Andrológia

Andrológia

Európában jelenleg minden hatodik párkapcsolat meddő, ugyanez az arány hazánkra is érvényes.

Férfimeddőség

Andrológia

Európában jelenleg minden hatodik párkapcsolat meddő, ugyanez az arány hazánkra is érvényes. Az esetek felében a férfiaknál is található zavar ennek hátterében. Napjainkban a meddőség kivizsgálása a férfiak vizsgálatával kezdődik, a modern szemlélet szerint a nők vizsgálatát addig nem is igen kezdik el, amíg nincs lelet a férfi nemzőképességéről

Nemzőképesség-vizsgálat

A nemzőképesség megítélése andrológiai vizsgálat feladata. Első lépésben a szakorvos kikérdezi a pácienst a korábbi betegségekről, gyógyszerszedésekről, környezeti ártalmakról. Ezt követi a fizikális vizsgálat, melynek során a nemi szervek tapintásos vizsgálata is megtörténik. A prosztata tapintása nemzőképesség-vizsgálat esetén abban az esetben indokolt, ha gyulladásos eredetű eltérés okát is keressük, ill. ha a páciens életkora ezt ajánlottá teszi (>50 év).

Mikroszkópos és számítógépes spermaanalízis

Ezt követi a spermavizsgálat elvégzése, melyet Centrumunkban a legkorszerűbb módszerekkel végzünk. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) előírása alapján készül a részletes mikroszkópos spermaanalízis, amiben a klasszikus paraméterek (spermium-koncentráció, mozgás, alaki felépítés) mellett a hímivarsejtek vitalitásának vizsgálata, esetleges gyulladások ellenőrzése és az immunológiai eltérések alapszűrése is megtörténik.

A hímivarsejtek funkciójának vizsgálata

A korszerű andrológiai szemlélet nem elégszik meg ma már ezekkel az eredményekkel. Adott a lehetőségünk, hogy a spermiumok funkcionális épségét is vizsgáljuk, egy modern technikai eljárással (HBA teszt) ki tudjuk mutatni, hogy a spermiumok hány százaléka képes megtermékenyíteni egy petesejtet. Ez a vizsgáló módszer alaptájékoztatást is nyújt, korrektebben tudjuk megjósolni a természetes úton létrejövő terhesség valószínűségét, választ kaphatunk a korábbi mesterséges megtermékenyítési eljárások sikertelenségének esetleges okairól, pontosabban megítélhetjük a tervezett mestersége megtermékenyítés esélyeit, ill. ezek sikerességének növeléséhez is sok esetben hozzájárulhatunk.

További célvizsgálatok

A kapott eredmények további célvizsgálatokat tehetnek szükségessé. Képalkotó vizsgáló eljárások közül Centrumunkban az ultrahang és a keringés vizsgáló (ún. színes Doppler) ultrahang vizsgálatok is elvégezhetők. A Semmelweis Egyetem laboratóriumával kötött szerződés alapján minden szükséges labor- és hormonvizsgálat, valamint a bakteriológiai vizsgálatok is helyben elvégezhetők. Genetikai vizsgálathoz pácienseinket útba tudjuk igazítani, az ondó biokémiai és immunológiai vizsgálatai is külső intézménnyel létesített kapcsolatunk alapján megoldott.

Kezelés és ellenőrzés

A gyógyszeres és műtéti kezelési lehetőségek teljes palettája rendelkezésre áll, az országban kiemelkedő centrumként európai nívójú műszerezettséggel az andrológiai mikrosebészeti eljárások minden típusát rendszeresen végezzük.

1. Férfiak szexuális zavarai

Az utóbbi évtizedekben számos nagy klinikai vizsgálat mérte fel a merevedési zavar előfordulását. A rendelkezésre álló adatok alapján elmondható, hogy a 40 és 70 év közötti férfiak 52%-ánál fordul elő valamilyen fokú szexuális zavar. Magyarországon 4-500.000-re tehető a problémában érintett férfiak száma.

