EMG / ENG diagnosztika (áraink tájékoztató jellegűek)

EMG / ENG diagnosztika (áraink tájékoztató jellegűek)

EMG vizsgálat

Az EMG rövidítés az electromyographia kifejezésből adódik. A vizsgálat az elektrofiziológiai vizsgálómódszerek közé tartozik. A vázizmok (akaratlagosan szabályozható működésű izmok) ún. motoros egységeinek működéséről ad felvilágosítást. A motoros egység két anatómiailag különböző, ám működés szempontjából egymásra utalt képletet foglal magába: azokat a mozgató idegsejteket, amely a vizsgálandó izmot beidegzi, illetve magát a vizsgálandó izmot.

A vizsgálat lényege, hogy az izom mozgása közben az izomsejtekben létrejövő elektromos aktivitás vizsgálható felszíni vagy tűelektródák segítségével. Az izom mozgásakor, mozgatásakor jellegzetes elektromos változások zajlanak le az izomsejtekben, amelyeknek megfelelő regisztrálásával az izom betegségeire lehet következtetni. Az alkalmazott műszer az izomválasz kialakulása során létrejövő elektromos változásokat rögzíti, majd a vizsgáló orvos számára értékelésre alkalmas formában jeleníti meg, amelyből már következtetni lehet a háttérben álló kórképekre (myopáthiák, anyagcsere-betegségek során kialakult izombetegségek, izomsorvadás).

ENG vizsgálat

Az ENG-vizsgálat (electroneurographia) az idegek vezetési sebességéről, illetve a kialakult és az idegek mentén tovafutó ingerület nagyságáról ad felvilágosítást, amelynek eltérései az idegrendszer különböző kórállapotaira utalnak. A módszerrel mozgató- és érzőidegek is vizsgálhatók. A mozgató idegek vizsgálatakor a vizsgálandó ideg ingerlése történik elektromos árammal, a bőrön keresztül, elektródák segítségével.

Az ingerlés eredménye az ideg által innervált izom vagy izomcsoportok mozgása, amely jól megfigyelhető. A mozgás eltéréseiből, illetve a vizsgálat során a műszer által nyert vezetési sebességekből és az ingerület nagyságából lehet a kórokra következtetni.

Az érzőidegek vizsgálatának lényege, hogy az ideg lefutása mentén két pontra helyeznek fel elektródákat. Ez egyik ingerlő, a másik érzékelő elektróda. Az ingerlő elektróda segítségével elektromos áram hat az idegre, és a vezetési irányban elhelyezett érzékelő elektróda veszi az ideg ingerlésének jelét. A két pont között ily módon mérhető az ingerület haladásának, vagyis az ideg vezetésének sebessége, az ingerület nagysága.


Az EMG- és ENG-vizsgálatok külön-külön és együtt is elengedhetetlenek egyes ideg- és izombetegségek differenciáldiagnózisához. A perifériás idegrendszer kórállapotainak jelentős diagnosztikai eszközei. Alkalmazásuk segítségével elkülöníthetők a mozgató idegsejtek illetve az izom betegségei, és meghatározható az idegek megbetegedésének pontos helye, az idegkárosodások típusa.

Kapcsolódó orvosok

Prof. Dr. Molnár Mária Judit

BemutatkozásMD., Ph.D., D.Sc., tudományos rektorhelyettes, mb. intézet igazgató egyetemi tanár... Részletek

Dr. Grosz Zoltán

Diploma megszerzésének helye, ideje:     Debreceni Orvostudományi Egyetem 2001 Szakvizsgák... Részletek

Díjak

EMG/ENG diagnosztika

 • Kiváltott válasz vizsgálatok típusonként
  15.000 Ft
 • Mononeuropathia csomag izomvizsgálat nélkül
  23.000 Ft
 • Mononeuropathia csomag izomvizsgálattal
  33.000 Ft
 • Polyneuropathia csomag izomvizsgálat nélkül
  28.000 Ft
 • Polyneuropathia csomag izomvizsgálattal
  33.000 Ft
 • Radiculopathia csomag
  32.000 Ft
 • Motoneuron betegség csomag
  32.000 Ft
 • Teljes vizsgálat csomag (EMG + ENG + Repetitív)
  40.000 Ft
 • Myasthenia csomag
  22.000 Ft
 • Egyes rost myographia csomag
  30.000 Ft
 • Máshol készült lelet másodvéleménye
  16.000 Ft

Online előjegyzés - online fizetés Online fizetési opciók

Kérjük válasszon az alábbi szolgáltatások közül, majd töltse ki a személyes adatokat. A rendelés leadását követően felvesszük Önnel telefonon a kapcsolatot az előjegyzés pontosítása érdekében.

Felhívjuk figyelmét, hogy a csillaggal jelölt (*) mezők kitöltése kötelező!

A kosár üres.
A kosár tartalma:
Összesen: 0 Ft

A Semmelweis Egészségügyi Kft. Adatvédelmi és Adatkezelési Szabályzatát megismertem, és azt elfogadom.

Első hazai bariátriai kongresszus

Az első hazai, bariátriai rendezvénnyel a szervezők egy olyan folyamatot kívánnak elindítani, mely a bariátriai sebészet bemutatkozásától a nemzeti protokollok megfogalmazásáig átívelően segíti ennek a külön szakterületnek a szélesebb elfogadtatását.

A bariátriai ellátás lehetőségei a Több mint TestŐr című műsorban

Tekintse meg az ügyvezetőnkkel készült riportot a TV2 Több mint TestŐr című műsorában, ahol a bariátriai műtéti eljárásokról, és a kórházi tartózkodásról beszél a Semmelweis klinikán.

Top
Ez a weboldal sütiket használ.
Az európai uniós jogszabályok értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy módosítsa adatvédelmi beállításait!
OKTovább olvasom