Semmelweis hírlevél - 2015-10

Semmelweis hírlevél - 2015-10

Engedje meg, hogy megosszuk Önnel a Semmelweis Egészségügyi Kft. legfrissebb híreit, információit!

Új, széleskörű genetikai vizsgálaton alapuló kockázatbecslés az öröklődő emlő-, és petefészekrák esetén

Angelina Jolie

Bombaként robbant a hír, amikor az ismert filmszínésznő Angelina Jolie 2013-ban sajtónyilvánosság előtt jelentette be, hogy az öröklődő mellrák kialakulásának 87%-os kockázata miatt kétoldali emlőszövet eltávolító műtétet hajtottak végre nála.

Radikális döntése nagy visszhangot váltott ki és megosztotta a közvéleményt.

A hír széleskörű média megjelenése egyúttal felhívta a figyelmet az öröklődő mellrák betegségre, a megelőzés fontosságára és arra, hogy genetikai vizsgálatok segítségével előrevetíthető a daganat kifejlődésének valószínűsége.

Hazánkban és világszerte is a vezető halálozási okok között szerepel az emlő rosszindulatú daganata. A nők körében bekövetkező daganatos halálozások több, mint 60%-át teszi ki, minden nyolcadik nőt érintve valahogyan élete során.
Megfigyelések bizonyítják, hogy azoknál a nőknél, akiknél úgy nevezett „családi halmozódás” figyelhető meg, lényegesen megnő az emlőrák kialakulásának rizikója. Még nagyobb a kockázat akkor, ha a családtagok esetén már a változókor előtt megjelenik a betegség.

A megelőzés és a korai felismerés jelentőségét tehát nem lehet eléggé kihangsúlyozni. Fontos ugyanakkor azt is tudni, hogy az emlőrák többnyire fájdalmatlan. A betegek sokszor csak hónapokkal, évekkel a csomó észlelése után fordulnak orvoshoz, gyakran már csak akkor, mikor a daganat már jelentős nagyságot ért el.

Az azonosított genetikai háttérrel rendelkező emlőrákos megbetegedésnek más a javasolt terápiás kezelése, ennél fogva is kiemelten fontos ismerni a betegség feltételezett genetikai hátterét. Megjegyezendő, hogy amennyiben az emlőrák hátterében genetikai ok húzódik meg, akkor - bármennyire is furcsán hangzik is ez - a család férfitagjai ugyancsak ki vannak téve az örökletes emlőrák veszélyének!

PentaCore Laboratórium

Amennyiben a családi kórtörténet alapján felmerül az örökletes rák-szindróma lehetősége, partner laboratóriumunkban - a Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinikáján működő PentaCore Laboratóriumban elérhető a BRCA1 és BRCA2 gének gyakori mutációit, vagy a BRCA1 és BRCA2 gének teljes bázissorrendjét vizsgáló kockázatbecslő panel.
A vizsgálat elvégzéséhez csupán egy egyszerű vérvételre van szükség.

Ki kell hangsúlyozni, hogy laborunk a genetikai vizsgálatokat kizárólag genetikus vagy onkológus szakorvos javaslatára végzi csak el, eredményeit pedig humán genetikussal - szükség esetén onkológussal - történő konzultáció keretei között ismertetjük.

A beteg tájékoztatást kap arról is, hogy szükség esetén milyen orvosi, pszichológiai és szociális segítséget vehet igénybe.

A tanácsadáson továbbá információt kap a páciens a megfelelő szűrési és kezelési lehetőségekről, illetve hogy milyen lépéseket tehet az adott kockázat csökkentéséért, illetve felvilágosítást kaphat annak kockázatáról, hogy leendő gyermekeit érinteni fogja-e a betegség.
További információért látogasson el a PentaCore Laboratórium honlapjára www.pentacorelab.hu

Válassza a megbízhatóságot!

Ha legkésőbb 2015. november 15-ig a „SEK BRCA” kódra hivatkozva elvégezteti a BRCA1 és BRCA2 genetikai vizsgálatot náluk, egy olyan kupont kap ajándékba, amellyel ingyen veheti igénybe a Laboratórium által felkínált trombózis genetikai vizsgálatot.

Sikerrel alkalmazzák a magyar gyártású remdesivirt

Sikeresen alkalmazzák a kórházakban a koronavírus kezelésére nálunk is gyártott COVID-19 elleni készítményt.

Semmelweis Kft. a 17. FINA Világbajnokságon – videók

A 17. FINA Világbajnokság orvosi biztosítását a Semmelweis Egészségügyi Kft. látta el. Tekintse meg az interjúkat az orvosi ellátást biztosító szakemberekkel!

Top
Ez a weboldal sütiket használ.
Az európai uniós jogszabályok értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy módosítsa adatvédelmi beállításait!
OKTovább olvasom