Tíz éven belül eltűnhetnek a kemoterápiás kezelések

Tíz éven belül eltűnhetnek a kemoterápiás kezelések

Paradigmaváltás előtt áll az onkológia, tíz éven belül lassan eltűnnek a hagyományos kemoterápiás eljárások. A Szegedi Tudományegyetemen a kemoterápia helyett már immunterápiát alkalmaznak a daganatok kezelésében. A szegedi klinikán alkalmazott új kezelési lehetőség, az immunterápia hosszú távú daganatellenes hatás kialakítására képes, vagyis tartós védelmet biztosíthat a páciensek számára a daganatokkal szemben - írja az origo.hu.


A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Onkoterápiás Klinikán az elmúlt tíz évben nagyjából megduplázódott az esetszám, viszont a betegek száma nem nőtt ilyen arányban. Mindez az egyre hatékonyabb komplex terápiáknak köszönhető, ugyanis a páciensek élete jelentősen meghosszabbodott: ma már több tízéves utánkövetéssel is kezelnek emlőrákos vagy vastagbél-daganatos betegeket.

"Ma személyre szabott kezeléseket alkalmazunk. A szövettani diagnózison túl a beteg daganatának molekuláris analíziséből nyert információk alapján kezdjük el a célzott gyógymódokat" - mondta Dr. Oláh Judit, a szegedi Onkoterápiás Klinika igazgatója.

A daganatos betegek ellátásában egy nagyon fontos új kezelési lehetőség az immunterápia, az immunonkológiai szerek használata. Ez a klasszikus terápiákhoz képest merőben más megközelítést jelent. Az eljárás nem közvetlenül a daganatra, hanem az immunrendszer működésére hat. Ennek a működésnek az az egyik legfontosabb sajátossága, hogy hosszú távú daganatellenes hatás kialakítására képes, tartós védelmet biztosíthat a páciensek számára az adott daganatfajtával szemben. A daganatok immunterápiájának célja, hogy az immunrendszer képes legyen felismerni és elpusztítani a daganatsejteket.

"Tíz éven belül lassan eltűnnek a hagyományos kemoterápiás eljárások."

- mondta Dr. Oláh Judit, aki szerint az immunterápiáknak köszönhetően paradigmaváltás előtt állunk a daganatos betegségek kezelésében.

A Szegedi Tudományegyetem főépülete Forrás: Wikimedia Commons


Betegekre szabott speciális ellátás

"Ha egy sürgető, akut esettel megjelent beteg a következő nap reggelén az onkoteam elé kerül, rövid idő alatt elkezdjük a kezelés szervezését, vagy akár már magát a kezelést" - közölte a klinikaigazgató.

A külön, heti rendszerességgel összeülő úgynevezett szervspecifikus teamekben – ahol belgyógyászok, patológusok, onkológusok, egyes sebészeti társszakmák képviselői is részt vesznek – megvitatják, hogyan kerüljön a páciens műtétre, hiszen más szemszögből nézi az esetet egy onkológus, egy sebész, vagy egy patológus.


Nobel-díjat ért a kezelés kifejlesztése

A negatív immunreguláció gátlására alapuló tumorterápia kifejlesztéséért James P. Allison amerikai és Hondzso Taszuku japán tudós 2018-ban orvosi-élettani Nobel-díjat kapott. Ennek kapcsán beszélt Dr. Dank Magdolna, a Semmelweis Egyetem Onkológiai Központ igazgatója az immunterápia vezető szerephez jutásáról:

"A koncepciónak az a lényege, hogy kompletten más a mechanizmus, mint amit megtanultunk a korábbi eljárásoknál, mert ezekkel mindig a daganatot bombáztuk, most pedig az immunrendszert tesszük arra képessé, hogy betöltse azt a feladatát, hogy elpusztítsa mindazt, ami nem való a szervezetbe"

- ismertette Dr. Dank Magdolna.

Akkor az Onkológiai Központ igazgatója is azt a célt fogalmazta meg, hogy a jövőben rutinná váljanak az immunonkológiai eljárások.


Forrás: origo.hu
Borítókép: medicalnewstoday.com

Első hazai bariátriai kongresszus

Az első hazai, bariátriai rendezvénnyel a szervezők egy olyan folyamatot kívánnak elindítani, mely a bariátriai sebészet bemutatkozásától a nemzeti protokollok megfogalmazásáig átívelően segíti ennek a külön szakterületnek a szélesebb elfogadtatását.

A bariátriai ellátás lehetőségei a Több mint TestŐr című műsorban

Tekintse meg az ügyvezetőnkkel készült riportot a TV2 Több mint TestŐr című műsorában, ahol a bariátriai műtéti eljárásokról, és a kórházi tartózkodásról beszél a Semmelweis klinikán.

Top
Ez a weboldal sütiket használ.
Az európai uniós jogszabályok értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy módosítsa adatvédelmi beállításait!
OKTovább olvasom