Bariátriai műtétek

Bariátriai műtétek

ÁLTALÁNOS ISMERTETŐ

Az elhízás olyan kórállapot, amelynek során a túlzott zsírraktározás oly mértékű, hogy az káros lehet az egészségre, és a várható élettartam csökkenéséhez, illetve számos egészségi problémához vezethet.

Az elhízás hátterében a genetikai, központi idegrendszeri energiaháztartás endokrin anyagcsere-folyamatok olyan genetikai, központi idegrendszeri vagy endokrin és környezeti hatásokra létrejövő zavara áll, amely az energiaháztartás egyensúlyának módosulását okozza. Az elhízás krónikus és visszatérő kórállapot, mely elsősorban a kísérőbetegségek miatt tartós kezelést igényel. Az elhízás következtében számos betegség - különösen a szív- és érrendszeri betegségek, 2-es típusú cukorbetegség, obstruktív alvási légzéskimaradás, egyes rákbetegségek, csont- ízületi gyulladás, és az asztma kialakulásának valószínűsége megnő.

Tudjon meg többet a testsúlycsökkentő műtétekről: https://bariatria.hu/

A megfelelő diéta és a testmozgás az elhízás kezelésének alapvető elemei. A diéta során alapvető fontosságú, hogy a beteg csökkentse az energiadús – például zsírokban és szénhidrátokban gazdag – ételek arányát, és emellett magas rosttartalmú élelmiszereket fogyasszon. Léteznek különböző elhízás elleni gyógyszerek, amelyekben közös, hogy vagy az étvágyat csökkentik, vagy a táplálékban lévő zsír felszívódását gátolják.

Ezek szedése esetén is fontos, hogy a beteg megfelelő diétát tartson.
Ha a diéta, a testmozgás és a gyógyszeres kezelés nem eredményes, lehetőség van műtéti beavatkozásra is. A műtét célja a gyomortérfogat vagy a bélhosszúság csökkentése, így hamarabb kialakul a jóllakottság érzete, és a beteg kevesebbet tud enni, illetve kevesebb tápanyag tud felszívódni az elfogyasztott ételből.

Mai tudásunk szerint az elhízás leghatékonyabb kezelése a testsúlycsökkentő műtét. Ez nemcsak hosszú távon csökkenti a beteg testsúlyát, hanem az életkilátásait is meghosszabbíthatja. Emellett nem elhanyagolható, hogy számos betegséget is kedvező irányban befolyásol, így a beteg életminősége több szempontból is javulhat:

A 2-es típusú cukorbetegség javulása

Mivel a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában az elhízás az elsődleges kockázati tényező, a testsúlycsökkentő műtét kedvezően hathat a cukorbetegekre. Egy nemrég publikált tanulmány szerint a műtéten átesett betegek 82%-ánál kevesebb mint két év alatt visszafejlődött a 2-es típusú diabétesz, és 62%-nál nem is jelentkezett újra a betegség a műtét utáni két évben.

A termékenység fokozása

Bár a legtöbb elhízott nő nem meddő, a reprodukciós orvoslással foglalkozó amerikai szakmai szövetség szerint a beavatkozást követően sok esetben jelentősen javul a petefészek működés, és megnő a terhességek száma.

Magas vérnyomás csökkentése

Egy széles körben végzett tanulmány szerint a műtéten átesettek 61,7%-nál helyreállt a korábban magas vérnyomás, 78,5%-nál pedig jelentősen csökkent.

Az ízületi fájdalmak csökkentése

A műtét enyhítheti a többletsúly okozta megterhelésből eredő ízületi fájdalmat. Egy kutatás megállapította, hogy az ilyen panaszokkal küzdő túlsúlyos betegeknél a műtétet követő 6-12 hónapban a felére csökkent az ízületi fájdalom mértéke és az érintett ízületek száma. Emellett egy osztrák kutatás megállapította, hogy a súlycsökkentő műtét megoldást jelent a rheumatoid arthritisszel járó krónikus ízületi gyulladásra is.

Hosszabb élettartam

Amerikai és holland kutatók szerint az elhízás akár húsz évvel is megrövidítheti az érintettek élettartamát. Egy másik kutatás szerint a műtét a kórosan elhízottak körében összességében csökkentheti a halálozást.

Tudjon meg többet a testsúlycsökkentő műtétekről: https://bariatria.hu/

Kapcsolódó orvosok

Dr. Baranyai Zsolt

Diploma megszerzésének helye, ideje:    Semmelweis Orvostudományi Egyetem Budapest, 1995 Szakvizsgák... Részletek

Dr. Merkel Keresztély

Diploma megszerzésének helye, ideje:     Semmelweis Orvostudományi Egyetem Budapest, 1991 Szakvizsgák... Részletek

Cím és térkép

Cím

I. sz. Sebészeti és Intervenciós Gasztroenterológiai Klinika
1082 Budapest, Üllői út 78.

Díjak

Bariátriai felkészítő csomagok

(egyedi szakorvosi mérlegelés után a páciens igényeihez alakítva)

Vizsgálatok

 • Sebész szakorvosi vizsgálat

Aneszteziológiai előkészítő csomag

 • Laborvizsgálat EKG, mellkas röntgen, aneszteziológiai konzílium

Műtéti előkészítő csomag

 • Dietetikus konzultáció, hasi ultrahang, gastroscopia altatásban, sebészeti konzílium

Kiegészítő csomag (egyedileg szervezve)

 • Szív ultrahang
 • Kardiológiai konzílium
 • Légzésfunkció vizsgálat
 • Pulmonológiai konzílium
 • Endokrinológiai szakvizsgálat

Bariátriai műtétek

Műtétek

 • Bariátriai műtét "Sleeve"
  1.599.000 Ft
 • Bariátriai műtét "Bypass"
  1.799.000 Ft

Kiegészítő szolgáltatások

 • Plusz ápolási nap
  50.000 Ft

Laborvizsgálatok

 • Bariátria I. (teljes vérkép, májfunkció, ferritin, folsav, kalcium, D-vitamin, parathormon)
 • Bariátria II. (cink, réz szint ellenőrzés vashiányos anémia esetén, coeruloplasmin)

Online előjegyzés - online fizetés Online fizetési opciók

Kérjük válasszon az alábbi szolgáltatások közül, majd töltse ki a személyes adatokat. A rendelés leadását követően felvesszük Önnel telefonon a kapcsolatot az előjegyzés pontosítása érdekében.

Felhívjuk figyelmét, hogy a csillaggal jelölt (*) mezők kitöltése kötelező!

A kosár üres.
A kosár tartalma:
Összesen: 0 Ft

A Semmelweis Egészségügyi Kft. Adatvédelmi és Adatkezelési Szabályzatát megismertem, és azt elfogadom.

Sikerrel alkalmazzák a magyar gyártású remdesivirt

Sikeresen alkalmazzák a kórházakban a koronavírus kezelésére nálunk is gyártott COVID-19 elleni készítményt.

Semmelweis Kft. a 17. FINA Világbajnokságon – videók

A 17. FINA Világbajnokság orvosi biztosítását a Semmelweis Egészségügyi Kft. látta el. Tekintse meg az interjúkat az orvosi ellátást biztosító szakemberekkel!

Top
Ez a weboldal sütiket használ.
Az európai uniós jogszabályok értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy módosítsa adatvédelmi beállításait!
OKTovább olvasom