Szemészet

Szemészet

A számítógép használata, a mesterséges fény, a levegőszennyezettség, a napfény sokunknak okoz kellemetlen tüneteket, rontja látásunkat és előbb-utóbb szemüveg viselését teszi szükségessé.

Excimer lézerkezelés

Szemészet

A számítógép használata, a mesterséges fény, a levegőszennyezettség, a napfény sokunknak okoz kellemetlen tüneteket, rontja látásunkat és előbb-utóbb szemüveg viselését teszi szükségessé/p>

Természetesen vannak veleszületett- és a későbbiekben ún. szerzett fénytörési hibák is. A szemüveget sokan csak nehezen szokjuk meg, elfelejtjük, elveszítjük, vagy egyszerűen csak azért nem hordjuk, mert úgy érezzük nem áll jól.

Az excimer kezelés célja, hogy a szemüvegre szoruló embereknek ne kelljen szemüveget viselniük, illetve nagyobb dioptria értékű fénytörési hibák esetén jóval gyengébb szemüvegre legyen csak szükségük.

Ezt az eljárást néhány éve vezette be az orvostudomány a szem fénytörési rendellenességeinek - rövidlátás, távollátás, szemtengelyferdülés (astigmatizmus) korrigálására.

Fiataloknál előfordul, hogy a rövidlátás a serdülés befejeződéséig fokozódik, mivel a szemgolyó még tágul, ezért a rövidlátás is fokozódhat a későbbiekben, A lézerkezelés csak olyan betegeknél javasolt, akiknél a szem törőereje legalább az elmúlt 1 évben nem változott.

A rövidlátás, ill. a túllátóság oka az esetek többségében a szem tengelyhosszának a normális 23-24 mm-től való eltérése: rövidlátóknál a szemtengely ennél a távolságnál hosszabb, túllátóknál pedig rövidebb.

Rövidlátóság esetén

Az excimer lézer legoptimálisabb kezelési tartománya rövidlátóság (myopia) esetében -2,0 és -10,0 dioptria között van. A -8,0 dioptriát meghaladó rövidlátás esetén számítani kell arra, hogy a kezelés után is - bár jóval kisebb dioptria értékben -, de szemüveget kell hordania a betegnek.

Túllátóság esetén

A kezelhető dioptriatartomány +1,0-tól +6,0 dioptriáig terjed.

Szemtengelyferdülés (asztigmia) esetén

A probléma csak rövidlátással vagy túllátósággal kombinált esetek egy részében korrigálható.

Maradék fénytörési hiba esetén az excimer lézerkezelés ismételhető.

Sikeres excimer lézerkezelés után is szükséges lehet - idősebb korban - közeli szemüveg használata, mivel 45 éves kor felett az egyébként hibátlan szeműek is olvasószemüvegre szorulnak.

Minden jelentkezőn először egy 2-3 órát igénybe vevő szemészeti vizsgálatot végzünk el, amely alapján szakorvos dönt a műtéti alkalmasságról.

A vizsgálat feltétele, hogy előtte egy héten át a jelentkező ne viseljen kontaktlencsét.

Mely látásproblémák esetén jelenthet megoldást a lézeres szemműtét?

Lézeres szemműtéttel kezelhető a:

 • rövidlátás (myopia)
 • távollátás (hypermetropia)
 • szemtengelyferdülés (astygmia)

Rövidlátás esetén a szaruhártya centrális részét elvékonyítják, laposabbá teszik, ezáltal a szaruhártya törőereje csökken. Távollátás esetén viszont a centrális rész körül vékonyítják el a szaruhártyát, ezáltal a központi rész kiemelkedik, kidomborodik, a szaruhártya törőereje nő. Astygmia esetén egy domborúbb és egy laposabb görbület alakul ki, így a fénysugarak nem egy pontban találkoznak. A lézer úgy változtatja meg a szaruhártya domborzatát, hogy egy fókuszpont alakuljon ki.

Milyen lézeres eljárások ismertek?

 • PRK (Photorefraktív Keratektomia)
 • LASEK (Laser-Assisted Sub-Epithelial Keratectomy)
 • LASIK (Laser-Assisted in Situ Keratomileusis)
 • IntraLASIK/FEMTOLASIK

A lézeres szemműtét lényege, hogy az ún. excimer lézerrel kijavítják a szem fénytörési hibáit. A beavatkozást természetesen egy igen alapos vizsgálat előzi meg, mely után a szemorvos minden részletre kitérve tájékoztatja a pácienst a lehetőségekről, várható eredményekről, ellenjavallatokról. Minden eljárásnál a lézeres kezelést a szaruhártya egy alsóbb, nem regenerálódó rétegében végzik, ez biztosítja a tartós eredményt. A beavatkozás csak néhány percig tart.

