Együttműködés a Harvard és a Semmelweis Egyetem között

Együttműködés a Harvard és a Semmelweis Egyetem között

Az egyesült államokbeli Massachusetts állam három egyetemén tett látogatást Dr. Merkely Béla rektor. A megbeszélések eredményeként a Semmelweis Egyetem és a Harvard Medical School (HMS) közti együttműködés keretében a HMS Budapestre hozná egy nyári kurzusát. A University of Massachusetts-el egy jövő tavasztól induló hallgatói csereprogram részleteiről tárgyaltak, míg a Boston Universityvel egyebek mellett tapasztalatcsere indulhat a curriculum és a technológiai transzfer témájában - írta meg a semmelweis.hu.

A jelenleg a világ 6. legjobb egyetemének számító (Times Higher Education, 2019) Harvardhoz tartozó Harvard Medical Schoolban (HMS) a Semmelweis Egyetem delegációja megbeszélést folyatott többek között a posztgraduális képzésekért, valamint a külföldön megvalósított programokért felelős vezetőkkel, akik ismertették a Harvard orvosoknak, kutatóknak, egészségügyi szolgáltatóknak szóló posztgraduális kurzusait is. A két, minőségbiztosítást és betegbiztonságot, valamint klinikai vizsgálatokat érintő mesterképzésen kívül számos képesítést adó posztgraduális kurzusra is lehet jelentkezni (pl. klinikai kutatás, egészségügyi vezetőképzés több szakterületen, a rák biológiája és terápiája, stb.), amelyeken az adott szakterülettel kapcsolatos legfrissebb tudás és képesség sajátítható el, kombinálva az e-learning adta lehetőségeket a hagyományos oktatással.

A Harvard a Semmelweis Egyetemmel közösen megszervezett nyári kurzusával a közép-kelet európai országokat célozná meg, amire ebben a régióban eddig nem volt példa. A lehetséges kurzustémák között felmerült a klinikai kutatás, a tudományos írás, valamint egy oktató tréning. Dr. Merkely Béla rektort a kampusz történelmi épületében, a Wadsworth House-ban fogadta az egyetem marsallja is, Dr. Margot N. Gill. Itt a rektor bejegyzést írt a Harvard látogatói könyvébe, melyben megköszönte a 250 éves Semmelweis Egyetem delegációjának fogadását.

Fotó: Czétényi Tünde

A University of Massachusetts-ben (UMASS) folytatott megbeszéléseken konkretizálták az egyetemmel közösen indítandó hallgatói csereprogram részleteit, amelyről már korábban megállapodás született. A tervek szerint a Semmelweis Egyetem hatodéves hallgatói sürgősségi ellátási gyakorlatra érkeznének Bostonba, míg az amerikai egyetem első-másodéves hallgatói patológiai gyakorlaton vennének részt a Semmelweisen. A csereprogram 2020 tavaszán indulna el, és az ebben résztvevő hallgatók három hónapot tölthetnének a partnerintézményben. A csereprogram részben az Amerikai Magyar Orvosszövetség (HMAA), részben a Campus Mundi támogatásával indítható el. Az UMASS-ban Dr. Merkely Béla tárgyalt többek között a sürgősségi tanszék vezetőjével, Dr. Greg Volturoval, valamint meglátogatta a katéteres laborokat is.

A Boston Universityn (BU) tett látogatás célja a magánegyetemmel egy évtizede fennálló kapcsolat új alapokra helyezése volt. Szóbeli megegyezés történt az egyetemek közötti kutatói mobilitásról, valamint a felek megállapodtak abban is, hogy tapasztalatcsere kezdődik a két intézmény között elsősorban a curriculum és a technológia transzfer terén.

A teljes cikket, és a látogatáson készült képeket megtekinthetik a semmelweis.hu-n.


Szerző: Dobozi Pálma - Semmelweis Egyetem
Borítókép: Czétényi Tünde

Első hazai bariátriai kongresszus

Az első hazai, bariátriai rendezvénnyel a szervezők egy olyan folyamatot kívánnak elindítani, mely a bariátriai sebészet bemutatkozásától a nemzeti protokollok megfogalmazásáig átívelően segíti ennek a külön szakterületnek a szélesebb elfogadtatását.

A bariátriai ellátás lehetőségei a Több mint TestŐr című műsorban

Tekintse meg az ügyvezetőnkkel készült riportot a TV2 Több mint TestŐr című műsorában, ahol a bariátriai műtéti eljárásokról, és a kórházi tartózkodásról beszél a Semmelweis klinikán.

Top
Ez a weboldal sütiket használ.
Az európai uniós jogszabályok értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy módosítsa adatvédelmi beállításait!
OKTovább olvasom