen alacsonyabb koncentrációját mérték.

A betegek vérmintáiban 10 mikroliterenként (a milliliter ezrede) 24 pikomól (a nanomól ezrede) koffeint, míg a nem betegeknél 79-et találtak.

vérteszt


Azt is megvizsgálták, vannak-e a résztvevőknek olyan génmutációi, amelyek befolyásolhatják a koffein anyagcseréjét, ám ebből a szempontból nem találtak különbséget a két csoport között.

Nem tapasztalták, hogy a koffein koncentrációja alacsonyabb lenne azoknál a betegeknél, akik a kór előrehaladottabb stádiumában voltak, ami arra utal, hogy a csökkenés már a korai szakaszra jellemző.

"Ha sikerül megerősíteni az eredményeket, akkor egyszerű vizsgálattal korai szakaszában diagnosztizálható lesz a Parkinson-kór, talán még a tünetek megjelenése előtt, ami nagyon lényeges, mert a betegséget nehéz kimutatni, különösen a korai stádiumban"

- vélte David Munoz, a Torontói Egyetem kutatója, aki a lapban bevezetőt írt a tanulmányhoz.



Forrás: origo

Tanácsok a bőr napozás közbeni védelméhez

A narancssárga vagy piros zöldségek és gyümölcsök, valamint a sötétzöld zöldségek béta-karotin tartalmuk miatt elősegíthetik a bőr napozás közbeni védelmét.

Semmelweis Kft. a 17. FINA Világbajnokságon – videók

A 17. FINA Világbajnokság orvosi biztosítását a Semmelweis Egészségügyi Kft. látta el. Tekintse meg az interjúkat az orvosi ellátást biztosító szakemberekkel!

Top
Ez a weboldal sütiket használ.
Az európai uniós jogszabályok értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy módosítsa adatvédelmi beállításait!
OKTovább olvasom