Élen jár az Ortopédiai Klinika a hemofíliás betegek ellátásában

Élen jár az Ortopédiai Klinika a hemofíliás betegek ellátásában

22 éve foglalkoznak hemofíliás, vagyis vérzékeny betegek kezelésével az Ortopédiai Klinikán - írta meg a semmelweis.hu

Magyarországon itt végzik a legtöbb tervezett mozgásszervi műtétet, eddig közel 50 vérzékeny betegnél hajtottak végre térd-, boka- és csípőprotézis beültetéseket, az artroszkópos és egyéb kisebb ortopédiai műtétekkel együtt 112 beavatkozás történt a klinikán vérzékenyeknél – mondja Dr. Bartha Lajos egyetemi adjunktus, az Ortopédiai Klinika térd artroszkópos részlegének vezetője.

Hét éve minden évben megrendezik a Hemofília Akadémiát, ahová a kelet-európai országokból érkeznek orvosok. Idén közel százan vettek részt a rendezvényen, melynek keretében az Ortopédiai Klinikán élő műtéti közvetítéssel kísértek végig egy térd- és egy bokaízületi protézis beültetést. Az operációt Pierre Luigi Solimeno világhírű professzor közvetítette. A boka protézis a nem vérzékeny betegeknél is ritka beavatkozás, ezt Dr. Kocsis György, a térdműtétet pedig Dr. Bartha Lajos végezte. Az élő workshopon 18 nemzetközi ortopéd-traumatologus szakorvos vett részt.

Fotó: Kovács Attila - Semmelweis Egyetem

A hemofília egy veleszületett véralvadási rendellenesség, a betegek szervezetéből hiányzik valamelyik véralvadási faktor, ennek következtében sérülések alkalmával hosszabb ideig véreznek. Elsősorban ízületben, izomban illetve a lágyrészekben fordulnak elő vérzések, aminek sokszor mozgásszervi következményei vannak

        – hívta fel a figyelmet Dr. Bartha Lajos.


Ha ezek a betegek nem kapnak megfelelő kezelést, súlyos ízületi károsodások és ún. következményes mozgászavar alakulhat ki náluk. A térd az egyik leggyakrabban bevérző ízület – mondja az adjunktus. A vérzés már 2 és 9 éves kor között elpusztítja a porcfelszíneket, kontraktúrák és durva tengelyeltérések, később merev ízület jön létre, amit újra mozgóvá kell tenni – magyarázza Dr. Bartha Lajos.

Fotó: Kovács Attila - Semmelweis Egyetem

Folytatás: http://semmelweis.hu/hirek/2018/03/28/az-ortopediai-klinika-elen-jar-a-hemofilias-betegek-ellatasaban/


Szerző: Kiss-Bódi Bernadett - Semmelweis Egyetem

Fotó: Kovács Attila - Semmelweis EgyetemAz európai transzplantációk terén is elsők között a Semmelweis Egyetem

Nőtt 2018-ban a szervátültetések száma Magyarországon, a tavalyi 505 transzplantációból 327-et a Semmelweis Egyetemen végeztek

Semmelweis Kft. a 17. FINA Világbajnokságon – videók

A 17. FINA Világbajnokság orvosi biztosítását a Semmelweis Egészségügyi Kft. látta el. Tekintse meg az interjúkat az orvosi ellátást biztosító szakemberekkel!

Top
Ez a weboldal sütiket használ.
Az európai uniós jogszabályok értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy módosítsa adatvédelmi beállításait!
OKTovább olvasom