Endometriosis kezelés - Nőgyógyászat

Endometriosis kezelés - Nőgyógyászat

Az endometriózis olyan betegség, amely során a normál esetben csak a méh belső felszínén található méhnyálkahártya-szövet a méhen kívül is megjelenik. A név az "endometrium" szóból származik, amely a méh belső felszínét borító szövetet jelöli.

Endometriosis kezelés - Nőgyógyászat

A méhnyálkahártya minden hónapban a menstruációs ciklus során felépül és leválik. Az endometriózis fogamzó képes korban érinti a nőket. A betegség meglehetősen gyakori, különböző statisztikák szerint a 20 és 50 éves kor között lévő nők 5–20%-ánál fordul elő, hazánkban mintegy 180 ezer 15 és 39 év közötti nő szenved tőle.

Az endometriosis betegségben az endometriumhoz hasonló szövet található a szervezet más területein, a méh üregén kívül, leggyakrabban a petevezetőben, a petefészek falában, vagy a kismedencét bélelő szövetekben
Ezt a méh üregén kívül elhelyezkedő endometrium szövetet nevezzük endometriosis csomónak, implantátumnak vagy növedékeknek.

Szemben a méh nyálkahártyájával, a méh üregén kívül elhelyezkedő endometriosis szövet számára nincs lehetőség a testüregből való kijutásra. Ennek eredménye belső hasüregi vérzés, a szövettörmelék szétesése majd kijutása a csomóból, a csomót övező területen következményes gyulladással és hegképződéssel. Ezek a csomók fájdalmat, meddőségetés sok más problémát okozhatnak.

Az endometriosis megbetegedés nem rosszindulatú rákos megbetegedés, hanem egészséges szövetnek nem szokványos helyen való előfordulását jelenti

Az endometriózis nemzetközi osztályozását tekintve négy stádiumba soroljuk. Az I. stádiumban csak kevés és kisméretű endometriózisos felrakódások láthatók, melyek kezelése – a jellemzőikből következően – könnyebb, míg a IV. stádiumban már több, egymástól távol eső szervet is súlyosan érint, amiből következően ezek kezelése rendkívül nehéz, komoly szakmai kihívást jelent a legkomolyabb szaktekintélyek számára is. A stádiumbeosztás nem feltétlenül van arányban az okozott tünetek mértékével. Meddőséget már a legenyhébb forma is okozhat, azonban fájdalmat még nem biztos, hogy észlel a páciens. A betegség fennállásának előrehaladtával az állapot egyre inkább súlyosbodik, megnehezítve így a lehető legkorrektebb operatív ellátás eredményességét.

Az endometriózis kialakulásának oka egyelőre ismeretlen, jelenleg több elmélet is létezik eredetének tisztázására. A leginkább elfogadott magyarázat, a már a 1920-as évek elején leírt transzplantációs elmélet, mely szerint a méhnyálkahártya sejtek vagy szövetrészletek rendellenesen, visszafelé haladnak és a petevezetékeken át jutnak a hasüregbe. Más teóriák szerint magzatkezdemények más típusú sejtekké való átalakulásáról van szó, vagy épp a nem megfelelő immunvédekezés a hibás, amit súlyosbíthatnak a környezeti hatások, dioxinok jelenléte. Genetikai okai jelenleg nem ismertek, de ez nem jelenti azt, hogy ne játszanának szerepet genetikai tényezők, hiszen az érintett családokban a betegség előfordulási gyakorisága hétszerese az átlagra jellemzőnek.

Hajlamosító tényező lehet a rövid menstruációs ciklus, a nagymennyiségű, elhúzódó menstruációs vérzés és a méhnyak elzáródásával járó állapotok.

Diagnosztika

Az endometriózis diagnosztizálásában napjainkban az egyetlen megbízható módszer a vizuális betekintés a hasba - laparoszkópia - azaz hasi tükrözés segítségével. A tükrözés során a kinyert szövettani anyag vizsgálatával, majd szövettani diagnózis birtokában állapítható meg egyértelműen a diagnózis.

Meddőségi kivizsgálás során, ha egyéb ok nem található, valamint a harmincas éveikben járó gyakori alhasi panaszokról beszámoló nőknél kifejezetten ajánlott a diagnosztikus laparoszkópia a további sikeres kezelés érdekében.

A tükrözést altatásos érzéstelenítésben végezzük. A hastükrözés történhet "zárt" vagy "nyílt" módon.

