Tovább bővíthető a szervátültetések száma

Tovább bővíthető a szervátültetések száma

Magyarország a közép-kelet-európai régió élmezőnyébe tartozik az évente elvégzett több mint félezer szervátültetéssel, de ez a kapacitás tovább bővíthető - írja a semmelweis.hu.


Az október 12-i Szervdonációs és Transzplantációs Világnap alkalmából tartott sajtóbeszélgetésen Dr. Merkely Béla elmondta, hogy a cél az, hogy a következő öt évben európai szinten az első három centrum közé kerüljön az egyetem, és legalább egy szerv tekintetében az első legyen.

A nem élődonoros vese-, máj- és szívátültetések száma a Transzplantációs és Sebészeti Klinikát, illetve a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikát Európa kiemelkedő centrumai közé emeli: a Semmelweis Egyetem az Eurotransplant tagok között a szívátültetések tekintetében a második, a vesetranszplantációk számát tekintve a negyedik, a májtranszplantációk számát tekintve az ötödik helyen áll – hívta fel a figyelmet Dr. Merkely Béla rektor, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója.

Emlékeztetett arra, hogy tavaly 10 százalékkal sikerült növelni a szervátültetések, ezen belül 15 százalékkal a szívtranszplantációk számát. Az országban elvégzett 505 transzplantációból 327 az egyetemen történt. A szervátültetés a legmagasabb progresszivitási szintű, rendkívül komplex ellátás; egy sikeres transzplantációhoz 100 kolléga összehangolt együttműködésére van szükség, akiknek körülbelül harmada orvos, kétharmada szakdolgozó – mutatott rá. Hozzátette: a transzplantációs tevékenység a hét minden napján a nap 24 órájában készenlétet igényel a kollégáktól, csak a hétvégén 6 vesetranszplantáció, 3 szív- és 1 májtranszplantáció történt az egyetemen.

Fotó: Kovács Attila - Semmelweis Egyetem

A rektor emlékeztetett arra, hogy az egyetem alapításának 250. jubileumi évében azt célt tűzték ki, hogy a következő 5 évben minden szervtranszplantáció vonatkozásában az első három között, legalább egy szerv esetén pedig az első helyen végezzen a Semmelweis Egyetem európai szinten.

Nemcsak azért szeretnénk dobogós helyre kerülni, mert büszkeséget jelentene számunkra, hanem ez azt is jelenti, hogy egyre több rászoruló emberen tudunk segíteni

- mondta Dr. Merkely Béla

Dr. Rényi-Vámos Ferenc, a Semmelweis Egyetem Országos Onkológiai Intézet (OOI) bázisán működő Mellkassebészeti Klinika igazgatója emlékeztetett arra, hogy az első tüdőátültetés 2015-ben történt Magyarországon a Semmelweis Egyetem és az OOI együttműködésében. A program indulása utáni első évben rögtön 17 beültetést végeztek, azóta pedig stabilan 20 feletti a műtéti szám, ami büszkeségre ad okot, hiszen egy új centrum esetében általában hosszú évek alatt sikerül ezt a nagyságrendet elérni. Emlékeztetett arra, hogy a magyar szakemberek Bécsben tanulták az eljárást, ahol a környező országok közül egyedül folyik világszínvonalú transzplantációs program. Az eredmények hasonlók az osztrák programhoz, az egyéves túlélés a magyar programban 77 százalék – mutatott rá. Az OOI Mellkasi Központjának vezetője szólt arról is, hogy kívánatosnak tartaná, ha a tüdőgyógyász szakorvosok még több beteg esetében javasolnák a transzplantációt, vagyis még többen kerülnének rá a transzplantációs várólistára.

Dr. Kóbori László, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinika igazgatója elsősorban a májátültetésekről beszélt, mint hangsúlyozta: a májtranszplantáció életmentő beavatkozás, amelyet követően a páciensek teljes, hosszú és jó minőségű életet élhetnek. Ezt mutatja, hogy 1995-ben indult el az egyetemen a májtranszplantációs program, és 24 év eltelte után a műtöttek 71 százaléka él. Az ötéves túlélés 91 százalék feletti. A májátültetés indikációs területe az egyik legszínesebb, és ez az egyetlen olyan szerv, amelynek bizonyos esetben a daganatos megbetegedése is gyógyítható transzplantációval. A célok között említette a split és az élődonoros transzplantációk fejlesztését. A split technikával egy cadaver donorszervet kettéválasztva két ember menthető meg. 

Fotó: Kovács Attila - Semmelweis Egyetem

Dr. Wágner László, a Transzplantációs és Sebészeti Klinika docense a vesetranszplantációról szólva kiemelte, hogy a vesefunkció beszűkülése sokáig tünetmentes állapot, így az esetek felében már a végstádiumban van a beteg, mire kiderül, hogy baj van, és művesekezeléssel, illetve transzplantációval pótolni kell a vese funkcióját. A veseátültetés a művesekezeléshez képest jobb életminőséget biztosít, az élődonoros transzplantáció pedig további emelkedés a minőséget tekintve. Ezáltal például tervezhető a műtét, jobb a vese túlélése. Ha a szervdonor a beteg vérrokona, a műtét után sok esetben a kevésbé erélyes kilökődésgátló kezelés is elegendő. A szervátültetettek élethosszig tartó utógondozást igényelnek, amely során kiemelten fontos a betegek együttműködése, a szerv kilökődésének hátterében az esetek harmadában ennek hiánya az ok.

A teljes cikket megtekintheti a semmelweis.hu oldalon.


Szerző: Dobozi Pálma
Borítókép: Kovács Attila - Semmelweis Egyetem

Első hazai bariátriai kongresszus

Az első hazai, bariátriai rendezvénnyel a szervezők egy olyan folyamatot kívánnak elindítani, mely a bariátriai sebészet bemutatkozásától a nemzeti protokollok megfogalmazásáig átívelően segíti ennek a külön szakterületnek a szélesebb elfogadtatását.

A bariátriai ellátás lehetőségei a Több mint TestŐr című műsorban

Tekintse meg az ügyvezetőnkkel készült riportot a TV2 Több mint TestŐr című műsorában, ahol a bariátriai műtéti eljárásokról, és a kórházi tartózkodásról beszél a Semmelweis klinikán.

Top
Ez a weboldal sütiket használ.
Az európai uniós jogszabályok értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy módosítsa adatvédelmi beállításait!
OKTovább olvasom