Pszichoszomatikus szűrés és terápia

Pszichoszomatikus szűrés és terápia

A pszichoszomatika kifejezés a lélek és test egységére utal. A pszichoszomatikus szemlélet a gyógyítás olyan általános irányultságát jelenti, amely a megbetegedések keletkezésében, lefolyásában és kezelésében figyelembe veszi a testi, lelki és társadalmi kölcsönhatásokat.

Pszichoszomatikus szűrés és terápia

A modern medicinában a pszichoszomatikus megközelítés szerint az orvos a betegséget nem csupán különálló biológiai folyamatként kezeli. A gyógyítás középpontjában a beteg van és nem csak a betegsége. Számos olyan organikus betegség, testi tünet észlelhető, melyek hátterében egyértelműen lelki okok, feloldatlan belső konfliktusok tárhatók fel.

Ebből kiindulva a "lelki kiváltó okok" megoldása nélkül nem várható tartós testi javulás sem. A lelki történések biológiai hatásának tudományos elemzése a stresszelmélet kidolgozása óta intenzív kutatások tárgya, a legmodernebb medicinába illesztve. A betegségeknek legalább 85 százaléka vezethető vissza lelki okokra, azaz lényegében a fel nem dolgozott negatív érzelmeink és a stressz a betegségek valódi okai azáltal, hogy gyengítik az immunrendszerünket!

A Kognitív- és Sématerápiás Intézet a Semmelweis Egyetem tudásbázisán, több évtizedes tapasztalatát és a legújabb kutatási adatokat felhasználva állította össze pszichoszomatikus pszichoterápiás programjait, mellyel hiánypótló szolgáltatást kíván nyújtani.

Terápiás programjaink viselkedés- kognitív- és sématerápiás szemléletben zajlanak, kiegészítve relaxációs, imaginatív és hipnoterápiás módszerekkel.

Jelenleg egyéni terápiákat kínálunk, de a közeljövőben tervezzük pszichoszomatikus tematikus csoportok indítását is.

Mindegyik terápiás programunk 1-3 alkalmas diagnosztikus szakasszal kezdődik, mely után személyre szabott, egyéni terápiás tervet ajánlunk meg az alábbi programok szerint:

1. Betegség-teher terápiás program

A tartós, krónikus betegségekkel, testi fájdalmakkal élőkre hatalmas lelki súlyként nehezedik a betegségük okozta teher, a betegségből adódó funkcióvesztés, az életterük megváltozása, beszűkülése. Ezeknek az embereknek a testi betegségeik súlyos lelki következményekkel járnak. Ezt egyedül feldolgozni igen nehéz, nem beszélve arról, hogy betegségük mekkora problémaként nehezedik a körülöttük élőkre is.

E terápiás program segít enyhíteni ezeken a nehézségeken. Lehetőséget teremt arra, hogy a páciens e megváltozott körülményeket feldolgozza. Cél a betegség ellenére is a legteljesebb élet megteremtésének, meglelésének elérése.

A program segítségével, 12-20 terápiás ülés alatt (természetesen a feldolgozandó betegség súlyosságától függően) már komoly eredmény érhető el e problémák feldolgozásában, jelentősen csökkentve a betegség okozta szenvedést, mind a páciensnek, mind a környezetében élőknek.

2. Műtéti felkészítés program

Egy várható műtéti beavatkozás hatalmas terheket ró az ember lelkére. A műtéti felkészítés program nemcsak a szorongás feloldásában, a műtéttel kapcsolatos félelmek enyhítésében segít, hanem hozzájárul ahhoz is, hogy a beteg a műtét után képes legyen gyorsabban és magabiztosabban talpra állni, így kihat a műtét utáni gyorsabb szövődménymentes gyógyulás és a rehabilitáció sikerére is.

A program (természetesen a műtét természetétől függően) 8-12 terápiás alkalom alatt eredményes. Kiegészíthető a kezelés a műtét utáni rehabilitáció idejére is, mely a hatékonyságot növeli.