  • Zárt hastükrözésnél először egy speciális tűvel széndioxidot juttatunk be a hasüregbe, hogy a műtét során jobb áttekintést nyerhessünk. Ezt követően kb. 1 cm hosszú, köldöktáji (vagy a bal bordaív alatti) metszésen át, egy vezetőcsövön keresztül optikai eszközt (laparoszkópot) vezetünk a hasüregbe.
  • Nyílt hastükrözésnél először egy kisebb, köldök alatti íves metszéssel felnyitjuk a hasüreget, és utána, szemellenőrzés mellett vezetjük be a csövön keresztül a kamerát valamint a gázt.

Kezelése

Az endometriózis kezelése az évek hosszú során sokat változott, de a teljes és biztos gyógyítás módját a mai napig nem találták meg. A fájdalom csökkentésére általában fájdalomcsillapítókat alkalmaznak. A hormonokkal történő kezelés célja a peteérés hosszabbtávú meggátlása, hogy ezáltal az endometriózis visszafejlődését idézzék elő a kezelés idejére, és az azt követő további néhány hónapra. Minekután ez a kezelés az alapbetegséget nem gyógyítja meg, és hamar visszatérnek a tünetek, ma már nem számít korszerűnek az operatív kezeléssel összehasonlítva.

Az endometriózis csomók műtét útján eltávolíthatók vagy megsemmisíthetők, ezáltal enyhülnek a tünetek, és meddőség fennállása esetén bekövetkezhet a spontán terhesség. A laparoszkóp útján végzett műtétek egyre gyakrabban helyettesítik a nyílt hasi műtéteket.

A laparoszkópos műtéti beavatkozás

2014 májustól a Semmelweis Egyetem I. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján a Semmelweis Egészségügyi Kft közreműködésével magánellátás keretében is elérhető a laparoszkópos endometriózis műtét, még a klinikai szempontból a betegség legsúlyosabb formájának tekinthető esetekben is.

A mélyen infiltráló, a rectumot és/vagy sigmát, a húgyhólyagot és az uretert érintő endometriózis műtéti megoldása során gyakran szükség van nőgyógyász-sebész-urológus egyidejű jelenlétére. A vastagbelet/ húgyhólyagot érintő mélyen infiltráló endometriózis kezelését, Magyarországon először 2009. júliusában, a Semmelweis Egyetem I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán kezdték el. Azóta csaknem 80 sikeresen elvégzett multidisciplináris műtétet végeztek.

A beavatkozásokat Dr Bokor Attila végzi, egy kiváló orvosi csapat élén. A műtéti team: nőgyógyász, sebész, aneszteziológus szakorvosok, valamint műtősnő, aneszteziológus asszisztens, és műtőssegéd.

A műtétek végzéséhez európai színvonalú műtő és technikai háttér áll rendelkezésre.

Kapcsolódó orvosok

Dr. Bokor Attila Zoltán

Diploma megszerzésének helye, ideje:     Semmelweis Orvostudományi Egyetem Budapest... Részletek

Dr. Mócz Krisztina

Diploma megszerzésének helye, ideje:     Semmelweis Orvostudományi Egyetem Budapest... Részletek

Cím és térkép

Cím

Nőgyógyászat-Endometriózis: I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
1088 Budapest, Baross utca 27.

Díjak

Műtét

  • Endometriózis műtét
    1.990.000 Ft

Online előjegyzés

Kérjük válasszon az alábbi szolgáltatások közül, majd töltse ki a személyes adatokat. A rendszer automatikusan kalkulálja a kapcsolódó költségeket. A megrendelés folyamatáról bővebben itt olvashat.

Felhívjuk figyelmét, hogy a csillaggal jelölt (*) mezők kitöltése kötelező!

A kosár üres.
A kosár tartalma:
Összesen: 0 Ft

Feliratkozás a hírlevélre Az adatvédelmi nyilatkozat elfogadása

Nem változik a határérték

Nem csökkentették Magyarországon a hipertónia határértékét, továbbra is 140/90 Hgmm feletti értéknél indul a magasvérnyomás-betegség.

Semmelweis Kft. a 17. FINA Világbajnokságon – videók

A 17. FINA Világbajnokság orvosi biztosítását a Semmelweis Egészségügyi Kft. látta el. Tekintse meg az interjúkat az orvosi ellátást biztosító szakemberekkel!

Top
Ez a weboldal sütiket használ.
Az európai uniós jogszabályok értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy módosítsa adatvédelmi beállításait!
OKTovább olvasom