Állkapocs ízületi gyógytorna - TMI

Állkapocs ízületi gyógytorna - TMI

A nemzetközi ajánlásokat és protokollokat figyelembe véve az állkapocs (temporomandibularis) ízületi (TMI) megbetegedések tüneteinek enyhítésére, esetleges megszüntetésére, a tünetek megelőzésére alkalmazhatók a fizioterápia-gyógytorna módszerei. A gyógytorna-fizioterápia módszerei kiegészítő-, de gyakorta az orvosi diagnosztikát követően az elsők között számon tartott noninvazív technikák egyike.

Állkapocs ízületi gyógytorna - TMI

A TMI megbetegedései gyakran együtt járnak más mozgásszervet érintő elváltozásokkal. A testtartás, a gerinc degeneratív elváltozásai, a nyak-vállöv izmainak feszessége, zsugorodása részben okozhatják, részben súlyosbíthatják a TMI diszfunkcióját.

A gyógytorna-fizioterápia eszközrendszerével csökkenthető a fájdalom, növelhető az ízületi mozgásterjedelem, gátolható, nyújtható és erősíthető az izomzat, fokozható a mozgáshoz szükséges ízületi stabilitás mértéke.

Az egyes módszerek és technikák jól alkalmazhatóak közvetlenül a temporomandibuláris ízületi diszfunkciókra, azonban az egyéb mozgásszervi tünetek is befolyásolhatók általuk. A komplex kezelés eredménye lehet a TMI diszfunkciók tüneteinek csökkenése, az általános mozgásszervi állapot javulása. A testtartásban bekövetkező kedvező változások másodlagosan megelőzik a TMI diszfunkciók romlását ezzel közvetlenül és hosszabb távra egyaránt befolyásolva az életminőséget.

A gyógytorna-fizioterápia módszerei és technikái hatékony segítői, támogatói és kiegészítői lehetnek az orvosi beavatkozásoknak.

A gyógytorna-fizioterápia leggyakrabban alkalmazott módszerei és technikái a TMI diszfunkciók kezelésében az aktív és passzív módszerek csoportja.

Passzív módszerek

A passzív módszerek közé sorolhatók az ízületi oszteokinematikus és artrokinematikus mozgatások, a mobilizációs technikák. A járulékos mozgások precíz kivitelezésével nemcsak a fájdalom csökkenhet, hanem a mozgásterjedelem is növekedhet. Az izomzat, az ízületi tok és szalagrendszer, a bőr és bőr alatti kötőszövet állapota jól befolyásolható az egyes lágyrész mobilizációs technikákkal. Az izomzat és a többi lágyrész nyújtható a passzív nyújtási technikákkal. Komplex ízületi és lágyrész mobilizációs technikák is alkalmazhatók, melyek az egész arthron funkcióját befolyásolják.

Aktív módszerek

Az aktív módszerek csoportjába tartoznak az izomerőt és az izomerő-állóképességet befolyásoló technikák. Ezek a módszerek alkalmazkodnak az izomműködési típusokhoz, tehát lehetnek izotóniás koncentrikusak és excentrikusak, illetve izometriásak. Az izomzat feszessége gátolható a gerincvelői reflexkörön keresztül. A posztizometriás technikák széles csoportja erre alapoz (autogén gátlás). A gátlás azonban az antagonista izomcsoport működtetésén keresztül is fokozható (reciprok gátlás).

A kezelések kiegészíthetők egyéb fizioterápiás módszerek alkalmazásával. Ide sorolhatók a leggyakrabban alkalmazott elektroterápiás eljárások, a mechanoterápia csoportjába sorolt ultrahang kezelés és a soft laser.

A fizioterápiás módszerek megválasztásának előfeltétele az orvosi diagnózison alapuló, de azzal nem pótolható fizioterápiás vizsgálat és kezelési terv készítése. A kezelési terv magába foglalja a betegnek ajánlott otthoni feladatokat is.

A gyógytorna-fizioterápiás rendelés heti egy-két alkalommal, illetve alkalomszerűen – előzetes egyeztetés alapján – vehető igénybe.

Fizikoterápiás beavatkozások

 • Fizikoterápiás vizsgálat
 • TMI állapotfelmérés
 • Komplex mozgásszervi állapotfelmérés

Elektroterápiás beavatkozások

 • TENS,
 • UH,
 • soft laser
 • stb

Betegoktatás

Mozgásterápiás (gyógytorna) eljárások: aktív és passzív eljárások, izületi és lágyrész mobilizációs technikák

Kapcsolódó orvosok

Szabó Gabriella

Diploma megszerzésének helye, ideje:     Semmelweis Orvostudományi Egyetem... Részletek

Balogh Ildikó

Bemutatkozás... Részletek

Cím és térkép

Cím

Állkapocs ízületi gyógytorna: Fogpótlástani Klinika
1088 Budapest, Szentkirályi utca 47.

Díjak

Állkapocs ízületi gyógytorna - TMI

 • TMI állapotfelmérés
  21.000 Ft
 • Komplex mozgásszervi állapotfelmérés
  15.000 Ft
 • T-scan occlusios analízis
  35.000 Ft
 • Digitális izületi mozgásanalízis
  60.000 Ft
 • Támasztócsavaros meghatározás (anyagköltség és technikai költség nélkül)
  25.000 Ft
 • Harapásemelő sín + regisztráció (anyagköltség és technikai költség nélkül)
  60.000 Ft
 • Elektroterápia
  5.000 Ft
 • Komplex betanítás
  5.000 Ft
 • TMI gyógytorna / alkalom
  12.000 Ft
 • Komplex gyógytorna / alkalom
  15.000 Ft

Online előjegyzés - online fizetés Online fizetési opciók

Kérjük válasszon az alábbi szolgáltatások közül, majd töltse ki a személyes adatokat. A rendelés leadását követően felvesszük Önnel telefonon a kapcsolatot az előjegyzés pontosítása érdekében.

Felhívjuk figyelmét, hogy a csillaggal jelölt (*) mezők kitöltése kötelező!

A kosár üres.
A kosár tartalma:
Összesen: 0 Ft

A Semmelweis Egészségügyi Kft. Adatvédelmi és Adatkezelési Szabályzatát megismertem, és azt elfogadom.

Első hazai bariátriai kongresszus

Az első hazai, bariátriai rendezvénnyel a szervezők egy olyan folyamatot kívánnak elindítani, mely a bariátriai sebészet bemutatkozásától a nemzeti protokollok megfogalmazásáig átívelően segíti ennek a külön szakterületnek a szélesebb elfogadtatását.

A bariátriai ellátás lehetőségei a Több mint TestŐr című műsorban

Tekintse meg az ügyvezetőnkkel készült riportot a TV2 Több mint TestŐr című műsorában, ahol a bariátriai műtéti eljárásokról, és a kórházi tartózkodásról beszél a Semmelweis klinikán.

Top
Ez a weboldal sütiket használ.
Az európai uniós jogszabályok értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy módosítsa adatvédelmi beállításait!
OKTovább olvasom