3. Pszichoszomatikus betegségek pszichoterápiás program

A veszteségek, lelki elakadások, krízisek feldolgozatlanságai súlyos és kellemetlen, nagy szenvedéseket kiváltó testi betegségekhez vezetnek. Az allergiák és autoimmun betegségek hátterében egyértelmű e lelki feldolgozatlanságok és elakadások szerepe. Ám jelentős szervi elváltozással járó testi probléma hátterében is bizonyított a lelki kiváltó okok megléte. Számos gyomor- és bélrendszeri (gyomorfekély, epekő, IBS, collitis ulcerosa, chron), szív- és érrendszeri (magas vérnyomás), bőrgyógyászati (psoriasis), reumatológiai (ízületi gyulladások, gerincsérv), neurológiai (fejfájás, szédülések, alvászavar) betegség hátterében is lelki kiváltó okokat lelünk, így a csupán szomatikus és gyógyszeres kezelés csak a tünetek csökkenéséhez vezet, esetleg tünetváltást eredményez. A pszichoszomatikus pszichoterápia a szomatikus terápiák kiegészítéseként, azok hatékonyságát és eredményességét növelve segítenek, ahol a pszichoterapeuta a beteget kezelő szomatikus szakorvossal szorosan együttműködik a kezelés sikeressége érdekében.

A programban, betegségekre és betegségek súlyosságára tekintettel, a betegséghez igazított egyéni terápiás tervet készítünk. A terápia hossza ezáltal, 6-8 terápiás üléstől 25-30 terápiás ülésig tarthat.

4. Szekunder prevenció program

A másodlagos prevenció célja a betegség kockázatával élőknél a betegség kialakulásának megakadályozása, amikor még mozgásban van, vagy nem rögzült a betegség. A beteg feltűnő, diffúz, akár több szervet is érintő, össze nem illő panaszokkal jelentkezhet, melyek hátterében a leggondosabb szakorvosi kivizsgálás sem tud a fájdalmaknak, vagy a panaszoknak megfelelő organikus eredetet feltárni. A páciens életében tán épp most, vagy a közelmúltban jelentkezett életvezetési krízis, magánéleti vagy egzisztenciális veszteség, tán épp mostanában vett "nem várt fordulatot" az élete. Ha nem kerül felismerésre a probléma, és nem kezdődik el megfelelő időben a pszichoterápiás munka, végeláthatatlan őrlődés kezdődhet az egészségügy útvesztőiben, sok-sok felesleges vizsgálatra és felesleges mértékű kockázattal adott, tünetmérséklő gyógyszerelésre fordított pénz, energia, idő árán.

A program célja a lelki kiváltó okok mihamarabbi meglelése, még azelőtt, hogy maradandó egészségromlás keletkezne. Már 12-16 terápiás ülés is a tünetek jelentős enyhüléséhez, akár megszűnésükhöz is vezethet.

Cím és térkép

Cím

Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika
1083 Budapest, Balassa utca 6.

Díjak

Pszichoszomatikus szűrés

  • Pszichoszomatikus állapotfelmérés (egyéni) 3 alkalom - kb. 50 perc/alkalom
    40.000 Ft
  • Diagnosztikus állapotfelmérés (egyéni) 1-3 alkalom (kb. 50 perc/alkalom)
    13.000 Ft
  • Terápiás ülés (egyéni) - kb. 50 perc/alkalom
    13.000 Ft

Online előjegyzés - online fizetés Online fizetési opciók

Kérjük válasszon az alábbi szolgáltatások közül, majd töltse ki a személyes adatokat. A rendelés leadását követően felvesszük Önnel telefonon a kapcsolatot az előjegyzés pontosítása érdekében.

Felhívjuk figyelmét, hogy a csillaggal jelölt (*) mezők kitöltése kötelező!

A kosár üres.
A kosár tartalma:
Összesen: 0 Ft

A Semmelweis Egészségügyi Kft. Adatvédelmi és Adatkezelési Szabályzatát megismertem, és azt elfogadom.

Sikerrel alkalmazzák a magyar gyártású remdesivirt

Sikeresen alkalmazzák a kórházakban a koronavírus kezelésére nálunk is gyártott COVID-19 elleni készítményt.

Semmelweis Kft. a 17. FINA Világbajnokságon – videók

A 17. FINA Világbajnokság orvosi biztosítását a Semmelweis Egészségügyi Kft. látta el. Tekintse meg az interjúkat az orvosi ellátást biztosító szakemberekkel!

Top
Ez a weboldal sütiket használ.
Az európai uniós jogszabályok értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy módosítsa adatvédelmi beállításait!
OKTovább olvasom