Megérkezett a legmodernebb szív-CT készülék

Megérkezett a legmodernebb szív-CT készülék

Az ország legmodernebb szív-CT készülékét mutatták be a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján, mely egy szívdobbanásnyi idő alatt készít teljes körű felvételt a koszorúerekről és a szívről. Ez a világon az első, legmodernebb, kifejezetten kardiológiai alkalmazásra fejlesztett CT gép.


A készülék a komplikáltabb eseteknél, vagy a magas pulzusszámú és/vagy szívritmus zavarral küzdő betegeknél is igen gyors és pontos képalkotást tesz lehetővé, kis sugárdózis mellett. 

Dr. Merkely Béla klinikai rektorhelyettes elmondta, hogy a CT alig három hónapnyi szervezés alatt került az egyetemre. A berendezés új távlatokat nyit a koszorúér-betegség vizsgálatában: egy szívdobbanás alatt képes diagnosztizálni a veleszületett rendellenességeket is, amivel tervezett műtétek elvégzésére is lehetőség nyílik. A Semmelweis Egyetemen a betegellátáson túl a nemzetközi, klinikai kutatások, és az oktatás területén is kiemelt szerepe lesz az új eszköznek.

"Nagyon fontos innovatív együttműködés keretében kerül a legmodernebb speciálisan szív- CT az egyetemre. Ezt a készüléket mi ingyen kaptuk abból a célból, hogy a régió legnagyobb szívgyógyászati klinikája részt vegyen egy multinacionális cég, egy spin-off cég és az egyetem hármas együttműködésében. Ez egy olyan lehetőség, ami az egyetemi lét szempontjából egy kiemelkedő a jövőre nézve, hiszen az egyetemek hármas funkciója, a kutatás, gyógyítás, oktatás kiegészül egy egészségipari innovációval. A jövőnk egyre több egészségipari innovatív lehetőséget fog megmutatni és ebben az egyetemeknek a szerepe nagyon fontos. Szükség van ehhez egy nagy klinikára, kiváló szakemberekre, és gyorsnak kell lenni a jelenlegi versenyhelyzetben."

Dr. Merkely BélaFotó: Kovács Attila - Semmelweis Egyetem

"Az együttműködést novemberben kötöttük, decemberben megérkezett a gép, januárban beépítettük és most február 2-án itt vagyunk és örömmel tudjuk átadni a munkának ezt a gépet, ami részt vehet a betegellátásban és emellett a továbbfejlesztés révén egy újabb generációjú szív-CT megjelenését biztosítja." - mondta Dr. Merkely Béla.

A rektorhelyettes egy példával mutatta be, mit is jelent az új CT megjelenése.

"Nemrég a klinikánkra került egy 17 éves futballista, akit kilencszer kellett újraéleszteni, majd egy speciális műszívet ültettünk be, ezt követően pedig diagnosztizáltuk a betegségét. A betegség egy veleszületett koszorúér fejlődési rendellenesség volt. Ez a szív-CT egy szívdobbanás alatt tudja az ilyen típusú betegségeket megfelelően diagnosztizálni. Ha ez megvan, akkor egy előre tervezett műtétet tudunk végezni. Ez a készülék jóval gyorsabb, mint a korábban használt gépek, 280 szeletet készít 100msc alatt, akkor amikor a szív kitágult állapotban van. A legfőbb felhasználási lehetőség a koszorúereknek az anatómiája, azokon történő felrakódás, azokon lévő elváltozások kimutatása." - tette hozzá.

Cardiographe CTFotó: Kovács Attila - Semmelweis Egyetem

A Semmelweis Egyetem városmajori klinikáján évente 2700 szív-CT vizsgálatot végeznek jelenleg, amelyeknek egy részét, leginkább a komplexebb, a korábbi CT készülékekkel nehezebben vizsgálható betegeket az új Cardiographe CT-vel vizsgálják majd.

A legújabb CT készülékFotó: Csudai Sándor - origo.hu

A Semmelweis Egyetemen a betegellátáson túl a nemzetközi, klinikai kutatások és az oktatás területén is kiemelt szerepe lesz az új eszköznek. Az egészségügyi szakmák gyakorlatorientáltak, vagyis fontos, hogy a jövő orvosai és szakdolgozói a legmodernebb készülékeket is megismerve, minél több esetszámmal találkozva végezzenek az egyetemen.

Maurovich-Horvat Pál, az MTA-Semmelwies "Lendület" kardiovaszkuláris képalkotó kutatócsoport vezetője arról beszélt, hogy a most bemutatott készülék az első olyan CT, amelyet kifejezetten a szív vizsgálatára terveztek. "Ez a jelenleg elérhető leggyorsabb berendezés, legjobb felbontással, amely a komplex esetek vizsgálatakor különösen hasznos" - emelte ki.

"Európában az egyik első szívtranszplantációs központ vagyunk, ezen betegek utánkövetése kihívás, hiszen ezen betegek szaporább pulzusszámmal rendelkeznek, tehát az új CT abszolút be tud kapcsolódni a betegek utánkövetésébe" - mondta Maurovich-Horvat Pál.

Cardiographe CTFotó: Csudai Sándor - origo.hu



Forrás: -semmelweis.hu

              -origo.hu

Első hazai bariátriai kongresszus

Az első hazai, bariátriai rendezvénnyel a szervezők egy olyan folyamatot kívánnak elindítani, mely a bariátriai sebészet bemutatkozásától a nemzeti protokollok megfogalmazásáig átívelően segíti ennek a külön szakterületnek a szélesebb elfogadtatását.

A bariátriai ellátás lehetőségei a Több mint TestŐr című műsorban

Tekintse meg az ügyvezetőnkkel készült riportot a TV2 Több mint TestŐr című műsorában, ahol a bariátriai műtéti eljárásokról, és a kórházi tartózkodásról beszél a Semmelweis klinikán.

Top
Ez a weboldal sütiket használ.
Az európai uniós jogszabályok értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy módosítsa adatvédelmi beállításait!
OKTovább olvasom