Geriátria

Geriátria

Geriátria

A demográfia helyzet változásai, az egyre inkább idősödő társadalom nagy kihívás elé állítja az egészségügyi és szociális ellátórendszert világszerte. A hosszú életnek az előnyeit a társadalom akkor tudja kiaknázni, ha az idősödő populáció életminősége, egészségi állapota megfelelő.

Jelenleg Magyarországon 1 millió 900 ezer ember (20%) tartozik az idős (65 évesnél idősebb) korosztályhoz, a 80 év felettiek száma pedig meghaladja a 400 ezret. A KSH adatai szerint 2050-re a 65 évnél idősebbek arányszáma eléri hazánkban a 30%-ot.

Az idős, gyakran polimorbid páciensek ellátása magas szintű interdiszciplináris, holisztikus szemléletű gyógyító munkát igényel. Magyarországon a geriátria 2000. óta önálló szakvizsgához kötött szakterület. A geriáter szakorvosok képzésük során számos szakterületen szereznek jártasságot (pl.: belgyógyászat, kardiológia, pszichiátria, neurológia), elsajátítanak egy multi- és interdiszciplináris látásmódot, az összegzés művészetét, mely alkalmassá teszi őket a páciensek komplex, magas szintű ellátására.

A geriátriai járóbeteg ellátás célja a páciens és környezetének orientálása, kisebb terápiás módosítások elvégzése, beállított kezelések követése a háziorvossal és szükség szerint a szociális ellátórendszerrel koordinálva (60/2003. X. 20. ESzCsM rendelet). A geriátriai szakambulanciák lehetőséget teremtenek a multimorbid, 65 év feletti betegek átfogó szemléletű orvosi gondozására, valamint megelőző és rehabilitációs feladatok ellátására is. Az ellátás magában foglalja az általános fizikai, mentális és pszichés állapot felmerése mellett az átfogó, komplex geriátriai állapotfelmérést is (tartás- és járászavarok, tápláltsági állapot, önellátási képesség, szociális helyzet felmérése). Az átfogó, egyénre szabott állapotfelmérés során megtörténik a problémák priorizálása. Az idős kor sajátossága, hogy bizonyos betegségek gyakrabban alakulnak ki, az idős egyén sokszor több, egy időben fennálló betegséggel él, gyakran ezek a körfolyamatok sajátosan összefonódnak. Az állapotfelmérés kijelöli az elképzelhető legnagyobb egészségnyereség eléréséhez vezető utat, lerövidíti és racionalizálja a további betegutakat.

A geriátriai járóbeteg ellátás túlmutat a gyógyszeres terápia módosításán, hozzátartozik a tevékenységéhez a beteg és hozzátartozóinak oktatása, mentálhigiénés és életviteli tanácsokkal való ellátása, a páciens környezetének átalakítása, a szükséges gyógyászati segédeszközök biztosítása. A komplex állapotfelmérés része az elesés kockázatának a becslése is, mely az egyik leggyakoribb mortalitást és morbiditást fokozó rizikótényező idős korban. Az elesés és az elesés okozta életminőség romlás kockázata jelentősen csökkenthető megfelelő, gondosan kiválasztott gyógyászati segédeszköz (pl.: állítható magasságú járóbot, járókeret, rollátor) használatával, valamint a páciens környezetének átalakításával, adaptálásával a megváltozott egészségi állapothoz.

A komplex állapotfelmérést követően az egyénre szabott terápia bizonyítottan növeli az idős betegek túlélését és életminőségét. A szakrendelés célja nem egy-egy betegség diagnosztizálása és kezelése, hanem az, hogy felismerhetővé váljanak az egy időben fennálló kórfolyamatok, ezek egymásra hatása, valamint a gyógyszeres terápiák okozta mellék- és kölcsönhatások. A szakrendelés folyamatos konzultációs lehetőséget nyújt az idős beteget ellátó családtagok számára. Az ambuláns, átfogó szemléletű vizsgálat során megtörténik a gondozási szükségletek felmérése is, valamint lehetőség nyílik az egyénre szabott gondozási lehetőségek ismertetésére, az otthoni ápolás, továbbá az intézeti elhelyezés dilemmájának feloldására.

