Négy éve élvonalban a Transzplantációs és Sebészeti Klinika az Eurotransplant centrumai között

Négy éve élvonalban a Transzplantációs és Sebészeti Klinika az Eurotransplant centrumai között

Továbbra is a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikája áll az első helyen a nem élődonoros veseátültetések számát tekintve az Eurotransplant nyolc tagországa között: 139 ilyen beavatkozást végeztek az elmúlt évben – mondta Dr. Máthé Zoltán igazgató az Eurotransplant által közölt friss, 2017-es összesítés alapján. Az egyetemi tanár hozzátette, 2014 óta minden évben ők végezték a legtöbbet ebből a beavatkozásból a listán szereplő 77 európai vesetranszplantációs centrum közül. Májtranszplantációból 74-et végeztek tavaly, ezzel az azt megelőző két évhez hasonlóan 2017-ben is a harmadik helyre került a klinika a 49 európai központot felvonultató listán. 

Összességében 168 veseátültetést végeztek az elmúlt évben a klinikán, 139 esetben agyhalott donortól származott a szerv. Immár a negyedik egymást követő évben az intézményben végezték a legtöbb nem élő donoros veseátültetést nyolc ország 77 Eurotransplant centruma közül – hangsúlyozta Dr. Máthé Zoltán. A klinikaigazgató hozzátette, jelentősen, 19-ről 29-re nőtt egy év alatt az élődonoros veseátültetések száma is, amikor a beteg közeli rokona, hozzátartozója volt a szerv adományozója. Amint az egyetemi tanár ismertette, a vese transzplantációk vonatkozásában a Semmelweis Egyetem látja el a nyugat- és észak- magyarországi régiót, amely 5,2 millió embert jelent, a klinikán végzik a veseátültetések mintegy 60 százalékát. 

Prof. Dr. Máthé Zoltán 

A májátültetések esetében 2015 és 2016 után tavaly is harmadik lett a Semmelweis Egyetem az Eurotransplant 49 májtranszplantációs centruma között. Ilyen beavatkozást kizárólag itt végeznek Magyarországon, az elmúlt évben 74-en kaptak új, életmentő szervet a Transzplantációs és Sebészeti Klinikán. Dr. Máthé Zoltán kiemelte, az elmúlt években új, nemzetközi tapasztalatokon alapuló módszereket vezettek be a klinikán: tavaly a betegek felénél nem volt szükség vérkészítmény adására a műtét során, jelentősen lerövidült az operáció ideje, gyorsabbá vált a felépülés és a gyógyulás. A betegek jó része mindössze két hetet tölt a klinikán a beavatkozás után – hangsúlyozta az ország legnagyobb transzplantációs intézetének igazgatója.

A nyolc tagország közül Magyarország csatlakozott utoljára az ötven éve alapított Eurotransplanthoz, a Transzplantációs és Sebészeti Klinika azonban már egy év után az élvonalba került, és vezető szerepét az elmúlt négy évben megőrizte. Dr. Máthé Zoltán kiemelte, hogy a szervátültetés igazi csapatmunka, minden alkalommal legalább 20-30 szakember összehangolt és egymásra épülő tevékenysége szükséges a sikerhez.


Forrás: semmelweis.hu

Elhagyhatta a kórházat a Budapest Maratonon újraélesztett futó

Elhagyhatta a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáját az a 64 éves futó, aki október elején a Budapest Maraton versenyén kapott infarktust. Herendi Péter a maraton 11. kilométerénél, a pesti rakparton esett össze, keringése és légzése leállt.

Semmelweis Kft. a 17. FINA Világbajnokságon – videók

A 17. FINA Világbajnokság orvosi biztosítását a Semmelweis Egészségügyi Kft. látta el. Tekintse meg az interjúkat az orvosi ellátást biztosító szakemberekkel!

Top
Ez a weboldal sütiket használ.
Az európai uniós jogszabályok értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy módosítsa adatvédelmi beállításait!
OKTovább olvasom