Új műtéti eljárás a csuklóinstabilitás megszüntetésére

Új műtéti eljárás a csuklóinstabilitás megszüntetésére

Magyarországon egyedülálló beavatkozást hajtottak végre a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikájának orvosai, Dr. Szalay Gábor, a Giesseni Egyetem kézsebészeti osztály vezetőjének segítségével - írta meg a semmelweis.hu.


Horgonycsavarokkal megerősített ún. biograft behelyezésével helyettesítették egy csuklósérült sportoló szalagjait a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikáján. Az új műtéti eljárás lényege, hogy a csuklót alkotó kéztőcsontok közötti szakadt szalagokat apró, de rendkívül erős horgonycsavarokkal rögzített inakkal pótolják. Maga a műtét és a felépülés rövidebb, a csukló pedig terhelhetőbb lesz, mint a korábban alkalmazott, komplikáltabb eljárás esetében, amelynél a kéz más részéről ültettek át inakat a sérült szalag helyére. Külföldön már alkalmazták ezt a módszert, a magyar orvosi csapat Dr. Szalay Gábor segítségével, a Giesseni Egyetem kézsebészeti osztályának vezetőjével végezte el a műtétet.

Munkában az orvosi team

Fotó: Kovács Attila - Semmelweis Egyetem

"Az új műtéti eljárást azoknál a súlyos csuklósérüléseknél alkalmazzák, amelyeknél a kéztőcsontok között lévő szalagok teljesen elszakadtak, ugyanakkor a porcfelszínek még épek"

    - mondta Dr. Szakács Noémi, az Ortopédiai Klinika szakorvosa, a beavatkozást végző orvosi team tagja.


Az ortopéd-traumatológus hozzátette, az ún. nagyfokú schapholunaris instabilitásnál korábban alkalmazott eljárás a mostaninál jóval komplikáltabb volt, hiszen a kéz más pontjáról ültettek át inakat, emiatt maga a műtét, és az azt követő felépülés is hosszadalmasabb volt, ráadásul a csukló mozgásterjedelme is jelentősen beszűkült a beavatkozást követően. Az új eljárás azért számít különlegesnek, mert apró, de rendkívül erős horgonycsavarokkal rögzítik az inakat a sérült szalag helyén.

Új műtéti eljárás a csuklósérülteknél

Fotó: Kovács Attila - Semmelweis Egyetem

Dr. Szakács Noémi hangsúlyozta, mivel túlnyomórészt fiataloknál fordul elő ez a sérülés, az is fontos szempont, hogy az új műtéti eljárás után hat héttel már beépül az ín és a csavar a sérült vagy elszakadt szalag helyére. Ezt követően kis terhelés mellett már használhatja a csuklóját a beteg; a 4-5 hónapos gyógytornával kiegészített rehabilitációt követően pedig ismét az eredeti terhelés mellett sportolhat a páciens.


A cikk folytatása: semmelweis.hu

Szerző: Kele Tímea - Semmelweis Egyetem

Borítókép: Kovács Attila - Semmelweis Egyetem





Első hazai bariátriai kongresszus

Az első hazai, bariátriai rendezvénnyel a szervezők egy olyan folyamatot kívánnak elindítani, mely a bariátriai sebészet bemutatkozásától a nemzeti protokollok megfogalmazásáig átívelően segíti ennek a külön szakterületnek a szélesebb elfogadtatását.

A bariátriai ellátás lehetőségei a Több mint TestŐr című műsorban

Tekintse meg az ügyvezetőnkkel készült riportot a TV2 Több mint TestŐr című műsorában, ahol a bariátriai műtéti eljárásokról, és a kórházi tartózkodásról beszél a Semmelweis klinikán.

Top
Ez a weboldal sütiket használ.
Az európai uniós jogszabályok értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy módosítsa adatvédelmi beállításait!
OKTovább olvasom