Rangos nemzetközi elismerést kapott a Neurológiai Klinika

Rangos nemzetközi elismerést kapott a Neurológiai Klinika

A nemzetközi ESO Angels és az Európai Stroke Társaság értékelése alapján a Neurológiai Klinika elnyerte az ESO Angels legmagasabb, gyémánt fokozatú minősítését, ezzel a stroke ellátásban Európa legjobbjai közé tartozik - írja a semmelweis.hu.


A Dél-Afrikából kiinduló Angels kezdeményezés célja, hogy a betegek az agyi keringészavar kialakulásának helyétől függetlenül egyenlő eséllyel részesülhessenek a legkorszerűbb stroke ellátásban. Ennek egyik alappillére az intravénás vérrögoldó kezelést (thrombolysist) biztosító stroke centrumok számának növelése volt. Az elmúlt három év során Európában 1500 kórház csatlakozott a kezdeményezésükhöz, és vált stroke centrummá; hazánkban jelenleg 39 ilyen központ működik.

Az érelzáródás okozta stroke-ot négy és fél órás időablakon belül lehet hatékonyan kezelni, ezért fontos, hogy megfelelő számú elérhető stroke-centrum legyen az országban – tájékoztatott dr. Sipos Ildikó, a Neurológiai Klinika adjunktusa. Kiemelte, hogy az Angels kezdeményezés másik fő célja az ellátás minőségének emelése és a folyamatok egységesítése volt. Ennek érdekében úgynevezett stroke regisztert hoztak létre, amelybe negyedévente legalább 30 beteg adatait kell feltölteni. Amennyiben egy kórház teljesíti ezt, akkor érdemes lehet a díjra. A magyarországi stroke centrumok közül 17-en csatlakoztak eddig a regiszterhez, közülük elsőként a Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikája. Teljesítménye alapján az intézmény 2017-ben, illetve 2018-ban elnyerte a platina státuszt, a legmagasabb, gyémánt fokozatot pedig a 2019 első negyedévében kapták meg.

Fotó: Kovács Attila - Semmelweis Egyetem

A gyémánt díj elnyeréséhez számos kritériumnak kellett megfelelni, ezek közül az egyik legfontosabb minőségi mutató az úgynevezett „door to needle” idő, vagyis a stroke-betegek kórházba érkezésétől a rekanalizációs terápia megkezdéséig eltelt idő. A nemzetközi ajánlások szerint ennek 60 perc alatt kell lennie, ami a Neurológiai Klinikán átlagosan 39 perc volt 2019-ben. A gyémánt díj elnyeréséhez emellett nagyban hozzájárult még az egyéb minőségi mutatók terén nyújtott kiemelkedő teljesítmény – mutatott rá dr. Sipos Ildikó. Ezek közé tartozik a felvett betegek száma, a halálozási arányok mértéke, de figyelték azt is, hogy a betegek közül hányan kaptak adekvát poszt-stroke kezelést, illetve a stroke-gyanús betegek körében az elvégzett CT vagy MRI vizsgálat százalékos arányát is vizsgálták – sorolta.

A teljes cikket megtekintheti a semmelweis.hu oldalon.Szerző: Bódi Bernadett - Semmelweis Egyetem
Borítókép: Kovács Attila - Semmelweis Egyetem


Első hazai bariátriai kongresszus

Az első hazai, bariátriai rendezvénnyel a szervezők egy olyan folyamatot kívánnak elindítani, mely a bariátriai sebészet bemutatkozásától a nemzeti protokollok megfogalmazásáig átívelően segíti ennek a külön szakterületnek a szélesebb elfogadtatását.

A bariátriai ellátás lehetőségei a Több mint TestŐr című műsorban

Tekintse meg az ügyvezetőnkkel készült riportot a TV2 Több mint TestŐr című műsorában, ahol a bariátriai műtéti eljárásokról, és a kórházi tartózkodásról beszél a Semmelweis klinikán.

Top
Ez a weboldal sütiket használ.
Az európai uniós jogszabályok értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy módosítsa adatvédelmi beállításait!
OKTovább olvasom