Érsebészet és visszérkezelés

Érsebészet és visszérkezelés

A visszerek előfordulása nagyon gyakori, napjainkban szinte minden második embert érint a probléma. A hagyományos visszérműtét is lényeges előrelépést jelentett a korábbi – megfelelő sebészeti, élettani ismeretek hiányában végzett – drasztikus eljárásokkal szemben, azonban a injekciós scleroterápia és a lézeres műtét már egy sokkal kényelmesebb, fájdalom mentesebb megoldást hozott a visszeres betegek számára.

Lézeres visszérműtét

Visszérkezelés

Előnyei:

 • Gyors, rutin beavatkozás
 • Biztonságosabb a hagyományos műtétnél
 • Altatás, gerincvelő érzéstelenítés nélkül, így nincs az ezekből eredő kockázat
 • Vágás nélkül történik, ezért nincsenek hegek
 • Nincs vérzés
 • Nincs műtét utáni fájdalom
 • A lábszári oldalágak is kezelhetők- szemben a rádiófrekvenciás módszerrel, amivel csak a viszonylag egyenes lefutású combszakaszi tágulat kezelhető, és a lábszári ágakat vagy nem, vagy hagyományos módon – kihúzással - kezelik
 • Eredménye megegyezik-, vagy jobb a hagyományos visszérműtétnél
 • Panaszmentes, gyors gyógyulás
 • Nem kell hetekig fáslit viselni, a második naptól a kompressziós harisnya viselése is elég
 • A műtét utáni második napon akár újra munkába állhat
 • Nincs hetekig tartó lábadozás
 • Egészségpénztári kártya fedezheti akár a műtét teljes összegé

A lézeres visszérműtét menete

A műtétet megelőzően érsebészeti konzultáción kell részt venni. Ekkor az érsebész eldönti, hogy melyik módszer alkalmazása lesz a megfelelő. Amennyiben a lézeres visszérműtét lesz a megfelelő eljárás, ezt kivizsgálás előzi meg. A műtét elvégzéséhez laboratóriumi, ultrahangos és esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatok is szükségesek, melyeket az ár tartalmaz.

A visszérműtétre minden esetben technikailag jól felszerelt műtőben kerül sor. A műtét helyi érzéstelenítésben történik, igény szerinti mennyiségben vénásan is adott gyógyszeres támogatással A beavatkozás elején a visszértörzs köré helyi érzéstelenítőt tartalmazó oldatot juttatunk,. - ennek célja kettős: egyrészt, fájdalommentességet biztosít, másrészt megvédi a környező szöveteket a hőkárosodástól- majd az elégtelenül működő felszíni vénába optikai lézerszálat vezetünk. Ezután következik a visszér elzárása, amely az optikai szál végén a lézer hatására létrejövő hőhatás segítségével történik. LASEmaR 800-as készüléket használunk, melynek előnye, hogy a pigmentekben- vérben nyelődik el és így a környező szöveteket kevésbé károsítja, mint az egyéb lézerek A véna belső tartalma elpárolog és a két fal összetapad, benne a véráramlás megszűnik, ezáltal a megvastagodott visszértörzs kiiktatásra kerül a keringésből. A kezelt törzs később kötőszövetesen átalakul, láthatatlanná válik. Az esetleg össze nem tapadt területeket -az árban benne lévő két ingyenes- kontroll során injekció adásával zárjuk.

Várható gyógyulási idő

A műtét után a végtagra kompressziós pólya vagy szorítóharisnya kerül, majd kb. 1 óra pihenés után kísérettel, saját lábán hazamehet. A kötéscserére a beavatkozás után 1-2 nappal kerül sor az első kontroll vizsgálat keretében, s ettől kezdve fokozatosan visszatérhet a paciens a megszokott mindennapi teendőihez, csak a kompressziós harisnyát kell viselnie.

A lézeres visszérműtét kockázatai

Bár a visszérműtétek alkalmával ritkán fordul elő komplikáció, fontos tudni, hogy mint minden sebészeti beavatkozás, a visszérműtét is kockázattal jár. Ilyen szövődmény lehet az utóvérzés és a gyulladás, a lábdagadás, rendkívül ritka esetben a mélyvénás trombózis. Késői szövődmény lehet a visszeresség "kiújulása". Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a kezelt vénák “nőnek ki" újból, hanem azt, hogy más helyeken tágulnak ki az erek. Megfelelő odafigyeléssel ez is megelőzhető- lassítható, így például testsúly kontroll, kényelmes cipő viselése, a szauna, a forró fürdő, az erős napsugárzás kerülése, és vénás keringést fokozó sport (séta, biciklizés, úszás), hatására csökken a visszerek kiújulásának veszélye.

