Ezek a rák legfőbb rizikófaktorai

Ezek a rák legfőbb rizikófaktorai

A dohányzás, az alkoholfogyasztás és az elhízás a három legveszélyesebb kockázati tényező.

A rákos megbetegedések különböző típusaival kapcsolatba hozható rizikófaktorokat egy méretes, több mint másfél millió rákos beteg adatait feldolgozó tanulmány csoportosította. Dr. Farhad Islami és csapata 17 olyan „módosítható” kockázati tényezőt azonosított a kutatás során, amelyeken viszonylag könnyűszerrel változtathatnak azok, akik szeretnének tenni valamit a megelőzés érdekében. Az eredményekről a Medical News Today számolt be.

A másfél millió beteg nagyjából harmadát el is vitte egyébként a rák, éppen ezért különösen fontos lenne a kutatók szerint, hogy nagyobb hangsúlyt kapjon a prevenció. A 17 kockázati tényező között szerepel többek között a dohányzás (aktív és passzív), az alkoholfogyasztás, az elhízás, a túl sok feldolgozott hústermék, a túl sok vörös hús, a rostokban és kalciumban szegény táplálkozás, az elégtelen mennyiségű zöldség-és gyümölcsfogyasztás, az UV-sugárzás és a rendszeres testmozgás hiánya is. Ezenkívül hat különböző fertőzés is szerepel a megelőzhető rizikófaktorok között (HPV, Hepatithis B és C, HIV, Helicobacter pylori, HHV8 , vagyis a humán herpesz vírus 8-as típusa).

A rák rizikófaktorai

A kutatók szerint a most publikált tanulmány sokáig meghatározó lehet a rákos megbetegedések megelőzését célzó irányelvek kialakítása szempontjából. Szerintük a megbetegedések 42 százaléka és a halálesetek 45 százaléka megelőzhető lenne ugyanis a lista segítségével.

A leginkább érintett ráktípus a tüdőrák volt, az ilyen megbetegedések 85.8 százaléka megelőzhető tényezők miatt következett be. A tüdőrákos esetek túlnyomó többségét (81.7 %) a dohányzás okozta. Az összes rákosos megbetegedést figyelembe véve is a dohányzás bizonyult egyébként a legveszélyesebbnek: a megbetegedések 19 százalékát és az ezekhez köthető halálesetek 29 százalékát okozta. A másik két kiemelten veszélyes rizikófaktor, az elhízás és az alkoholfogyasztás a megbetegedések 7.8 és 5.6 százalékáért és a halálesetek 6.5 és négy százalékáért voltak felelősek. Az UV-sugárzás sem maradt le sokkal, a melanómák 96 százalékáért felelős tényező az összes megbetegedés 4.7 százalékáért felelt.

A tüdőrák mellett a májrák (a megbetegedések 70 százaléka megelőzhető lett volna), a vastagbélrák (55%) és a mellrák (29%) bizonyult a módosítható rizikófaktorok által leginkább érintett ráktípusnak. A szerzők szerint „ezek az eredmények világossá teszik, milyen fontos lenne az megelőzés fontosságának kihangsúlyozása a rákos halálesetek csökkentése szempontjából”.

 

Forrás: divany.hu

Elhagyhatta a kórházat a Budapest Maratonon újraélesztett futó

Elhagyhatta a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáját az a 64 éves futó, aki október elején a Budapest Maraton versenyén kapott infarktust. Herendi Péter a maraton 11. kilométerénél, a pesti rakparton esett össze, keringése és légzése leállt.

Semmelweis Kft. a 17. FINA Világbajnokságon – videók

A 17. FINA Világbajnokság orvosi biztosítását a Semmelweis Egészségügyi Kft. látta el. Tekintse meg az interjúkat az orvosi ellátást biztosító szakemberekkel!

Top
Ez a weboldal sütiket használ.
Az európai uniós jogszabályok értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy módosítsa adatvédelmi beállításait!
OKTovább olvasom