Kapcsolódó orvosok

Dr. Czintner Dóra

Diploma megszerzésének helye, ideje:    Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi... Részletek

Cím és térkép

Cím

Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika
1085 Budapest, Mária utca 41.

Díjak

Vizsgálat/konzultáció (legalább egy *-gal jelölt megadása minden esetben kötelező!)

 • Szakorvosi vizsgálat*
  22.000 Ft
 • Szakorvosi kontroll vizsgálat*
  17.000 Ft
 • Leletmegbeszélés*
  15.000 Ft
 • Rövid kontroll (max. 10 perc) *
  12.000 Ft
 • Tápláltsági állapot felmérése (Mini nutrition assessment, malnutrition universal screening tool)
  4.000 Ft
 • Elesés kockázatának felmérése (járás és tartás zavarok, Tinetti teszt, Timed get-up and go teszt)
  1.000 Ft
 • Kognitív funkciók és pszichés állapot felmérése (Minim Mental Státusz, Hachinski-skála, Órarajzolási teszt, Geriátriai Depresszió Skála)
  10.000 Ft
 • Környezeti kockázatfelmérés
  5.000 Ft
 • Önellátási képesség felmérése (Barthel-index, Katz-féle Activity of Daily Living, Lawton-féle IADL skála)
  5.000 Ft
 • Teljes geriátriai állapotfelmérés combo
  20.000 Ft
 • Tápláltsági állapotváltozás felmérés
  2.000 Ft
 • Pszichés állapotváltozás felmérés
  2.000 Ft
 • Elesés kockázat állapotváltozás felmérése
  500 Ft
 • Önellátási képesség állapotváltozás felmérés
  2.500 Ft
 • Állapotváltozás felmérés combo
  5.000 Ft
 • Extra hosszú vizsgálat felár (a betegség indokolta, 1,5 óránál hosszabb vizsgálat)
  20.000 Ft

Laborvizsgálatok, szűrések/tenyésztések (a *-gal jelölt vizsgálati díjak valamelyikén felül, de csak a vizsgálattal/konzultációval együtt kérhető)

 • Vérvétel
  3.500 Ft
 • Microbiológiai mintavétel
  3.500 Ft
 • Baktériumtenyésztés, rezisztencia
  5.000 Ft
 • Gombatenyésztés
  3.000 Ft
 • Klinikai laborvizsgálatok panel (=Na, K, GOT, GPT, GGT, LDH, ALP, kreatinin, BUN, süllyedés, CRP, teljes minőségi és mennyiségi vérkép)
  6.000 Ft
 • Ált. vizelet vizsgálat tesztcsíkkal
  1.000 Ft
 • Pajzsmirigy hormonok (TSH, FT3, FT4)
  8.000 Ft

Diagnosztikus eljárások (a *-gal jelölt vizsgálati díjak valamelyikén felül)

 • ABPM (ambuláns vérnyomás monitorozás)
  30.000 Ft

Online előjegyzés - online fizetés Online fizetési opciók

Kérjük válasszon az alábbi szolgáltatások közül, majd töltse ki a személyes adatokat. A rendelés leadását követően felvesszük Önnel telefonon a kapcsolatot az előjegyzés pontosítása érdekében.

Felhívjuk figyelmét, hogy a csillaggal jelölt (*) mezők kitöltése kötelező!

A kosár üres.
A kosár tartalma:
Összesen: 0 Ft

A Semmelweis Egészségügyi Kft. Adatvédelmi és Adatkezelési Szabályzatát megismertem, és azt elfogadom.

Sikerrel alkalmazzák a magyar gyártású remdesivirt

Sikeresen alkalmazzák a kórházakban a koronavírus kezelésére nálunk is gyártott COVID-19 elleni készítményt.

Semmelweis Kft. a 17. FINA Világbajnokságon – videók

A 17. FINA Világbajnokság orvosi biztosítását a Semmelweis Egészségügyi Kft. látta el. Tekintse meg az interjúkat az orvosi ellátást biztosító szakemberekkel!

Top
Ez a weboldal sütiket használ.
Az európai uniós jogszabályok értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy módosítsa adatvédelmi beállításait!
OKTovább olvasom