A visszér műtéti úton történő kezelése mellett a visszerek injekciós kezelését, a scleroterápiát is alkalmazzuk. Azt, hogy melyik a megfelelő kezelési mód, az első vizsgálat, konzultáció során állapítja meg a kezelőorvos.

Hajszálerek és seprűvénák

esetén két tartós és hatékony kezelésünk áll rendelkezésre. A vastagabb ereket injekciós (ún. scleroterápia) eljárással kezeljük, a vékonyabb, körülbelül 1 mm-es hajszálereket pedig transcutan lézerkezeléssel tüntethetjük el a lábakról és a boka környékérő, az arcról, orr körüli területről. Fontos tudni azonban, hogy a kezelések segítségével csupán a meglévő hajszálereket tudjuk kezelni, később azonban újabb értágulatok alakulhatnak ki, főként öröklött hajlam esetén.

1. A scleroterápia kezelés

 • A kisebb visszerek és seprűvénák kezelésére alkalmas
 • Az így kezelt érszakasz vérellátása megszűnik, így megszűnnek a zavaró pókhálószerű erek.
 • Már az első kezelés után –ha részlegesen is, de - látható az eredménye, de a teljes kezelés szükséges a maradandó hatás eléréséhez
A scleroterápiás kezelés menete

A scleroterápia során az érsebészed a tágult visszeret kis tűvel megszúrja, és a sclerotizáló anyagot a tűn keresztül a vénába juttatja. A beadott kémiai anyag az érben enyhe steril gyulladást okoz, ezzel az érfal hegesedését indítja el, ami a véna falait egymáshoz tapasztja, így az adott érszakaszt kizárja a keringésből. Ezt követően a kezelt érszakasz felszívódik. A kezelés végén a lábra kompressziós harisnyát helyezünk, amely a vénafalakat (48 órán át folyamatosan) összetapasztva tartja. A scleroterápiás kezelések több szakaszban történnek. Egy alkalommal 2 ml hatóanyag (kivételes esetben maximum 3 ml) adható be a páciensnek. Ez általában kb. egy tenyérnyi terület ellátására elegendő.

Várható gyógyulási idő

A scleroterápia után legalább 20 perc séta javasolt, a passzív álló vagy ülő testhelyzetet kerülni kell. Ha a kezelt terület érzékennyé, meleggé válna, hűtése javasolt (pl gyógyszertárban kapható hűtőzselével), de a borogatás szigorúan tilos! A scleroterápiát követően minimum négy hétig kerülni kell a forró fürdőt, a szaunát, a napozást és a szolárium használatát. A kezelést követően új erek jelenhetnek meg. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a kezelt erek “nőnek ki" újból, hanem azt, hogy más helyeken tágulnak ki az erek. Ez a jelenség elsősorban akkor fordulhat elő, ha a páciens nem tartja be a kezelőorvos utasításait, különös tekintettel a harisnya viselésére. Harisnya-kompresszió nélkül a vér a közeli ereket fogja azonnal kitágítani a kezelt terület környékén, harisnyával viszont a mélyebb erek felé áramlik a vér. Ekkor sincs nagy baj, a scleroterápia kezelés ismételhető. Ahhoz, hogy a további seprűvénák kiújulásának esélye kisebb legyen, tartózkodnod kell az elhízástól, a szaunától, a forró fürdőtől és az erős napsugárzástól, illetve javasolt kényelmes cipőt hordani és vénás keringést fokozó sportot űzni.

A scleroterápia kockázatai

Bár a scleroterápia során kevés esetben fordul elő komplikáció, szövődmény, fontos tudni hogy mint minden beavatkozás, a scleroterápia is kockázattal járhat. A kezelést követően a tűszúrások helyén kis bevérzések, kék foltok jelenhetnek meg, melyek 1-2 hét alatt nyomtalanul felszívódnak. Amennyiben a kompresszió elmozdul, a visszaáramló vér is "belekötődhet" az érbe, amely barnás-kékessé válik, de pár nap alatt ez is felszívódik. A scleroterápiával kezelt területen kialakulhat bőrpír, és égő érzés, fájdalom is megjelenhet. Mindez tulajdonképpen nem szövődmény, és enyhe hűtés, jegelés (borogatni tilos!) hatására megszűnik. Néhány esetben a beadott anyagra való érzékenység tartós barnás elszíneződést okozhat, ami általában 6-12 hónapon belül spontán felszívódik, csak kivételes esetekben lesz maradandó. A scleroterápiával kezelt felületen a bőrfelszínhez közel kerülő scerotizáló anyag miatt kis hámhiány alakulhat ki, mely később pörkkel gyógyul.