PRK

Érzéstelenítés után a szaruhártya hámrétegét (epithelium) ledörzsölik, elvégzik a kezelést, majd a kezelt területet védő kontaktlencsével fedik le. A hámsejtek 2-3 nap alatt nőnek vissza, ez alatt tapasztalható idegentest érzés, fényérzékenység. A szájon át szedhető fájdalomcsillapítók eredményesen csökkentik a panaszokat. A PRK teljesen biztonságos, a páciens kb. 10 nap múlva visszatérhet régi életéhez. A kezelés után fél évig szemcseppet kell használni, ill. 100 %-os UV-szűrős napszemüveget ajánlatos viselni (felhős időben is).

LASEK

Ebben az esetben a hámréteget nem távolítják el, hanem egy speciális alkoholos oldattal fellazítják, feltekerik, és a lézeres kezelés után visszaillesztik. A beavatkozás után védő kontaktlencsét helyeznek fel.

LASIK

Ennél az eljárásnál a sebész egy speciális mikrokeratóm (mechanikus vágóeszköz) segítségével egy védőlebenyt képez a szaruhártya felső rétegeiből. Ezt felhajtja, majd az idegsejtektől mentes, érzéketlen, felszín alatti területen elvégzi a szükséges lézerkezelést. Végül visszahajtja a lebenyt, mely visszafekszik a műtött területre. Mivel a lebeny lapszerűen fekszik fel a vágási felszínre, mechanikus hatásra bármikor elmozdulhat, leszakadhat.

IntraLASIK/FEMTOLASIK

Maga az eljárás megegyezik a LASIK eljárással, különbség a lebeny képzésének módjában van. Ebben az esetben nem mechanikus kés, hanem egy femtosecundumos lézer végzi a lebenyképzést (számítógépes tervezés és vezérlés alapján), mégpedig úgy, hogy a szaruhártya lemezeivel párhuzamosan haladva egy íves lebenyt alakít ki, melynek pereme van. Ez a perem óvja meg a lebenyt a későbbi elmozdulásoktól. Fájdalommentes és igen precíz eljárás, mely azonnali eredménnyel jár.

Szaruhártya "crosslinking" kezelés

A szaruhártya "crossliniking" kezelése a szaruhártyában található keresztkötések számának a növelését jelenti, amely a szaruhártya szilárdságának egyik fontos eleme. Magyarra talán a "kereszthálós térszerkezet" kifejezéssel lehet lefordítani, illetve körülírni.

A keratoconus egy olyan szemészeti kórkép, amelynek lényege, hogy a szaruhártya progresszív módon elvékonyodik és nem tud ellenállni a szem belnyomásának, ezért a leggyengébb ponton elkezd kiboltosulni. Ezzel együtt megváltozik a szaruhártya alakja és a szem fénytörése. A látás romlása a szaruhártya elvékonyodásával és a kiboltosulás mértékével együtt növekszik.

Kezelésében először a szemüveg jelent nagy segítséget, későbbiekben kemény kontaktlencsével nyomjuk vissza a szaruhártya felszínét. Az évek múlásával azonban ez sem elég, sok esetben szaruhártya átültetés válik szükségessé. Mivel ez szerv átültetésnek minősül és meg vannak a veszélyei, jobb, ha a műtét minél későbbi életkorban történik.

Ebben segít az ún. "crosslinking" eljárás. A szaruhártya felszíni hámrétegét eltávolítva, az ún, riboflavin nevű anyaggal itatjuk át a szaruhártyát, majd speciális hullámhosszú lézer sugárral közel fél órán át besugarazzuk a szem felszínét. A kezelés hatására a szaruhártya állományában új keresztkötések alakulnak ki, a szaruhártya "megkeményedik", ezáltal ellenállóbbá válik.

A módszert néhány év óta alkalmazzák világszerte, ma már Magyarországon is elérhető. A kezelésnek elsősorban a fénytörés stabilizálódása és a szaruhártya alakbeli szabálytalanságának a csökkentése a célja, azaz a szaruhártya átültetés megelőzése. A kutatások alapján a látás stabilizálódása, illetve javulása akár 2 év múlva is még folyamatos.Maradék fénytörési hiba esetén az excimer lézerkezelés ismételhető.

