Az esetek többségében megelőzhető a fogvesztés

Az esetek többségében megelőzhető a fogvesztés

A fog- és ínybetegségek kialakulása megelőzhető, rendszeres, félévenkénti fogászati kontrollal és a helyes fogmosási technika elsajátításával - írta meg a semmelweis.hu


A felnőtt magyar lakosság mintegy 80 százaléka érintett valamilyen szintű fogágybetegségben, ez hazánkban a fogak elvesztésének elsődleges okozója – hívta fel a figyelmet Dr. Windisch Péter, a Semmelweis Egyetem Parodontológiai Klinikájának igazgatója. Hozzátette, a fogágybetegség és a fogszuvasodás számít a két leggyakoribb fogászati alapbetegségnek. Azért, hogy minél többen jussanak hiteles információkhoz, a Parodontológiai Klinika ősszel ingyenes, prevenciós előadássorozatot tart, amelyre bárki regisztrálhat.

Az ínygyulladás a fogágybetegség előfutára, hátterében a fogakra lerakódott lepedékben lévő baktériumok állnak. Gyakorlatilag nem megfelelő fogmosási technika mellett minden egészséges emberben kialakulhat ínygyulladás. Tinédzser korban és várandósság alatt pedig a hormonális változások is hozzájárulnak a megjelenéséhez. Az ínygyulladás a lepedék professzionális, azaz szakember általi eltávolítása és jó fogmosási technika elsajátítása után gyógyul. Napi kétszeri fogmosással, fogköztisztítással és félévenkénti fogorvosi kontrollal hosszú időn keresztül, akár életünk végéig megőrizhető fogaink egészsége. Ha azonban nem kezelik a gyulladást, idővel egyre jobban károsodik a fogak tartószerkezete – ezt nevezzük fogágybetegségnek (parodontitis).


Rendszeres fogászati vizsgálattal megelőzhető a fogágybetegség


A fogágybetegség kialakulásában a bakteriális lepedéken túl genetikai tényezők és számos általános szervezeti betegség (elsősorban a diabetes), valamint rossz szokások (főként a dohányzás) is szerepet játszanak. Dr. Windisch Péter hangsúlyozta, évek, évtizedek alatt kialakuló elváltozásról van szó; a kellemetlen lehelet, a mozgó fogak, a kiszélesedett fogközök, a vérző íny mind-mind azt jelzi, hogy érdemes mielőbb fogorvoshoz fordulni. Ha idejében felismerik és kezelik a kórképet, rendszeres kontroll mellett akár élethosszig megőrizhetők a fogak. Az egyetemi tanár felhívta a figyelmet arra, hogy a kezeletlen parodontitis azon túl, hogy a fogak elvesztéséhez vezet, a szervezet egészére kihat: akár kardiovaszkuláris betegségeket is okozhat, negatív hatással van a terhesség kimenetére, összefüggésbe hozható koraszüléssel és egyéb szülési komplikációkkal és többek között a cukorbetegséget is negatívan befolyásolja.

A klinikaigazgató szerint fontos kiemelni, hogy daganatellenes és csontritkulásra felírt szerek szedésének megkezdése előtt javasolt alaposan átvizsgáltatni fogainkat, mert ezen gyógyszerek használata alatt már kockázatos a legtöbb fogászati beavatkozás. Továbbá érdemes altatás, nagyobb műtétek, pl. ízületi protézis beültetése előtt a fogköveket eltávolíttatni és szükség esetén az ellátásra szoruló fogakat a terápia megkezdése előtt kezeltetni.

A fogágybetegséggel szemben a fogszuvasodás kialakulása főként a gyerekeket és a fiatal felnőtteket érintő fogbetegség. Kiinduló tényező ebben az esetben is a nem megfelelő szájhigiénia miatt megjelenő lepedék. Az ebben letelepedő fogszuvasodást okozó baktériumok hatékonyságát a helytelen táplálkozási szokások (pl. nassolás, cukros italok) fokozzák.


A cikk folytatásáért kattintson: semmelweis.hu


Szerző: Kele Tímea  -  Semmelweis Egyetem

Első hazai bariátriai kongresszus

Az első hazai, bariátriai rendezvénnyel a szervezők egy olyan folyamatot kívánnak elindítani, mely a bariátriai sebészet bemutatkozásától a nemzeti protokollok megfogalmazásáig átívelően segíti ennek a külön szakterületnek a szélesebb elfogadtatását.

A bariátriai ellátás lehetőségei a Több mint TestŐr című műsorban

Tekintse meg az ügyvezetőnkkel készült riportot a TV2 Több mint TestŐr című műsorában, ahol a bariátriai műtéti eljárásokról, és a kórházi tartózkodásról beszél a Semmelweis klinikán.

Top
Ez a weboldal sütiket használ.
Az európai uniós jogszabályok értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy módosítsa adatvédelmi beállításait!
OKTovább olvasom