Technikával a szívproblémák ellen

Technikával a szívproblémák ellen

Öt különböző mobil EKG-eszközt hasonlítottak össze független klinikai teszteken. A vizsgálatok során több tucat pitvarfibrillációs, illetve normál szívritmusú alanyt mértek az eszközökkel - számol be az Appleblog.


A vizsgált öt különböző készülék a következő volt: AliveCor Kardia Band; AliveCor Kardia Mobile; Apple Watch Series 4; Beurer ME 90; a magyar fejlesztésű WIWE. Ezek kiértékelése három szempont alapján zajlott.

Fotó: shop.mywiwe.com

1. Szívritmus

Az Apple Watch 4 volt az egyetlen készülék, ami folyamatosan helyes értéket mutatott a teszt során, a legrosszabb teljesítményt pedig a Beurer ME 90 nyújtotta. Korábbi vizsgálatok viszont alátámasztják, hogy az Apple kifejezetten ennek az értéknek a mérésére fejlesztette készülékét, és ebből származó adatok alapján következtet minden további eltérésre.

2. Ritmusfelismerés

Ez gyakorlatilag a pitvarfibrilláció-detektálást jelenti, megvizsgálták, hogy a készülék hűen mutatja-e a betegek eltéréseit. A legrosszabb esetekben a betegeknek normál színuszt mutatnak az eszközök, az egészségeseknél pedig eltérést. Az Apple Watch 4 az “esetek jó 50%-ában” hozott jó eredményt. Az AliveCor Kardia Band csaknem 100%-os eredményt produkált. Ezt követi a WIWE, ahol Se szempontjából "jó", Sp szempontjából pedig 100%-os értékelést kaptak (Se -- hány százaléka ismerhető fel helyesen a PF eseteknek, Sp -- hány százaléka ismerhető fel helyesen a nem PF eseteknek).

3. Az EKG felvétel minősége

Itt is a Kardia Band bizonyult legjobbnak, de az Apple Watch 4-et és a WIWE-ot is jónak értékelték. A Beurer ME 90 és az AliveCor Kardia Mobile gyengének bizonyultak. 

Összességében pontosság szempontjából az AliveCor Kardia Band lett a győztes, az ár-érték arányt viszont a WIWE nyerte. Ám figyelembe kell venni, hogy az Apple Watch-nál az okosóra teljes árát vették alapul, noha az eszköz nyilván több, mint egy szívvizsgáló eszköz, így ár-érték arányt nehezen lehetne meghatározni nála (például az a magyarországi vásárló, aki már eddig is megvásárolta az órát, noha nem volt elérhető rajta az EKG, az ingyen kapta meg ezt a képességet, így a kapott EKG funkció ár-érték aránya verhetetlen).

"Nagy dolog, hogy egy független tesztelés során ilyen jól szerepelt a WIWE, maga mögé utasítva például a WIWE előtt piacra kerülő AliveCor Kardia Mobile és a nemrég piacra került Apple Watch 4-et. Továbbá az az érzésünk, hogy a specificitást egy diverzebb mintán vizsgálva PF-detektálás szempontjából 1. helyet szereznénk."

- nyilatkozták a WIWE készítői.


Forrás: appleblog.hu; welt.de; computerbild.de
Borítókép: shop.mywiwe.com

Elvégezték az 5000. veseátültetést a Semmelweis Egyetemen

Elvégezték az ötezredik veseátültetést a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján

Semmelweis Kft. a 17. FINA Világbajnokságon – videók

A 17. FINA Világbajnokság orvosi biztosítását a Semmelweis Egészségügyi Kft. látta el. Tekintse meg az interjúkat az orvosi ellátást biztosító szakemberekkel!

Top
Ez a weboldal sütiket használ.
Az európai uniós jogszabályok értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy módosítsa adatvédelmi beállításait!
OKTovább olvasom