Állkapocs ízületi gyógytorna - TMI

Állkapocs ízületi gyógytorna - TMI

A nemzetközi ajánlásokat és protokollokat figyelembe véve az állkapocs (temporomandibularis) ízületi (TMI) megbetegedések tüneteinek enyhítésére, esetleges megszüntetésére, a tünetek megelőzésére alkalmazhatók a fizioterápia-gyógytorna módszerei. A gyógytorna-fizioterápia módszerei kiegészítő-, de gyakorta az orvosi diagnosztikát követően az elsők között számon tartott noninvazív technikák egyike.

Állkapocs ízületi gyógytorna - TMI

A TMI megbetegedései gyakran együtt járnak más mozgásszervet érintő elváltozásokkal. A testtartás, a gerinc degeneratív elváltozásai, a nyak-vállöv izmainak feszessége, zsugorodása részben okozhatják, részben súlyosbíthatják a TMI diszfunkcióját.

A gyógytorna-fizioterápia eszközrendszerével csökkenthető a fájdalom, növelhető az ízületi mozgásterjedelem, gátolható, nyújtható és erősíthető az izomzat, fokozható a mozgáshoz szükséges ízületi stabilitás mértéke.

Az egyes módszerek és technikák jól alkalmazhatóak közvetlenül a temporomandibuláris ízületi diszfunkciókra, azonban az egyéb mozgásszervi tünetek is befolyásolhatók általuk. A komplex kezelés eredménye lehet a TMI diszfunkciók tüneteinek csökkenése, az általános mozgásszervi állapot javulása. A testtartásban bekövetkező kedvező változások másodlagosan megelőzik a TMI diszfunkciók romlását ezzel közvetlenül és hosszabb távra egyaránt befolyásolva az életminőséget.

A gyógytorna-fizioterápia módszerei és technikái hatékony segítői, támogatói és kiegészítői lehetnek az orvosi beavatkozásoknak.

A gyógytorna-fizioterápia leggyakrabban alkalmazott módszerei és technikái a TMI diszfunkciók kezelésében az aktív és passzív módszerek csoportja.

Passzív módszerek

A passzív módszerek közé sorolhatók az ízületi oszteokinematikus és artrokinematikus mozgatások, a mobilizációs technikák. A járulékos mozgások precíz kivitelezésével nemcsak a fájdalom csökkenhet, hanem a mozgásterjedelem is növekedhet. Az izomzat, az ízületi tok és szalagrendszer, a bőr és bőr alatti kötőszövet állapota jól befolyásolható az egyes lágyrész mobilizációs technikákkal. Az izomzat és a többi lágyrész nyújtható a passzív nyújtási technikákkal. Komplex ízületi és lágyrész mobilizációs technikák is alkalmazhatók, melyek az egész arthron funkcióját befolyásolják.

Aktív módszerek

Az aktív módszerek csoportjába tartoznak az izomerőt és az izomerő-állóképességet befolyásoló technikák. Ezek a módszerek alkalmazkodnak az izomműködési típusokhoz, tehát lehetnek izotóniás koncentrikusak és excentrikusak, illetve izometriásak. Az izomzat feszessége gátolható a gerincvelői reflexkörön keresztül. A posztizometriás technikák széles csoportja erre alapoz (autogén gátlás). A gátlás azonban az antagonista izomcsoport működtetésén keresztül is fokozható (reciprok gátlás).

A kezelések kiegészíthetők egyéb fizioterápiás módszerek alkalmazásával. Ide sorolhatók a leggyakrabban alkalmazott elektroterápiás eljárások, a mechanoterápia csoportjába sorolt ultrahang kezelés és a soft laser.

A fizioterápiás módszerek megválasztásának előfeltétele az orvosi diagnózison alapuló, de azzal nem pótolható fizioterápiás vizsgálat és kezelési terv készítése. A kezelési terv magába foglalja a betegnek ajánlott otthoni feladatokat is.

A gyógytorna-fizioterápiás rendelés heti egy-két alkalommal, illetve alkalomszerűen – előzetes egyeztetés alapján – vehető igénybe.

Fizikoterápiás beavatkozások

 • Fizikoterápiás vizsgálat
 • TMI állapotfelmérés
 • Komplex mozgásszervi állapotfelmérés

Elektroterápiás beavatkozások

 • TENS,
 • UH,
 • soft laser
 • stb

Betegoktatás

Mozgásterápiás (gyógytorna) eljárások: aktív és passzív eljárások, izületi és lágyrész mobilizációs technikák

Kapcsolódó orvosok

Szabó Gabriella

Diploma megszerzésének helye, ideje:     Semmelweis Orvostudományi Egyetem... Részletek

Balogh Ildikó

Bemutatkozás... Részletek

Cím és térkép

Cím

Állkapocs ízületi gyógytorna: Fogpótlástani Klinika
1088 Budapest, Szentkirályi utca 47.

Díjak

Állkapocs ízületi gyógytorna - TMI

 • TMI állapotfelmérés
  15.000 Ft
 • Komplex mozgásszervi állapotfelmérés
  10.000 Ft
 • T-scan occlusios analízis
  25.000 Ft
 • Digitális izületi mozgásanalízis
  40.000 Ft
 • Támasztócsavaros meghatározás (anyagköltség és technikai költség nélkül)
  25.000 Ft
 • Harapásemelő sín + regisztráció (anyagköltség és technikai költség nélkül)
  60.000 Ft
 • Elektroterápia
  5.000 Ft
 • Komplex betanítás
  5.000 Ft
 • TMI gyógytorna / alkalom
  7.000 Ft
 • Komplex gyógytorna / alkalom
  10.000 Ft

Online előjegyzés - online fizetés

Kérjük válasszon az alábbi szolgáltatások közül, majd töltse ki a személyes adatokat. A rendelés leadását követően felvesszük Önnel telefonon a kapcsolatot az előjegyzés pontosítása érdekében.

Felhívjuk figyelmét, hogy a csillaggal jelölt (*) mezők kitöltése kötelező!

A kosár üres.
A kosár tartalma:
Összesen: 0 Ft

A Semmelweis Egészségügyi Kft. Adatvédelmi és Adatkezelési Szabályzatát megismertem, és azt elfogadom.

Krízishez vezethet az életközépi válság

Nem mindenkit keserít el az életút nagyjából felénél készített mérleg, de ha igen, gyógyír lehet az élet értelmének meglelése.

Semmelweis Kft. a 17. FINA Világbajnokságon – videók

A 17. FINA Világbajnokság orvosi biztosítását a Semmelweis Egészségügyi Kft. látta el. Tekintse meg az interjúkat az orvosi ellátást biztosító szakemberekkel!

Top
Ez a weboldal sütiket használ.
Az európai uniós jogszabályok értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy módosítsa adatvédelmi beállításait!
OKTovább olvasom