Vírus okozhatja a Parkinson-kórt

Vírus okozhatja a Parkinson-kórt

Egy új kutatás szerint a Parkinson-kórt egy olyan vírus okozhatja, mely a jótékony tejsavtermelő baktériumok ellen dolgozik - írta meg a divany.hu


A Parkinson-kór az Alzheimer-kórhoz hasonlóan egy lassan előrehaladó, dege­neratív idegrendszeri betegség, mely az orvostudomány mai állása szerint gyógyíthatatlan, viszont kezelhető. Parkinson-kór esetén a szinuklein nevű idegrostokhoz kötődő fehérje meghibásodása miatt az idegsejtek elhalnak. A legújabb teória szerint azonban ez a meghibásodás nem az agyban kezdődik, hanem az emésztőrendszert behálózó idegekből indul ki - olvasható a New Scientist tanulmányában.

Fotó: shutterstock.com


Amerikai kutatók megállapították, hogy a Parkinson-kórban szenvedő betegek emésztőrendszerében tízszer kevesebb Lactococcus (egy tejsavtermelő baktériumfaj) élősködik, mint egy egészséges szervezetben, miközben az ezekre a jó baktériumokra vadászó bakteriofágokból az átlagosnál kétszer annyit mutattak ki a betegek szervezetében.


A probiotikumok biztosítják a bélflóra egyensúlyát azáltal, hogy a káros bélbaktériumok ellen dolgoznak és megakadályozzák, hogy szabadgyököket termeljenek a szervezetben. A Lactococcus is egy ilyen jótékony bélbaktérium.


Az is kiderült, hogy az eltéréseket nem gyógyszerek okozzák, a vizsgálatban résztvevő alanyoknál ugyanis újonnan diagnosztizálták a betegséget, és nem részesültek semmilyen gyógyszeres kezelésben. A bélflóra egyensúlyának felborulása feltehetően egy olyan láncreakciót indít el, mely a belektől az agyba vezető idegek károsodásához vezet, de az sem kizárt, hogy a mikrobiális változások a Parkinson-kór következményeként alakulnak ki.

“Ha be is bizonyosodik, hogy a Lactococcus hiányának valóban kulcsszerepe van a Parkinson-kór kifejlődésében, fontos megjegyezni, hogy a szokásosnál több tejtermék fogyasztásával nem sokra megyünk, ugyanis esélyes, hogy azokban a jó baktériumok mellett a Lactococcus-gyilkos vírus is jelen van. Másrészt az is valószínű, hogy mire eljut beteg a diagnózisig, már túl késő, ugyanis a fehérje-láncreakciót nem lehet leállítani”

- mondta George Tetz mikrobiológus, a tanulmány egyik szerzője.

Mindenesetre már ez a felfedezés is egy nagy lépés a mikrobiom és a különböző betegségek kapcsolatának kutatásában, ugyanis kiderült, milyen fontos szerepe van a bakteriofágoknak a patogenezisben.


Forrás: divany.hu

Borítókép: shutterstock.com

Egyedülálló beavatkozás az Ortopédiai Klinikán

Először végeztek csonton belüli eszközzel, a PRECICE mágneses végtaghosszabbító készülékkel műtétet a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikáján.

Semmelweis Kft. a 17. FINA Világbajnokságon – videók

A 17. FINA Világbajnokság orvosi biztosítását a Semmelweis Egészségügyi Kft. látta el. Tekintse meg az interjúkat az orvosi ellátást biztosító szakemberekkel!

Top
Ez a weboldal sütiket használ.
Az európai uniós jogszabályok értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy módosítsa adatvédelmi beállításait!
OKTovább olvasom