Mesterséges intelligencia segít az Alzheimer korai felismerésében

Mesterséges intelligencia segít az Alzheimer korai felismerésében

Az Alzheimer-kór korai felismerésében, kezelésében is segíthet a mesterséges intelligencia - írja az index.hu. Az Alzheimer-kór a szellemi képességek súlyos romlásával jár együtt, oly mértékig, ami a normál napi életvitelt és önellátást is lehetetlenné teszi.

Bár gyógymód nincs az Alzheimer-kórra, korai felismerésével egy sor tünete enyhíthető, előrehaladása lassítható. Ebben a korai felismerésben ígér segítséget a Berkeley radiológiával és big datával foglalkozó kutatócsoportja szerint a mesterséges intelligencia a megfelelő betanítás után. A kutatók egy mélytanuló algoritmust használtak, melyet egy 2100 mintás adatbázissal tréningeztek. Az adatbázis olyan PET képalkotó eljárással készült felvételeket tartalmazott, melyek speciálisan az agysejtek glükózfelvételének, és így anyagcseréjének a sebességét mutatták. A betanítás után az AI képes volt arra, hogy ennek a sebességnek egészen apró változásait is felismerje az agy bizonyos régióiban.


Egy egészséges (balra) és egy Alzheimer-kóros agy (jobbra) összehasonlítása. (FORRÁS: Wikipedia)


Elképesztő adat, hogy 

egy 40 pácienstől származó felvételekből álló kontroll során a rendszer 100 százalékos találati arányt ért el az Alzheimer-kórra utaló jelek detektálásában, méghozzá hat évvel a végleges klinikai diagnózis előtt.

Bár a fejlesztések még korai fázisban annak, a kutatók abban bíznak, hogy a jövőben az így betanított mesterséges intelligencia komoly segítséget nyújthat a betegség korai felismerésében, különösen úgy, hogy a glükózfelvétel mellett más markerek felismerésére is betanítják.


Forrás: index.hu

A szervezet egészére kihat egy szájüregi gócfertőzés

A fogászati gócokból a baktériumok toxinjai szétszóródhatnak a szervezetben, növelve ezzel a műtétek utáni szövődmények, utólagos gyulladások előfordulási gyakoriságát.

Semmelweis Kft. a 17. FINA Világbajnokságon – videók

A 17. FINA Világbajnokság orvosi biztosítását a Semmelweis Egészségügyi Kft. látta el. Tekintse meg az interjúkat az orvosi ellátást biztosító szakemberekkel!

Top
Ez a weboldal sütiket használ.
Az európai uniós jogszabályok értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy módosítsa adatvédelmi beállításait!
OKTovább olvasom