Andrológiai vizsgálat

A szexuális zavarok megítélése andrológiai (urológiai) vizsgálat feladata. Első lépésben a panaszok objektivizálására különböző kérdőívek kitöltését kérjük. Ezután a szakorvos kikérdezi a pácienst a korábbi betegségekről, gyógyszerszedésekről, környezeti ártalmakról. A szexuális szokások és funkciók feltérképezése elengedhetetlen. Ezt követi a fizikális vizsgálat, melynek során a nemi szervek tapintásos vizsgálata is megtörténik. A prosztata tapintása minden szexuális zavar esetén indokolt.

Labor- és hormonvizsgálatok

A Semmelweis Egyetem laboratóriumával kötött szerződés alapján minden szükséges labor- és hormonvizsgálat, valamint a bakteriológiai vizsgálatok is helyben elvégezhetők.

További célvizsgálatok

A kapott eredmények további célvizsgálatokat tehetnek szükségessé. Képalkotó vizsgáló eljárások közül Centrumunkban az ultrahang és a keringés vizsgáló (ún. színes Doppler) ultrahang vizsgálatok is elvégezhetők. A sok esetben (főleg a 40 és 60 év közötti korosztályban) szükséges kardiológiai vagy akár belgyógyászati vizsgálatokat az egyetemen belül is lehetséges elvégeztetni.

Kezelés és ellenőrzés

A gyógyszeres és műtéti kezelési lehetőségek teljes palettája rendelkezésre áll.

2. Idősödő férfiak – tesztoszteronhiány

A férfi nemi-hormon (tesztoszteron) szintje 30 éves kor után csökkenni kezd. Ez a csökkenés évről-évre folytatódik. Amikor a tesztoszteron szintje egy bizonyos határ alá süllyed, a hormon széles skálán mozgó hatásának elmaradása révén szerteágazó tünetek jelennek meg. A szexuális panaszoktól, a fáradékonyságon és az alvászavarokon keresztül, az izom- a zsír, és a csontrendszer eltéréseiig különböző súlyosságú panaszokkal találkozunk, egyénenként változó időben. Mivel általában a szexuális panaszok megjelenése irányítja orvoshoz a férfiakat, az andrológus felelőssége, hogy a hormonhiányt igazolja, és az annak hátterében előforduló betegségeket a megfelelő szakemberek bevonásával felderítse és orvosolja.

Andrológiai vizsgálat

A szexuális zavarok megítélése andrológiai (urológiai) vizsgálat feladata. Első lépésben a panaszok objektivizálására különböző kérdőívek kitöltését kérjük. Ezután a szakorvos kikérdezi a pácienst a korábbi betegségekről, gyógyszerszedésekről, környezeti ártalmakról. A szexuális szokások és funkciók feltérképezése elengedhetetlen. Ezt követi a fizikális vizsgálat, melynek során a nemi szervek tapintásos vizsgálata is megtörténik. A prosztata tapintása minden szexuális zavar esetén indokolt. A hormonhiány tüneteit észlelve speciális, célzott, más szakmák képviselőinek bevonását igénylő vizsgálatok is indokolttá válhatnak.

Kezelés és ellenőrzés

A gyógyszeres és műtéti kezelési lehetőségek teljes palettája rendelkezésre áll.

Kapcsolódó orvosok

Dr. Kopa Zsolt

Bemutatkozás1965-ben született Pécsett, a kaposvári Táncsics Mihály Gimnáziumban 1983-ban érettségizett... Részletek

Prof. Dr. Nyirády Péter

Tanulmányok: 1985-1989: Bányai Júlia Gimnázium, Kecskemét 1989-1995 Szent-Györgyi Albert Orvostudományi... Részletek

Cím és térkép

Cím

Urológiai Klinika
1082 Budapest, Üllői út 78/B.