Szemhéjplasztika (Blepharoplastica)

A szemhéjplasztika alatt a szem körüli megnyúlt bőr részletek plasztikai sebészeti megrövidítését, illetve kisimítását értjük, amellyel a bőr ismét feszessé és fiatalossá válik. Két formája van, az alsó, illetve a felső szemhéjakra vonatkozó szemsebészeti eljárás. A műtét finom, szemészeti varróanyagok felhasználásával történik, amelyek hegesedét nem okoznak és kitűnő kozmetikai eredményt nyújtanak. A szem körüli bőr területek korszerű plasztikai sebészeti beavatkozásaihoz pontos szemészeti anatómiai ismeretekre van szükség, hiszen ez az arc terület mindig látszik és azt mondják, hogy a szem a lélek tükre. A szem körüli bőr ezt az üzenetet hangsúlyozni, vagy akár elnyomni is képes. A szem körüli plasztikai sebészeti beavatkozások ma a szemsebészet mindennapos gyakorlatává váltak, mellyel a fiatalkori kisugárzás visszaállítható.

Kapcsolódó orvosok

Prof. Dr. Nagy Zoltán Zsolt

BemutatkozásDr. Nagy Zoltán Zsolt egyetemi tanár, szemész szakorvos. 1986-ban kapott diplomát... Részletek

Dr. Kiss Huba

Diploma megszerzésének helye, ideje:     Pécsi Orvostudományi Egyetem 2009 Szakvizsgák... Részletek

Cím és térkép

Cím

Szemészet: Szemészeti Klinika
1085 Budapest, Mária utca 39.

Díjak

Általános szemészet

 • Professzori vizsgálat
  40.000 Ft
 • Professzori kontroll
  30.000 Ft
 • Szakorvosi vizsgálat
  28.000 Ft
 • Szakorvosi kontroll
  24.000 Ft
 • Másodlagos szakorvosi vélemény
  50.000 Ft
 • Glaucoma szakorvosi első vizsgálat
  76.000 Ft
 • Glaucoma szakorvosi kontrollvizsgálat
  60.000 Ft
 • Glaucoma másodlagos szakorvosi vélemény
  50.000 Ft
 • OCT-vizsgálat
  18.000 Ft
 • Látótér-vizsgálat
  18.000 Ft

Műtétek (A *-gal jelölt beavatkozásokhoz 27%-os ÁFA tevődik hozzá)

 • Terápiás kezelés lézerrel (szemenként, alkalmanként)
  95.000 Ft
 • Lézerkezelés (PRK) (szemenként)
  169.000 Ft
 • Lézeres műtétet megelőző vizsgálat
  25.000 Ft
 • Szürkehályog műtét (szemenként) monofokális vagy multifokális
  275.000 Ft
 • Szürkehályog műtét (szemenként) monofokális vagy multifokális - altatásban
  299.000 Ft
 • Szemhéjplasztika (szemenként)*
  185.000 Ft

Kezelések

 • E-Eye szárazszem kezelés
  120.000 Ft
 • Riboflavin kezelés (Cross-linking) szemenként
  115.000 Ft

Online előjegyzés - online fizetés Online fizetési opciók

Kérjük válasszon az alábbi szolgáltatások közül, majd töltse ki a személyes adatokat. A rendelés leadását követően felvesszük Önnel telefonon a kapcsolatot az előjegyzés pontosítása érdekében.

Felhívjuk figyelmét, hogy a csillaggal jelölt (*) mezők kitöltése kötelező!

A kosár üres.
A kosár tartalma:
Összesen: 0 Ft

A Semmelweis Egészségügyi Kft. Adatvédelmi és Adatkezelési Szabályzatát megismertem, és azt elfogadom.

Első hazai bariátriai kongresszus

Az első hazai, bariátriai rendezvénnyel a szervezők egy olyan folyamatot kívánnak elindítani, mely a bariátriai sebészet bemutatkozásától a nemzeti protokollok megfogalmazásáig átívelően segíti ennek a külön szakterületnek a szélesebb elfogadtatását.

A bariátriai ellátás lehetőségei a Több mint TestŐr című műsorban

Tekintse meg az ügyvezetőnkkel készült riportot a TV2 Több mint TestŐr című műsorában, ahol a bariátriai műtéti eljárásokról, és a kórházi tartózkodásról beszél a Semmelweis klinikán.

Top
Ez a weboldal sütiket használ.
Az európai uniós jogszabályok értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy módosítsa adatvédelmi beállításait!
OKTovább olvasom