2. A trascután lézerkezelés

Előnyei:

 • Bár a kezelés itt is több alkalommal történik, itt is már az első kezelés után látható az eredmény.
 • A kezelt hajszálerek, seprűvénák összehúzódnak, majd átmeneti pörkösödés után felszívódnak
A kezelés menete

A trascután kezelés során tűszúrások nélkül, a megfelelő mélységre fókuszált lézerenergia segítségével zárjuk el a kisebb ereket., melyek később felszívódnak.

Egy kezelés alatt 10x10 cm nagyságú területet kezelünk, lokális hűtés mellett. Ez kb 10-15 percet vesz igénybe..

Várható gyógyulási idő

A kezelés után a lábra kompressziós harisnya kerül, melyet a következő 24 órán át folyamatosan viselni kell. A hajszálér-kezelést követő héten a harisnya viselése napközben még ajánlott. A kezelést követően a direkt meleghatás, a forró fürdő, a napozás, a szauna 3-4 hétig kerülendő. Pörkösödés esetén hegesedést gátló krém használata javasolt. Ahhoz, hogy a további seprűvénák kiújulásának esélye kisebb legyen, tartózkodnod kell az elhízástól, a szaunától, a forró fürdőtől és az erős napsugárzástól, illetve javallott kényelmes cipőt hordani és vénás keringést fokozó sportot űzni.

A kezelés kockázatai

A kezelés során ritkán fordul elő komplikáció, szövődmény, de mint minden beavatkozás, ez a kezelés is kockázattal jár. A seprűvéna kezelést követően az impulzusok helyén apró sebek jelenhetnek meg, melyek kezelésére hegképződést csökkentő, B-vitaminos krém használata ajánlott. A sebek általában 4-6 hét alatt halványodnak el.

Kapcsolódó orvosok

Dr. Járányi Zsuzsanna

Diploma megszerzésének helye, ideje:     Semmelweis Orvostudományi Egyetem Budapest... Részletek

Prof. Dr. Entz László

Diploma megszerzésének helye, ideje:     Semmelweis Orvostudományi Egyetem Budapest... Részletek

Cím és térkép

Cím

Érsebészet: Városmajori Szív-, és Érgyógyászati Klinika
1122 Budapest, Városmajor utca 22.

Díjak

Érsebészeti vizsgálatok

 • Professzori vizsgálat
  30.000 Ft
 • Professzori kontrollvizsgálat
  20.000 Ft
 • Szakorvosi vizsgálat
  22.000 Ft
 • Szakorvosi kontrollvizsgálat
  17.000 Ft
 • Másodlagos szakvélemény
  40.000 Ft

Érsebészeti műtétek

 • Lézeres visszérműtét, laborvizsgálat nélkül
  284.000 Ft
 • Lézeres visszérműtét, előzetes laborvizsgálattal
  299.000 Ft
 • Visszér scleroterápia
  22.000 Ft

Online előjegyzés - online fizetés Online fizetési opciók

Kérjük válasszon az alábbi szolgáltatások közül, majd töltse ki a személyes adatokat. A rendelés leadását követően felvesszük Önnel telefonon a kapcsolatot az előjegyzés pontosítása érdekében.

Felhívjuk figyelmét, hogy a csillaggal jelölt (*) mezők kitöltése kötelező!

A kosár üres.
A kosár tartalma:
Összesen: 0 Ft

A Semmelweis Egészségügyi Kft. Adatvédelmi és Adatkezelési Szabályzatát megismertem, és azt elfogadom.

Sikerrel alkalmazzák a magyar gyártású remdesivirt

Sikeresen alkalmazzák a kórházakban a koronavírus kezelésére nálunk is gyártott COVID-19 elleni készítményt.

Semmelweis Kft. a 17. FINA Világbajnokságon – videók

A 17. FINA Világbajnokság orvosi biztosítását a Semmelweis Egészségügyi Kft. látta el. Tekintse meg az interjúkat az orvosi ellátást biztosító szakemberekkel!

Top
Ez a weboldal sütiket használ.
Az európai uniós jogszabályok értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy módosítsa adatvédelmi beállításait!
OKTovább olvasom