Világszínvonalú csontsűrűségmérő berendezés az I. sz. Belgyógyászati Klinikán

Világszínvonalú csontsűrűségmérő berendezés az I. sz. Belgyógyászati Klinikán

Tudományos ülés keretében adták át az I. sz. Belgyógyászati Klinika csontsűrűségmérést végző, megújult Denzitometria Laboratóriumát - számol be a semmelweis.hu.


A klinika egyik fő profiljának meghatározó mérési metodikája újult meg a közel 30 millió forintos, csúcskategóriás csontsűrűségmérő berendezéssel. A műszer beszerzése egyetemi pályázati, illetve klinikai forrásból valósult meg. Az új berendezés a diagnosztikai munkát segíti elő, többek között a csigolyatörések korai felismerését, mindamellett a kutatás területén is számos új lehetőséget ad.

"Ismét sikerült a világ élvonalába kerülni"

- mondta Dr. Bánhidy Ferenc általános rektorhelyettes a műszer ünnepélyes átadóján.
Egy olyan új, innovatív technológia került most a klinikára, amivel világszínvonalon tudjuk ellátni a betegeket, valamint az oktatásban és a kutatásban is használható, ezzel pedig egy mérföldkőhöz érkezett nemcsak az I. sz. Belgyógyászati Klinika, hanem a 250 éves Semmelweis Egyetem is – fogalmazott. Mint arra rámutatott, a most beszerzett, nagyértékű készülék a jelenleg elérhető legjobb és legmodernebb technika Magyarországon, de európai viszonylatban is ritkaságnak számít.

Fotó: Kovács Attila - Semmelweis Egyetem

A csontritkulás – amely alapját a csontsűrűségmérés adja – a 21. század nagy kihívása a társadalom és az egészségügy számára – fogalmazott a tudományos ülésen Dr. Takács István az I. sz. Belgyógyászati Klinika igazgatója.

"Magyarországon több mint 800 ezren szenvednek a betegségben, világszinten ez a szám 200 millió"

- mondta Dr. Takács István.

A csontritkulás leggyakoribb szövődménye az oszteoporotikus csonttörés, amit az ötven év feletti nők negyven százaléka, míg a férfiak húsz százaléka szenved el hátralévő élete folyamán. Hazánkban évente százezer csontritkulás okozta csonttörést jegyezhetünk, ezek közül pedig tizenhétezer a különösen veszélyes csípőtájéki törések száma.

Dr. Takács István előadásában elmondta, hogy csak minden tizedik csonttörést szenvedett beteg áll orvosi kezelés alatt, pedig a modern készítmények szakmai elveknek megfelelő használatával a törési kockázat csökkenthető. A csontritkulás szövődményeinek ellátása rendkívül költséges, ugyanakkor a kórházi kezelések hosszát és számát is csökkenti, ha a csontritkulást rendesen kezelik, tehát a társadalom részéről ez egy gyorsan megtérülő befektetés.

Fotó: Kovács Attila - Semmelweis Egyetem

Az igazgató kitért arra is, hogy az I. sz. Belgyógyászati Klinika – ahol országos szinten először jött létre denzitometria labor – Országos Oszteoporózis Centrumként működik és 1989 óta a továbbképzések központja - tette hozzá Dr. Takács István. (A semmelweis.hu laboratóriumról szóló cikke itt olvasható.)

Dr. Horváth Csaba, az I. sz. Belgyógyászati Klinika egyetemi tanára elmondta, hogy az új berendezéssel olyan felvétel és elemzés is készíthető, amellyel a korai csigolyakompresszió is felismerhető. A csigolyatörés nagyon gyakori a csontritkulás esetén és szinte észrevétlenül keletkezik, ugyanakkor nagy a mortalitása és jelentősen rontja az életminőséget – mutatott rá az eszköz egyik új funkciójának jelentőségére. A legveszélyesebb csípőtáji törések mögötti folyamatok kutatását segíti az az új denzitométer nyújtotta lehetőség, amellyel a csontszerkezet sérülése vehető górcső alá, míg kutatási szempontból hasznosítható leginkább az az információ, amely közvetlenül tükrözi, hogy egy adott erőhatást mennyire fog kibírni a csont.

Az új eszköz a testösszetétel mérését is lehetővé teszi, ami nemzetközi szinten a denzitometria felhasználásának egy új iránya. Az eszközzel minimális sugárterhelés mellett meghatározható a testösszetétel, vagyis az, hogy a csonttömeg mellett mennyi zsír és izom található a testben. Az utóbbi kettő mennyisége fontos kérdés az elhízott, a hiperlipidémiás (magas vérzsírszintű) betegeknél, akiknél nagy a kardiovaszkuláris kockázat, továbbá a cukorbetegeknél, illetve a súlyos fogyást előidéző gasztroenterológiai kórképeknél is. Használható ez a mérés a sportorvoslásban is, például az izomtömeg fejlődésének követésére.

A teljes cikket és a képgalériát megtekintheti a semmelweis.hu oldalon.


Szerző: Bódi Bernadett, Dobozi Pálma - Semmelweis Egyetem
Fotó: Kovács - Attila - Semmelweis Egyetem

Első hazai bariátriai kongresszus

Az első hazai, bariátriai rendezvénnyel a szervezők egy olyan folyamatot kívánnak elindítani, mely a bariátriai sebészet bemutatkozásától a nemzeti protokollok megfogalmazásáig átívelően segíti ennek a külön szakterületnek a szélesebb elfogadtatását.

A bariátriai ellátás lehetőségei a Több mint TestŐr című műsorban

Tekintse meg az ügyvezetőnkkel készült riportot a TV2 Több mint TestŐr című műsorában, ahol a bariátriai műtéti eljárásokról, és a kórházi tartózkodásról beszél a Semmelweis klinikán.

Top
Ez a weboldal sütiket használ.
Az európai uniós jogszabályok értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy módosítsa adatvédelmi beállításait!
OKTovább olvasom