Vérteszt mutathatja ki a rákot

Vérteszt mutathatja ki a rákot

Nagy lépéssel került közelebb a tudomány egy új módszerhez, amivel a vérből diagnosztizálhatók a leggyakoribb ráktípusok. A Science friss számában közölt tanulmányban leírt új módszer különlegessége, hogy egyszerre kutat a génmutációk és az általuk létrehozott fehérjék után.


A rákos daganatok mutáns gének és az irányításuk által előállított fehérjék apró jeleit bocsátják a vérbe. Az amerikai Johns Hopkins Orvostudományi Egyetem tudósainak CancerSEEK nevű eljárása 16 olyan génmutáció után kutat, amelyek rendszeresen megjelennek a rákkal, valamint nyolc fehérje után, amelyeket ezek állítanak elő.

Az eljárás tesztjeit 1005 petefészek-, máj-, gyomor-, hasnyálmirigy-, nyelőcső, bél-, tüdő- vagy mellrákos beteg részvételével végezték, olyan stádiumban, amikor a daganat még nem terjedt át más szervekre. A vérvizsgálat a páciensek 70 százalékánál mutatta ki a rákot.


vérteszt

Fotó:  nedrugtest.com


"A korai diagnózisnak ez a területe kulcsfontosságú, az eredmények igen izgalmasak" 


- mondta Cristian Tomasetti, az egyetem kutatója. A BBC News azt írja, hogy egy CancerSEEK-vizsgálat kevesebb mint 500 dollárba, vagyis körülbelül 125 ezer forintba kerülhet.

Minél korábban sikerül kimutatni a rákot, annál nagyobb az esély a gyógyításra. A tumor nyolc vizsgált típusa közül ötnek nincs korai szűrése. A hasnyálmirigyráknak olyan kevés a korai tünete és annyira későn fedezik fel, hogy öt beteg közül négy még a diagnózis évében belehal. Tomasetti szerint nagy változást hoz, ha a daganatot akkor diagnosztizálhatják, amikor még eltávolítható.

A CancerSEEK-et most olyan résztvevőkkel tesztelik, akiknél nem diagnosztizáltak rákot. A tudósok szerint ez lesz az eljárás hasznosságának valódi próbája.

Tomasetti a BBC-nek elmondta, olyan vérvizsgálatot szeretnének, amit évente egyszer kellene elvégezni. A teszt kiegészítheti a jelenleg használatos módszereket, a mellrákot szűrő mammográfiát vagy a vastag- és végbélrákot szűrő kolonoszkópiát.



Forrás: index.hu

             BBC News

             Science

Első hazai bariátriai kongresszus

Az első hazai, bariátriai rendezvénnyel a szervezők egy olyan folyamatot kívánnak elindítani, mely a bariátriai sebészet bemutatkozásától a nemzeti protokollok megfogalmazásáig átívelően segíti ennek a külön szakterületnek a szélesebb elfogadtatását.

A bariátriai ellátás lehetőségei a Több mint TestŐr című műsorban

Tekintse meg az ügyvezetőnkkel készült riportot a TV2 Több mint TestŐr című műsorában, ahol a bariátriai műtéti eljárásokról, és a kórházi tartózkodásról beszél a Semmelweis klinikán.

Top
Ez a weboldal sütiket használ.
Az európai uniós jogszabályok értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy módosítsa adatvédelmi beállításait!
OKTovább olvasom