Díjak

Andrológiai szakvizsgálat

 • Professzori vizsgálat
  40.000 Ft
 • Professzori kontroll vizsgálat
  30.000 Ft
 • Szakorvosi vizsgálat
  28.000 Ft
 • Szakorvosi kontrollvizsgálat
  22.000 Ft
 • Másodlagos szakorvosi vélemény
  50.000 Ft
 • Spermaanalízis orvosi vizsgálat nélkül
  36.000 Ft
 • Spermaanalízis
  26.000 Ft
 • * Az implantátumok, egyedi eszközök árait külön árlista tartalmazza

Ultrahang vizsgálatok

 • Herék alap UH vizsgálata
  23.000 Ft
 • Herék vérkeringésének UH vizsgálata
  25.000 Ft
 • Vese, hólyag, here komplex UH vizsgálata
  30.000 Ft

Műtéti beavatakozások - Az árak tájékoztató jellegűek, a pontos díjat árajánlatunk tartalmazza. A beavatkozások díja nem tartalmazza az előzetes vizsgálatok, a szükséges implantátumok, egyszer használatos műtéti eszközök, az orvosi protokoll szerinti benntartózkodás idejének költségét, valamint a szükséges szövettani vizsgálatok díját.

 • Castratio
  580.000 Ft
 • Castratio + here protézis
  705.000 Ft
 • Sebészi spermiumnyerés heréből (Testicular Sperm Extraction – TeSE) / oldal
  455.000 Ft
 • Multifocalis (térkép) sebészi spermiumnyerés heréből
  515.000 Ft
 • Vasectomia (Férfi fogamzásgátlás)
  520.000 Ft
 • Circumcisio
  245.000 Ft
 • Circumcisio és frenulotómia együtt
  330.000 Ft
 • Meatotomia
  160.000 Ft
 • Circumcisio és meatotomia együtt
  280.000 Ft
 • Cystectomia
  2.520.000 Ft

Mikrosebészeti műtétek

 • Mikrosebészeti visszértágulat-műtét - varicocele
  740.000 Ft
 • Mikrosebészeti spermiumnyerés heréből (Microsurgical TeSE - mTeSE) oldalanként
  755.000 Ft
 • Mikrosebészeti spermiumnyerés heréből (Microsurgical TeSE – mTeSE) / oldal + Hydrocelectomia
  875.000 Ft
 • Mikrosebészeti spermiumnyerés mellékheréből (Microsurgical Epidymal Sperm Aspiration - MESA)
  975.000 Ft
 • Mikrosebészeti ondóúti rekonstrukció mellékhere-elzáródás esetén - egyik oldal (Tubulo-vasostomia)
  1.230.000 Ft
 • Mikrosebészeti ondóúti rekonstrukció művi meddővététel (vasectomia) után (Vasovasostomia, vasectomy reverseal) egyoldali
  800.000 Ft
 • Mikrosebészeti ondóúti rekonstrukció művi meddővététel (vasectomia) után (Vasovasostomia, vasectomy reverseal) kétoldali
  1.500.000 Ft

Protézis beültetés

 • Protézis műtétek (here)
  630.000 Ft
 • Protézis műtétek (penis)
  830.000 Ft

Online előjegyzés - online fizetés Online fizetési opciók

Kérjük válasszon az alábbi szolgáltatások közül, majd töltse ki a személyes adatokat. A rendelés leadását követően felvesszük Önnel telefonon a kapcsolatot az előjegyzés pontosítása érdekében.

Felhívjuk figyelmét, hogy a csillaggal jelölt (*) mezők kitöltése kötelező!

A kosár üres.
A kosár tartalma:
Összesen: 0 Ft

A Semmelweis Egészségügyi Kft. Adatvédelmi és Adatkezelési Szabályzatát megismertem, és azt elfogadom.

Semmelweis Premium Mozgásszervi Daganatsebészet

Ha Önnél vagy családtagjánál jó-, vagy rosszindulatú csont- vagy lágyrésztumort diagnosztizáltak, vagy még kivizsgálás előtt áll, az idő kulcsfontosságú!

A bariátriai ellátás lehetőségei a Több mint TestŐr című műsorban

Tekintse meg az ügyvezetőnkkel készült riportot a TV2 Több mint TestŐr című műsorában, ahol a bariátriai műtéti eljárásokról, és a kórházi tartózkodásról beszél a Semmelweis klinikán.

Top
Ez a weboldal sütiket használ.
Az európai uniós jogszabályok értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy módosítsa adatvédelmi beállításait!
OKTovább olvasom